Ar tikslai vis dar aktualūs?

Sausį dažnas prisižadame nuversti kalnus: daugiau sportuoti, nuvykti į svajonių šalį, daugiau sutaupyti. Praėjus pirmam ketvirčiui svarbu ne tik suskaičiuoti, kiek kartų iš tiesų buvote sporto klube, bet ir peržiūrėti bei įvertinti, kaip sekasi įgyvendinti finansinį planą, ar einama teisingu keliu.

Jei taip, pasidovanokite pramogą ar pirkinį, apie kurį svajojate ir kurį galite sau leisti, pasidžiaukite pirmais sėkmingais žingsniais.

Jei pastebite, kad nukrypote nuo finansinio plano, svarbu suprasti, kokios priežastys tai lėmė, kas įvyko per tris mėnesius, kad negalėjote laikytis nusistatytų taisyklių. Galbūt tai buvo nenumatytos gyvenimiškos situacijos? Atminkite, kad gyvenime nutinka visko, tad ir finansiniai tikslai nėra iškalti akmenyje – juos galima keisti, jei tam yra svarbių priežasčių, pasikeitė gyvenimo aplinkybės, daug įtakos turėjo infliacija.

Jei tiesiog labiau atleidote vadeles kontroliuodami savo biudžetą ir jį viršijote, peržiūrėkite, kokios išlaidos vartojimo reikmėms buvo išties nebūtinos. Priimkite viską kaip pamokas, kurios leidžia mokytis finansų valdymo, ir iš naujo nusistatykite tikslus.

Atnaujinkite biudžeto planą

Kartą per sezoną (pavasarį ir rudenį) svarbu peržiūrėti savo biudžeto planą ir pasitikrinti, ar jis dar tinkamas. Jei keičiasi aplinkybės, gali tekti pakoreguoti išlaidų kategorijas. Pavyzdžiui, pavasarį, baigiantis šildymo sezonui, komunalinių mokesčių išlaidų eilutė susitrauks, tad šiuos pinigus galima skirti kitoms reikmėms.

Šylant orams ir ilgėjant vakarams, atlaisvėjusius pinigus lengva išleisti pramogoms ir dažnesniems susitikimas su draugais, tačiau, jei iš karto nustatysite, kokia dalis laisvų pinigų gali būti skirta pramogoms, o kokia, pavyzdžiui, finansiniams tikslams siekti, be kaltės jausmo pinigų turėsite abiem tikslams. Atitinkamai rudenį, laukdami didesnių šildymo sąskaitų, turėsite nuspręsti, ko šaltuoju metų sezonu atsisakysite.

Jei niekada neturėjote savo biudžeto plano ir nežinote, nuo ko pradėti, gera žinia ta, kad asmeninių finansų valdymo taisyklių ir gairių yra daug. Išsirinkite tas, kurios jums labiausiai tinka ir patinka, įvertinkite savo finansines galimybes ir suskirstykite išlaidas į svarbiausias kategorijas.

Paklauskite savęs, ko nebereikia

Pavasarį, tvarkydami namus, daiktus, kurių mums nebereikia, parduodame ar dovanojame. Taip ir peržiūrėdami savo biudžetą įvertinkite, kam dažnai išleidžiate pinigus tiesiog iš įpročio.

Pavyzdžiui, galbūt esate užsiprenumeravę kai kurias muzikos ar filmų platformas, bet jomis jau senokai nesinaudojate? Galbūt pavasarį galite sumažinti išlaidas transportui dažniau rinkdamiesi viešąjį transportą, dviratį, paspirtuką ar pasivaikščiojimą?

Jei atradote, kam galite išleisti mažiau, iškart nuspręskite, kam skirsite laisvus pinigus – svajonių atostogoms ar greičiau išmokėti paskolai. Turėdami konkretų tikslą nebūtinų išlaidų atsisakysite daug lengviau.

Prisiminkite indėlius

Pavasarį verta dar kartą prisiminti ir finansų pagalvę. Ją turėdami būname daug ramesni dėl ateities. Bėda ta, kad dažnai esame įpratę sukauptą sumą laikyti toje pačioje mokėjimo kortelės, kurią naudojame kasdien, sąskaitoje arba, geriausiu atveju, pervedame į atskirą sąskaitą.

Terminuotieji indėliai ilgą laiką buvo laikomi nepopuliaria taupymo priemone, nes bazinės palūkanos siekė nulį ir už indėlius nebuvo mokamos palūkanos. Šiandien besikeičianti ekonominė padėtis grąžina indėlių populiarumą, ir dabar net laikant pinigus indėlio sąskaitoje tik tris mėnesius yra mokamos palūkanos.

Vadinasi, kaip finansinė pagalvė terminuotasis indėlis yra naudingas, nes ne tik uždirbsite palūkanų, bet ir atskirsite pinigus nuo kitų savo lėšų. Taip turėsite ir mažiau pagundų juos neplanuotai išleisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją