2016 metų reitingo pirmame dešimtuke yra keturios matematikų profesijos: duomenų mokslininko (angl. data scientist), statistiko, matematiko ir aktuaro. Trys matematikų profesijos yra reitingo viršūnėje jau kelerius metus, o duomenų mokslininko profesija, pirmą kartą reitinge pasirodžiusi 2015 metais, šiemet užėmė pirmąją vietą. Šių specialistų katastrofiškai trūksta ir Lietuvoje.

Įvairūs verslo procesai šiandien generuoja didžiulius duomenų kiekius. Įmonėms labai svarbu gauti naudą iš šių duomenų, „ištraukti“ įžvalgas apie vienų ar kitų procesų gerinimą, klientų elgseną, išteklių naudojimą ir našumo didinimą. Todėl verslui reikia vis daugiau specialistų, kurie galėtų analizuoti duomenis ir daryti išvadas bei sprendimus užtikrinančius tolesnę jo sėkmę.

Skelbiama, jog 3-4 metų profesinę patirtį turinčio duomenų analitiko atlygis Lietuvoje šiuo metu svyruoja nuo 1700 iki 2250 eurų (bruto darbo užmokestis). Įvairios pasaulio darbo rinkos tyrimo agentūros prognozuoja, kad iki 2024 metų specialistų, turinčių gilias matematikos žinias ir gerus analitinius gebėjimus, bei gebančių juos taikyti sprendžiant praktinius uždavinius, paklausa didės 18-21 procentais.

Be to, vis daugiau įmonių vadovų teigia, kad sėkmingam verslo vystymui reikalingi analitikai su stipriu pasirengimu matematikos srityje.

Matematikos žinios realių problemų sprendimui

Kalbant apie matematiką, reikia nepamiršti išskirti dvi persidengiančias sritis – teorinę (grynąją) matematiką ir taikomąją matematiką. Matematikai-teoretikai toliau vysto matematikos mokslą, dirba mokslo tyrimo įstaigose bei universitetuose. Tai yra matematikos teorijos „vystytojai“, atrandantys naujus dėsningumus ir kuriantys įvairius uždavinių sprendimo metodus.

Pagal šių žmonių darbo ir veiklos specifiką labai dažnai įsivaizduojamos praktiniame gyvenime menkai pritaikomos matematikų galimybės, pamirštant, kad tai tėra tik viena matematikos sritis, orientuota į teorinę pusę.

Tuo tarpu, taikomosios matematikos specialistai dirba visai kitokios krypties darbą – matematikos žinias taiko šiuolaikinėms ekonomikos, inžinerijos, draudimo, verslo ir kitų sričių problemoms spręsti.

Pasitelkdami įvairias matematikos teorijas, skaičiavimo algoritmus, modeliavimo metodus, kompiuterius ir naujausią programinę įrangą matematikai sprendžia praktinius uždavinius, dalyvauja kuriant naujus gaminius, kompiuterių programinę įrangą, analizuoja įmonių veiklos duomenis.

Taikymas: nuo finansų iki muzikos

Matematika yra kelerių tūkstančių metų vystymosi istoriją turinti intelektinės veiklos sritis. Abstrakti matematikos prigimtis leidžia jos rezultatus neribotai taikyti bet kurioje žmogaus veiklos srityje.

Prasidėję antikos laikais, kai naujiems faktams pagrįsti pradėti naudoti loginiai argumentai, per pastaruosius penkiasdešimt metų stipriai išsiplėtė įvairiomis kryptimis, ir šiuo metu apima daugiau kaip 3000 pripažintų matematikos tyrimų sričių.

Šiuolaikiniame pasaulyje ji plačiai taikoma ne tik inžinerijoje, informatikoje, fizikoje, biologijoje, medicinoje, bet ir kitose intelektinės veiklos srityse, kurioms reikalingas abstraktus mąstymas ir modelių formavimas.

Skaičių teorija, matematiniai modeliai, statistinė analizė naudojama ir humanitarinėse srityse, tokiose kaip ekonomika, draudimas, finansai, sociologija, lingvistika, psichologija, muzika.

Be matematikos ir jos metodų tiesiog nebūtų įmanomas joks šiuolaikinis mokslas. Ir ne tik mokslas – visa ekonomika ir finansų rinka laikosi ant matematinių prognozių ir analizių; socialinių tinklų duomenų analizė, pavyzdžiui, žmonių socialinių pomėgių, polinkių, elgsenos ir kitų savybių įvertinimas iš „Facebook“, „Twitter“ ar kituose socialiniuose tinkluose sugeneruojamų duomenų, tampa viena iš perspektyviausių veiklos sričių, be kurių išmanymo negali apsieiti ne tik verslininkai, bet ir politikai.

Joks inžinierius dar nėra sukūręs šiuolaikinio įrenginio arba sistemos, nesinaudodamas matematiniais skaičiavimais.

KTU rengiami universalūs specialistai

Taikomosios matematikos bakalauro ir magistro studijų programose harmoningai suderintos matematikos, informatikos, inžinerijos ir ekonomikos mokslų studijos.

Studijuodami šią programą studentai susipažįsta su techninių ir verslo sistemų matematinio modeliavimo pagrindais, taikomųjų matematinių algoritmų ir programų kūrimu.

Taikomosios matematikos absolventai dirba „Mondelez International“, „Vičiūnų“ įmonių grupė, „Lietuvos energija“, „Lietuvos draudimas“, ,,Informix”, „Barclays“, „Callcredit“, SEB bankas, ,,Swedbank“, ,,Softera Baltic“, „Dematic Ltd.“, „NFQ grupė“, „General Financing“, „Ernst & Young“ ir kitose Lietuvos ir tarptautinio kapitalo įmonėse. Jie dirba sistemų analitikais, duomenų mokslininkais, modeliavimo specialistais, analitikais-programuotojais, tyrėjais, operacijų tyrimo specialistais, logistikos analitikais, draudimo ir finansų matematikais šių įmonių ir įstaigų modeliavimo, projektavimo, informacijos analizės skyriuose.

Darbdaviai ypač vertina taikomosios matematikos studijų išugdytą griežtą loginį mąstymą ir analitinį požiūrį į problemų sprendimą. Taip pat vertinamas absolventų gebėjimas įsisavinti naują informaciją, išskirti sudėtingų reiškinių esmines savybes, kurti problemų sprendimo modelius, parinkti ir pritaikyti matematikos metodus sprendžiant naujas problemas, naudotis programine įranga ir skaitiniais metodais.

Kadangi taikomosios matematikos specialisto pagrindiniai darbo įrankiai yra galva ir kompiuteris, tai dauguma jų turi galimybę dirbti lanksčiu darbo grafiku. Yra daug įmonių, kurios geriausiems specialistams sudaro sąlygas dirbti namuose. Taikant šiuolaikines informacines technologijas yra geresnės galimybės dirbti tarptautinėje komandoje. Tai ypač patrauklu jauniems žmonėms.

Dar vienas svarbus taikomosios matematikos specialisto pranašumas – galimybė greitai adaptuotis kintančioje darbo rinkoje. Tie patys matematikos metodai ir programinės priemonės taikomi daugelyje sričių, pavyzdžiui, ekonomikoje, logistikoje ar medicinoje, todėl jie nesunkiai gali keisti taikymo sritis, dirbti tarpdisciplininėse komandose. Šiuolaikiniame pasaulyje svarbu turėti ne siauros krypties, bet universalesnę specialybę. Matematinis išsilavinimas garantuoja labai plačias profesinės veiklos pasirinkimo galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)