Apie analitikų prognozes viršijusį pelną paskelbusių „Procter & Gamble Co.“, „3M“ ir „Johnson & Johnson“ akcijos pabrango atitinkamai 2,55 proc., 5,23 proc. ir 4,96 procento. Energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijų vertė, dar pirmadienį sumenkusi beveik 5 proc., vakar augo labiausiai (S&P 500 indekse sektoriaus pokytis +3,78 proc.). Nenuvylė ir makroekonominė informacija.

Antradienį paaiškėjo, kad amerikiečių pasitikėjimas ekonomika ir savo finansais sustiprėjo. Konferencijų tarybos apskaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo rodiklis sausį kilo gerokai pralenkdamas prognozes – iki 98,1 punkto (laukta 96,5 punkto, gruodį 96,3 punkto).

Sprendimus vietos ekonominių sąlygų pokyčiais grindžiantis, bet pasaulio mastu vykstančius įvykius stebintis Federalinės rezervų sistemos (angl. FED) atvirosios rinkos komitetas (angl. FOMC) šiandien, neabejojama, paliks galioti 0,50 proc. siekiančią bazinę palūkanų normą. Praėjusių metų gruodį FOMC nurodė, kad numatomas JAV ekonominių sąlygų vystymasis užtikrins tik laipsnišką tolesnį palūkanų normalizavimą. Kiek daugiau negu pusė „Bloomberg“ naujienų agentūros apklaustų ekonomistų mano, kad FED bazinę palūkanų normą kilstelės dar 0,25 proc. punkto jau kovą.

Krintančios ateities sandorių vertės žada, kad antradienį 1 proc. pasistiebę pagrindiniai Europos akcijų indeksai šiandien gali stabtelėti. Investuotojų Azijoje nuotaikos šįryt nevienodos (09:45 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +2,72 proc., Honkongo HANG SENG +1,27 proc.). Kinijos akcijų rinkos (SHANGHAI COMPOSITE -0,52 proc.) dalyvių dėmesį atkreipė informacija apie gruodį – septintą mėnesį iš eilės – 4,7 proc. smukusį (palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai) pramonės įmonių pelną.

Vilniaus ir Talino biržose investuotojų nuotaikos išsiskyrė (OMXV +0,23 proc., OMXT -0,58 procento).

Aktyviausiai prekiauta „Tallinna Vesi“ (-1,47 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (0,00 proc.) akcijomis, o Vilniaus biržoje aktyviau domėtasi „Šiaulių banko“ (-0,68 proc.), „Energijos skirstymo operatoriaus“ (+0,12 proc.) bei „Klaipėdos naftos“ (+2,46 proc.) akcijomis.

„Klaipėdos nafta“ vakar pristatė 2016-2020 metų veiklos strategiją. Bendrovė planuoja, kad šiuo
periodu veiklos pelningumas turėtų siekti 10-15 proc., o kapitalo grąža būti ne mažesnė negu 5-8 procentai.

Tiesa, investuotojus labiausiai nudžiugino siūlymas akcininkams patvirtinti dividendų politiką, kurioje numatoma ne mažiau kaip 50 proc. metinio pelno skirti dividendams.

Mūsų skaičiavimais, tai galėtų reikšti apie 5 proc. dydžio dividendų pajamingumą (neatskaičius mokesčių). Įgyvendinusi daug lėšų pareikalavusį suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą, bendrovė planuoja koncentruotis į savo vertės auginimą, tobulindama ir plėsdama naftos krovos terminalo ir SGD terminalo veiklas bei naftos produktų saugojimą Subačiaus kuro bazėje. Iš viso investicijoms per 2016-2020 metus ketinama skirti 200 mln. eurų.

Investuotojai bendrovės pranešimą sutiko palankiai, ką patvirtina akcijų kainos šuolis, tačiau didžiausia dilema išlieka nuomojamo SGD terminalo laivo „Independence“ galimas išpirkimas iš Norvegijos bendrovės „Hoegh LNG“. Jeigu būtų nuspręsta išpirkti terminalą, skaičiuojama, kad bendrovei reikėtų pasiskolinti apie 300 mln. eurų.