Taip pat kapitalo rinkoms neigiamos įtakos turėjo ECB sumažintos regiono ekonomikos augimo bei infliacijos lygio kilimo perspektyvos 2015 – 2016 metais. Krentanti pasaulinė žaliavinės naftos (Brent Oil -0,4 proc.) kaina ir toliau paskui save tempia žemyn iškastinių energijos šaltinių sektorius, indeksui Euro Stoxx 600 Oil & Gas ketvirtadienį susitraukiant net -2,88 proc. Europoje buvęs investuotojų pesimizmas palietė ir JAV akcijų rinkas, S&P 500 (-0,12 proc.) ir Dow Jones (-0,07 proc.) pasukant neigiama linkme. Paskelbtas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius JAV sumažėjo -5,41 proc., tačiau nepasiekė apžvalgininkų užbrėžto lygio. Investuotojai tikisi, kad šiandien skelbiamas dirbančiųjų pokytis JAV be žemės ūkio sektoriaus pakils nuo 214 tūkst. iki 230 tūkst., o pramonės užsakymų apimtys spalio mėn. nerodys pokyčio, nuo prieš tai mėnesį buvusio -0,6 proc. kritimo. Taip pat tarp aktualių makroekonominių rodiklių išliks preliminarus euro zonos trečiojo ketvirčio BVP. Apžvalgininkai tikisi, kad pastarasis metinis rodiklis išliks nepakitęs ties 0,8 proc. riba.

Valiutų rinkos

Nepradėtas aktyvesnis euro zonos ekonomikos skatinimas buvo teigiamas ženklas eurui, jo vertei prieš JAV dolerį pakylant 0,6 proc. iki 1,2375 lygio. Krentanti naftos kaina sumaišė ECB planus dėl jų taikomos politikos efektyvumo įvertinimo. Jų teigimu, reikia dar laiko, kad būtų išsiaiškinta, kokį svorį euro zonos ekonomikai duoda jau taikomos banko monetarinės priemonės, eliminuojant naftos kainos įtaką. Taip pat ECB prezidentas užsiminė, kad jeigu ir bus nuspręsta taikyti aktyvesnę regiono ekonomikos skatinimo politiką, tai ne anksčiau nei 2015 metų pirmąjį ketvirtį. Šiandien EUR/USD kursas laikosi ties 1,2370 lygiu, investuotojams laukiant JAV darbo rinkos rodiklių, kurie galėtu nubrėžti tam tikras gaires dėl JAV FED‘o bazinių palūkanų projekcijos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį paskelbti „Klaipėdos Nafta“ veiklos aktyvumo rezultatai investuotojus privertė pažvelgi į bendrovę su teigiama perspektyva, kilstelint akcijos vertę nuo 0,3 iki 0,31 euro ir sudarant 3,33 proc. pokytį. Pozicijoje aktyviausiai akcijomis keitėsi smulkūs investuotojai, sudarydami 42 sandorius ir jų metu pasiekdami 26,3 tūkst. eurų apyvartą. Taip pat mažmeninių parduotuvių tinklo bendrovė „Apranga“ (0,37 proc.) paskelbė, optimistiškas verslo prognozes, kurios pritraukė investuotojų dėmesį. Remiantis pranešimu, „Aprangos“ grupė 2015 metais planuoja pasiekti apie 10% didesnę apyvartą, nei numatoma 2014 metais, taip pat per ateinančius metus tikimasi atidaryti ar rekonstruoti 16-20 parduotuvių. Tuo tarpu didžiausias aktyvumas buvo pasiektas agro verslo bendrovės „Linas Agro Group“ akcijomis, jų vertei išliekant be pokyčio ties 0,685 euro už akciją. Pozicijoje buvo pastebėti du tiesioginiai sandoriai, kuriais kartu sudėjus buvo perleista 452 tūkst. akcijų, už tuo metu esančia rinkoje akcijos 0,685 euro kainą. Šiandien svarbių naujienų Baltijos akcijų rinkose skelbiama nebus, o tikėtina biržose dar gali būti jaučiamas neigiamos nuotaikos, kurios vyravo vakar dieną Europos akcijų rinkose.