Dėmesys Europai. Šiandien 12:00 val. Lietuvos laiku bus paskelbti euro zonos BVP, infliacijos ir nedarbo duomenys. Daugiausiai dėmesio sulauks infliacijos rodiklis, kuris, anot prognozių, turėtų būti ties 0 procentų. Kita vertus, derėtų prisiminti Europos Centrinio Banko vadovo M. Draghi žodžius, kad artimiausiais mėnesiais euro zona gali atsidurti neigiamos infliacijos aplinkoje. Tai būtų neigiamas veiksnys, rodantis silpnai veikiančią centrinio banko skatinimo politiką. Be to, vakarykštis pesimizmas JAV rinkoje, šiandien, neabejotinai, atsispindės ir Europos akcijų biržose – biržų indeksų ateities sandorių kainos šįryt krenta 0,7-1,3 procento.

JAV doleris pinga, nafta neužleidžia pozicijų. FED tonui išliekant atsargiam, o kitiems centriniams bankams susilaikant nuo aktyvesnių veiksmų, JAV doleris pinga viso G-10 valiutų krepšelio atžvilgiu. Šįryt EUR/USD valiutų poros kursas priartėjo prie 1,14 lygmens. Balandis – vienas geriausių mėnesių naftos kainai per paskutinius metus. WTI rūšies naftos kaina viršijo 46 JAV dolerius už barelį, o „Brent“ – 48 JAV dolerius už barelį. Atitinkamai WTI kaina per balandį išaugo 20 proc., o „Brent“ – 19 procentų.

Baltijos šalių biržose indeksai kilo trečią dieną iš eilės (OMXV +0,07 proc., OMXT +0,37 proc., OMXBB +0,37 procento). „Pieno žvaigždžių“ akcininkų susirinkime buvo nuspręsta mokėti 0,055 euro dividendus už akciją (pajamingumas 4 proc.). Kadangi prieš tai bendrovė dividendų dydžio nebuvo nurodžiusi, šiandien biržoje galima laukti teigiamos investuotojų reakcijos. Kaip ir tikėtasi, vakar „Aprangos“ ir „Panevėžio statybos tresto“ akcininkų susirinkimuose pritarta mokėti 0,12 ir 0,016 euro dividendų. Estijos statybų bendrovės „Nordecon“ valdyba pasiūlė išmokėti 0,03 euro dividendus ir sumažinti akcijų nominalią vertę išmokant dar po 0,03 euro už akciją. Sudėjus abi išmokas akcijos pajamingumas siekia 5,8 proc. ir yra šeštas pagal dydį Baltijos regione.

Šiandien yra paskutinė diena parduoti „City Service SE“ akcijas Vilniaus biržoje. Nuo kitos savaitės prekyba reguliuojamoje rinkoje vyks išimtinai tik Varšuvos biržoje, kur bendrovės akcijų likvidumas yra išties menkas – vidutinė dienos apyvarta tesiekia 270 akcijų. „Grigeo Grigiškių“, „Rokiškio sūrio“ akcininkų susirinkimuose bus balsuojama dėl 0,02 ir 0,07 euro dividendų. Taip pat net penkios bendrovės planuoja paskelbti savo pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus – tai turėtų padaryti „Apranga“, „Tallinna Vesi“, „Klaipėdos nafta“, „Baltika“ ir „Valmieras stikla skiedra“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją