Akivaizdu, kad pandemija turi šalutinių poveikių, ir ne tik sveikatai. Vienas iš jų – vertybių ir savybių apnuoginimas. Iki COVID-19 vaikščiojome lyg ant samanų. Dėl to minkštumo po kojomis būdavo nelengva atskirti tvirtus ir tikrus žingsnus nuo bailoko trypčiojimo. Lyderystę buvo galima simuliuoti, tačiau pandemija padėjo atsijoti grūdus nuo pelų, o lyderius nuo melų. Tai kuo gi skiriasi lyderis nuo liderio? Atsakymas gali pasirodyti pernelyg akivaizdus – i ilgąja. Tačiau šiame gramatiniame kalambūre yra daugiau prasmės nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Išskyriau 4 pagrindinius skirtumus:

  • Rūpestis. Lyderis tarnauja kitiems, lideris labiausiai rūpinasi savimi. Pastarojo rūpestis aplinkiniais, jų ateitimi, didesne idėja, pokyčiais vardan visuotinės gerovės yra trumpas. Svarbiausia – aš: kaip aš, kiek manęs.
  • Kantrybė – brandaus ir ištvermingo lyderio savybė. Jis, kaip ta ilgoji balsė, suvokia, kad krizė ir jos pasekmės ilgam, o žmonių gyvenimai – čia ir dabar. Lyderis projektuoja visą distanciją, geba suskirstyti ją etapais, įvertinti galimas grėsmes ir kantriai įgyvendinti užsibrėžtą tikslą. Lideris – trumpas, giliai nemąsto, todėl kalba tai ką girdi, kas “ant bangos”. Lideriui svarbiausia reitingai, aukštos tribūnos, atsuktos kameros ir rampų šviesa. Tikslas paprastas - gerai matytis: čia ir dabar, nes po jo nors ir tvanas.
  • Vertybės. Lyderis aplinkiniams diegia motyvacijos įskiepį remdamasis reikšmingumu, aukštesne paskirtimi ir tam tikru vertybiniu kodeksu. Klausydamas lyderio net intuityviai pajunti, kad kalbantysis aiškiai žino, kas yra tikra ir teisinga, o kas – vertybinis užribis. Lyderiui nereikia slėptis po aptakiomis ir nuvalkiotomis frazėmis, jei žurnalistas uždavė netikėtą ir konkrečios pozicijos reikalaujantį klausimą. Lideris – trumpas. Jo trumpoji atmintis iš burnos išspjauna kažkur girdėtas, kitų pasakytas mintis, dažnai gerokai suvyniotas į vatą. Kuomet galvoje negilu, tuomet liežuvis kompensuoja pilstymu iš tuščio į kiaurą.
  • Atsakomybė. Lyderiui savaime suprantama, kad stovint laivo priešakyje teks mėgautis ne vien saulės spinduliais, bet ir patirti audros smūgius. Jis nepuola ieškoti saugios užuovėjos po pirmo vėjo gūsio, o ieško sprendimų, kaip apsaugoti laivą ir jo komandą. Lideris – atvirkščiai. Jei reikalai krypsta problemų link, pirmas šoks į gelbėjimo valtį, pakeliui dar būtinai apkaltinęs savo įgulą, kad tai jos kaltė, jog jūroje pakilo bangos. Lideris – trumpas, todėl labai bijo gylio, kuriame gali nuskęsti.

Lyderis visuomet su y giliąja, o lideris – trumpas. Kaip drąsa ir kiškis.

NB. Bet koks įvykių ar personažų sutapimas su realybe yra atsitiktinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)