Žymią rinkos dalį laimės tos įmonės, kurios šiemet verslams pasiūlys kompleksinių paslaugų paketą, į kurį įeis ne tik mokėjimo sprendimų diegimas, bet ir jų dizainas, palaikymas, techninė infrastruktūra, valiutos keitimas, pirkimo išsimokėtinai galimybė ir dar nemažai kitų mokėjimų sprendimų.

Naujas požiūris – viskas iš vienų rankų

Kiekviena pirkimo operacija susideda iš skirtingų veiksmų grandinės. Atlikus mokėjimo operaciją, ji yra siunčiama patvirtinimui, apdorojimui ir galiausiai įvykdomas atsiskaitymas. Valdant visus šiuos procesus, kai įdiegiami automatizuoti sprendimai, tampa įmanoma pagreitinti finansines operacijas – apskaitos atlikimą, ataskaitų teikimą ar analizę.

Visus šiuos veiksmus atliekant vienoje programinėje įrangoje ar integravus skirtingas sistemas tarpusavyje, verslas sutaupo darbo užmokesčio kaštų. Negana to, verslas tokiu atveju gali gauti gerokai tikslesnius duomenis, kurie vėliau gali būti analizuojami naudojant mašininį mokymąsi, kai kompiuteris apmokomas atlikti tam tikras įžvalgas pagal statistinius duomenis. Visi įmonės duomenys, susiję su operacijomis, klientais ar kita informacija, gali būti saugomi, pasitelkiant debesų kompiuterijos technologiją.

Ne tik verslas, bet ir klientas yra suinteresuotas gauti išsamų mokėjimo paslaugų paketą. Viena programinė įranga arba aplikacija, kurioje klientas gali atlikti mokėjimą bekontakčiu mokėjimo būdu, įsidiegti mobiliąją piniginę ar naudoti QR kodą, suteikia galimybę pasirinkti skirtingus atsiskaitymo būdus, priklausomai nuo vartotojo pageidavimų ar patirties.

Siekis būti autentiškiems kiekviename žingsnyje

Šiuolaikinės e-komercijos verslai nori gauti tokius technologinius mokėjimų sprendimus, kuriuos galėtų lengvai integruoti ir pritaikyti, panaudodami savo įmonės spalvas, logotipą, reklamines juostas, paveikslėlius ar kitus elementus, atitinkančius jų programėlės ar tinklapio dizainą ir stilistiką.

Remiantis verslo ir finansų naujienų agentūra „Bloomberg“, beveik 60 proc. pasaulio gyventojų iki 2025 m. naudosis mobiliosiomis piniginėmis pirkdami prekes internete, o tai reiškia, kad žmonės, gyvenantys skirtingose pasaulio vietose, iš viso turės net 4,8 mlrd. mobiliųjų piniginių. Atsižvelgdami į itin augantį mobiliųjų telefonų populiarumą mokėjimų rinkoje, el. verslai siekia, kad mokėjimo technologija būtų pritaikyta ir veiktų mobiliuosiuose įrenginiuose bei dizainas galėtų lengvai prisitaikyti, atsidarant puslapį ar aplikaciją skirtingo dydžio ekranuose, naudojant skirtingas naršykles ir operacines sistemas.

Verslai siekia, kad mokėjimo langai sutaptų su jų tinklapio dizainu, būtų aiškūs ir estetiški. Siekiant išlaikyti vientisumą el. parduotuvėje pasitelkiami grafikos dizaineriai, kurie naudoja elementus, skatinančius el. parduotuvės lankytojus imtis tam tikro veiksmo ir nepaleidžiančius klientų – ši personalizavimo paslauga tampa vis populiaresnė.

Ieško pranašumų prieš konkurentus

Patogus atsiskaitymas už prekes, integruojant savo el. parduotuvėje mokėjimo inicijavimo paslaugą, iš malonios smulkmenos (angl. nice to have) dalyko pamažu tapo savaime suprantama funkcija, kurią jau turi kone visi el. verslai. Vartotojui nepasiūlius patogaus atsiskaitymo, rizikuojama, kad jis neras jam patogaus mokėjimo būdo ir atšauks prekės ar paslaugos pirkimą.

Tačiau šiandien mokėjimo inicijavimo sprendimu jokio verslo nebenustebinsime – el. verslai žvalgosi tokių mokėjimų partnerių, kurie galėtų pasiūlyti ne tik šios paslaugos integraciją, bet ir kitų vartotojams aktualių sprendimų, kaip pirkimo išsimokėtinai galimybė ar išmokėjimų funkcija (angl. payout), leidžianti lengviau įgyvendinti procedūras, pavyzdžiui, laimėjimų atvejais, taip pat periodinių mokėjimų integracijos ir pan.

Vėlgi itin didėja paklausa populiarėjančiai paslaugai „Pirk dabar, mokėk vėliau“ (angl. buy now, pay later), kuri leidžia išskaidyti mokėjimus į kelias dalis. Pasak „Juniper Research“ tyrimo rezultatų, prognozuojama, kad iki 2027 m. šia paslauga pasaulyje norės naudotis daugiau nei 900 mln. vartotojų, kai 2022 m. jų buvo apie 360 mln. Toks didelis – net 157 proc. – augimas numatomas dėl tikėtino ekonomikos nuosmukio, dėl kurio galimai padidės kreditų ėmimo paklausa.

Tai, kaip ilgalaikėje perspektyvoje kis mokėjimų sistema, priklausys nuo verslo ir vartotojų poreikių, tačiau neabejojama, kad mokėjimai transformuosis, tapdami vis labiau kompleksiniai. Žinoma, kuriant skaitmenines mokėjimo priemones, atsižvelgiama į Y ir Z kartos naudojamus mokėjimo būdus ir elgseną. Bet kokiu atveju, įmonėms, norinčioms būti lyderėmis ir įgauti konkurencinio pranašumo, vertėtų neužsistovėti vietoje, rūpintis inovatyviais technologiniais sprendimais, kurie padėtų vartotojams patogiau ir greičiau atlikti mokėjimus bei užtikrintų teigiamą patirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją