Vakarėlis buvo geras

Paskutinį kartą rimtai švęsti pradėjome du tūkstantųjų pradžioje. Pinigų multiplikavimo mašinos sukosi be sustojimo, skirtingi pasaulio kampeliai su tigro kostiumais šoko ant stalų. Pasaulį keitė internetas ir išvestinės finansinės priemonės – kartkartėmis atrodė, kad šį kartą bus kitaip. Vakarėlis tęsis amžinai.

Kai pusbrolis Rimvydas, nutaisęs Fredžio Merkurio veidą, iš visos širdies dainuoja apie juodos orchidėjos sukeltą skausmą, vakarėlis pasibaigia. Iš inercijos ištvermingiausieji dar švenčia, bet vakarėliui jau galas. Tūkstantmečio pradžios vakarėlis baigėsi su trenksmu. Kai kurie, stipriai padauginę alkoholio, nepakėlė galvos tualete, daugeliui prireikė Tarptautinio valiutos fondo lašelinės. Dar kiti vakarėlio dalyviai vakarėlį pabaigė areštinėje.

Rytas, kuris geriau būtų neišaušęs

Per užtrauktas užuolaidas metėsi patekėjusi saulė. Į akis šviečiantys saulės spinduliai budino miegančiuosius. Ore tvyrojo organizmuose skylančių vakarėlio metu suvartotų medžiagų tvaikas.

Besaikį finansinių priemonių vartojimą ekonominiams organizmams suskaidyti buvo sunku. Pasaulį ištiko tokios pagirios, kad Remarko herojai, pamatę, kas dedasi, patrauktų atgal į frontą.

Sunku pasakyti, kas sugalvojo atsidaryti alaus, bet jis buvo tikrai gardus. Šis mažomis palūkanomis pagardintas lageris visus gaivino, suteikė jėgų. Guvesni užleido ramesnės muziko. Atmosfera šiek tiek pasitaisė. Siausti niekam nebesinorėjo, bet po truputi grukšnojant aliuką diena prabėgo pakenčiamai.

Kitas rytas buvo dar geresnis, burnoje nebeliko vytinto agurko skonio, o šaldytuve laukė dar keletas neigiamomis palūkanomis pagardintų alaus skardinių. Ilgainiui vakarėlis pasimiršo, nuo vakarykščio alučio rytais šiek tiek troškindavo, bet receptas sveikatos taisymui akivaizdus.

Šiaip tai čia nieko blogo

Nauja rutina visiems patiko, ilgainiui atsirado mokslinių tyrimų apie kasdienio alučio vartojimo naudą sveikatai. Drąsesni patikėjo, kad galima visą laiką švęsti, svarbu ne padauginti. Šį kartą viskas bus kitaip. Gal kiek ramesnis, bet vakarėlis tęsis amžinai. Realios palūkanos neigiamos, o infliacija nekyla. Ekonomika auga, o kiekvienas, net pats kvailiausias, projektas tampa logiškas.

Alchemikams šviną paversti auksu nepavyko, tačiau pagirias paversti malonumu, pasirodo, įmanoma.

Nauja bacila

Idilišką augimą supurtė nauja bacila. Nors akimirkai pasaulis buvo sustojęs, niekam dėl to galva skaudėti nepradėjo. Visiems buvo išdalinta po papildomą alučio porciją ir visi sėkmingai toliau įsitaisę ant sofų žiūrėjo naujausią televizijos dainų šou. Bacila siautėjo toliau.

Lyg bacilos būtų maža, Europoje prasidėjo karas ir ekonominės pagirios dar labiau pagilėjo. Dar labiau taisyti sveikatą alučiu jau pavojinga, nes suvartojami kiekiai jau ir taip primena 2007 metų vakarėlio kulminaciją. Panašu, kad pagirios neišvengiamos.

Krečia šaltis

Vakarėlių liūtai žino tą jausmą, kai kūną krečia šaltis. Lyg nuo gripo, lyg iš nerimo. Tie, kas šio jausmo nėra patyrę, tikriausiai yra sutikę ryte prie parduotuvės drebantį žmogų, prašantį pinigų sveikatai pataisyti.

Pasaulio ekonomiką po truputi pradeda krėsti šaltis. Sveikatą taisyti galime, bet dešimtmetį pūstas pinigų maišas lyg cista ant kepenų plyšo ir iš jo prasiveržė infliacija. Galva plyšta dėl karo Ukrainoje sukeltų problemų ir stovinčios gamybos Kinijoje. Galime mėginti ir vėl užsipilti akis ir tikėtis, kad šios problemos mūsų nepalies. Jau yra kalbančių, kad įkalus lengviau išgyventi stresą.

Alkoholis neišsprendė nei vienos problemos. Nei fiskalinė, nei monetarinė politika neišspręs pasaulį kamuojančių problemų, jos gali kaip butelis degtinės atidėti problemas, bet ekonominės pagirios neišvengiamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)