Kaip rodo praktika, dažniausiai partnerių finansinės galimybės yra nevienodos: už ką vienam yra lengva susimokėti, kitam gali būti didelis galvos skausmas. Vis dėlto idealiu atveju padengti bendras išlaidas būtų galima proporcingai, atsižvelgiant į kiekvieno poros partnerio atlyginimą. Kaip tai padaryti, padės trijų paprastų žingsnių sistema.

Norint bendrai valdyti savo asmeninius finansus, nebūtina visus pinigus sudėti į vieną bendrą kišenę ir iš jos už viską mokėti. Kartais tai gali būti patogu, bet taip prarandamas individualumas ir gali atsirasti nenumatytų ginčų, pavyzdžiui, dėl per brangaus drabužio ar kito pirkinio. Tad verta turėti kiekvienam savo asmenines sąskaitas ir vieną bendrą – skirtą bendroms išlaidoms. Į šią sąskaitą kiekvienas turėtų pervesti atitinkamą dalį savo pajamų. Jeigu vienas asmuo iš poros uždirba daugiau, jis ar ji į bendrą sąskaitą turėtų pervesti proporcingai daugiau pinigų negu kitas.

Pirmas žingsnis – nustatykite proporcijas

Kad susitarimai dėl finansų būtų aiškūs ir sąžiningi, pora turėtų atvirai pasikalbėti apie savo pajamas. Jei bendros pajamos yra žinomos, paprasta nustatyti, koks turėtų būti kiekvieno partnerio indėlis į bendrą sąskaitą. Paprasta formulė padės apskaičiuoti, kokią procentinę bendrų pajamų dalį sudaro atitinkamai jūsų ir partnerio pajamos.

Savo pajamas padalinkite iš abiejų partnerių pajamų sumos ir padauginkite iš 100 procentų. Gautas skaičius bus jūsų dalis. Pavyzdžiui, jūs uždirbate 1 400 eurų per mėnesį, o jūsų partneris – 1 000 eurų. Vadinasi, bendros pajamos yra 2 400 eurų. Savo pajamas (1 400) padalinate iš 2 400, gautą skaičių padauginate iš 100 ir gaunate, kad jūsų dalis yra 58 procentai. Atitinkamai kitam partneriui lieka 42 proc. dalis (iš 100 atimama 58).

Daugiau uždirbantis partneris gali prisiimti proporcingai daugiau išlaidų.

Antras žingsnis – sutarkite, kurias išlaidas apmokėsite kartu

Kas gali būti bendros poros išlaidos? Tai mokesčiai už komunalines paslaugas, buto nuoma, televizijos ir interneto planai, išlaidos maistui. Galite sukurti ir bendrą taupymo planą, skirtą atostogų kelionei, finansinei pagalvei ar brangesnėms prekės ateityje įsigyti. Apskaičiuokite, kokios sumos reikėtų. Tada, atsižvelgdami į anksčiau gautas procentines dalis, išsiaiškinkite, kiek prisidėti prie bendrų išlaidų turi kiekvienas partneris.

Tarkim, pora sutarė dėl 1 000 eurų bendrų išlaidų. Atsižvelgdami į atliktus skaičiavimus, kai vieno partnerio bendrų pajamų dalis yra 42 proc., o kito – 58 proc., vienas partneris atitinkamai prie bendrų išlaidų prisidės 420 eurų, o kitas – 580 eurų.

Kitaip tariant, bendras sutartas išlaidas padauginame iš parnerio A pajamų procentinės dalies ir gauname pinigų sumą, kurią perveda partneris A. Partneris B atitinkamai turi pervesti sumą, lygią bendroms sutartoms išlaidoms, padaugintoms iš partnerio B procentinės pajamų dalies.

Trečias žingsnis – perveskite sutartą sumą į sąskaitą

Susitarimas galioja, jei yra sąžiningai jo laikomasi. Kiekvieną mėnesį sutartą sumą perveskite į bendroms reikmėms skirtą sąskaitą ir iš jos denkite visas suplanuotas išlaidas. Likusi pajamų suma liks asmeninėse sąskaitose, kurias galite naudoti norėdami tenkinti savo asmeninius poreikius – nereikės kartu spręsti ar teisintis dėl kiekvieno brangesnio savo pirkinio. Taip pat verta turėti su bendra sąskaita susietas mokėjimo korteles, kad, pavyzdžiui, maistą galėtų pirkti bet kuris iš partnerių.

Jei vienos bendros sąskaitos turėti nenorite, galima tiesiog susitarti, kas už ką mokės. Vis dėlto, kai neatskiriame bendrų pinigų nuo asmeninių, dažnai kyla rizika išleisti per daug ar neplanuotai, o tai gali įžiebti tarpusavio konfliktus.

Svarbu suprasti, kad idealiai apskaičiuoti bendrų išlaidų iš pirmo karto gali nepavykti, nes nežinome, kiek suvartosime elektros ar kiek pinigų išleisime maistui. Bet ilgainiui stebint išlaidas bus vis lengviau tiksliai nustatyti vidutines sumas. Tiesiog iš pradžių apvalinkite skaičius į didesnę pusę ir stenkitės neviršyti suplanuotų sumų.

Kad susitarimai dėl finansų būtų sklandūs, labai svarbu iš anksto apie tai pasikalbėti, nutarti, koks gali būti bendras finansų valdymo planas. Leiskite partneriui atvirai išdėstyti, kokį planą jis įsivaizduoja. Išsakius lūkesčius ir bendrai sutarus dėl finansų valdymo plano, mažėja tikimybė, kad dėl pinigų kils pykčių, nes turėsite bendrą viziją ir aiškius konstruktyvius sprendimus, kaip elgsitės vienoje ar kitoje situacijoje. Būtent nuo atvirų pokalbių priklauso ne tik asmeninis, bet ir poros finansinis stabilumas. Santykiams tvirtėjant ilgainiui bendrų išlaidų vis daugėja. O susilaukus vaikų mokėti kalbėtis apie pinigus ir bendrus finansinius tikslus tampa ypač svarbu, nes reikia užtikrinti jau ne vien savo, bet ir vaikų finansinę gerovę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją