Po balsavimo Seime įstatymu numatyta neišdavinėti leidimų laikinai gyventi Lietuvoje tik Rusijos piliečiams, o Baltarusijos piliečiai liko eliminuoti iš įstatymo projekto, kalbant apie leidimų gyventi Lietuvoje išdavimą.

Seimas pritarė nario Jono Jaručio pasiūlymui leisti Baltarusijos piliečiams toliau gauti leidimus gyventi Lietuvoje, nes vien Lietuvos transporto sektoriuje tokių asmenų dirba iki kelių tūkstančių. Vairuotojai iš Baltarusijos Respublikos sudaro 52 proc. visų Lietuvoje dirbančių vairuotojų. Neišduodant leidimų gyventi baltarusiams, transporto sektorius susidurtų su milžinišku žmogiškųjų resursų trūkumu, o įdarbinti šioje srityje ukrainiečius iš esmės nėra galimybių, nes jie dalyvauja karo veiksmuose ir negali išvykti iš Ukrainos.

Dabar siūloma išdavinėti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje tik tiems Rusijos piliečiams, kurie turi galiojančią Lietuvos vizų tarnybos užsienyje ar Lietuvoje išduotą Šengeno ar nacionalinę vizą, arba leidimą gyventi Lietuvoje, arba kitos Europos Sąjungos (ES) valstybės narės išduotą leidimą gyventi. Ne paslaptis, kad šiuo metu Rusijos piliečiai patenka į Lietuvą turėdami kitų ES valstybių išduotas Šengeno vizas ir kreipiasi dėl leidimų laikinai gyventi Lietuvoje išdavimo. Dabar to Rusijos piliečiai padaryti negalės, tačiau Baltarusijos piliečiai galės ir toliau atvykti į Lietuvą su kitos ES šalies Šengeno ar nacionaline viza ir kreiptis į Migracijos tarnybą dėl leidimo gyventi suteikimo.

Baltarusijos piliečiai taip pat galės pirkti Lietuvoje nekilnojamąjį turtą, tik negalės gauti elektroninės atpažinties sertifikatų ir kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų, išskyrus atvejus, kai baltarusiai jau turi leidimus laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje.

Balsuodamas Seimas taip pat apsisprendė, kad ribojimo gauti Lietuvos pilietybę apskritai nebūtų: tiek Rusijos, tiek Baltarusijos piliečiai galės gauti Lietuvos Respublikos pilietybę.

Ribojimas Rusijos piliečiams nuosavybės teise įsigyti nekilnojamąjį turtą liko kiek sušvelnintas: Rusijos piliečiai galės įsigyti nekilnojamąjį turtą Lietuvoje, jeigu turi leidimus laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje ar toks turtas įgyjamas paveldėjimo būdu.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2023 m. gegužės 3 d. ir galiotų iki 2024 m. gegužės 2 d., jeigu jį pasirašytų Lietuvos Respublikos Prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją