Bendras rinkos prieaugis per pastaruosius metus buvo beveik 9 trilijonai USD, iš kurių 2.5 trilijono priklausė pagrindiniams technologijų gigantams. Šiandien turime apie 360 technologijų kompanijų su daugiau kaip 10 milijardų kapitalizacija. Tai akivaizdžiai yra viena didžiausių sričių investicijoms. 2021-aisiais matėme rekordinį skaičių IPO – net 1100 vien tik Jungtinėse Valstijose, tai yra dvigubai daugiau nei 2020-aisiais (400 IPO).

Vis dėl to rezultatai dviprasmiški. Nors technologijų sektoriaus kapitalizacija augo reikšmingai, tačiau daugumos kompanijų IPO kaina šiandien 70 proc. mažesnė nei startinė pozicija. Jų vidutinė grąža šiandien yra tik 1.6 proc., 2021 m., palyginus su S&P +26.9 proc. Tai parodo, kad akcijos yra pervertintos, „overbought“ ir galima tikėtis, kad ateinančių metų dinamika išliks taip pat pozityvi.

Vienas pagrindinių 2022 m. inovacijų tendencijų – elektrifikacija

Tradicinių automobilių sektorius šiuo metu yra krentanti rinka, kurią išstumia „New energy cars“ rinka – ji sparčiai auga ir lyderiauja pagal pardavimus. Kinija čia pirmauja su vienu sėkmingiausių elektromobilių gamintojų „Baidu“. Daug dėmesio sulauks ir tokios kompanijos kaip „CATL“, gaminančios baterijas elektromobiliams ir kuriančios jiems infrastruktūras.

Tiesa, verta pastebėti, kad kartu su sparčiai augančia elektrifikacija, sparčiai augs ir energijos suvartojimas. Kaip žinia, energijos trūksta jau dabar, tad natūralu, kad labiausiai iš to išloš įvairios naftos ir dujų kompanijos, taip pat atsinaujinančios energetikos bendrovės, kadangi nepaisant norų turėti daug energijos, žaliojo kurso atsisakyti nėra galima. Todėl ir buvusios naftos bendrovės, tokios kaip „Royal Dutch Shell“, vis labiau juda „švarios“ energijos link. Dar vienas iš tokių kompanijų pavyzdžių yra „Total“, kuri neseniai persivadino į „TotalEnergies“, taip pozicionuodami save kaip švarios energetikos bendrovę. Būtent tokios bendrovės iš elektrifikacijos ir žaliojo kurso išloš daugiausiai, bus artimiausių metų tendencija.

Rinkos nevykėliai arba tendencija, kurios greičiausiai nebematysime

Technologijų sektoriuje neramumus sukėlė praėjusiais metais aktyviai veikę forumų investuotojai, kurie dirbtinai sukelia tam tikros kompanijos vertę sutartinai pirkdami jos akcijas, vadinamas „Meme“ akcijomis. Tokios akcijos neturi jokios fundamentalios vertės, tačiau jos sulaukė didelio populiarumo tarp aktyvių smulkių akcijų pirkėjų. Šio fenomeno pavyzdys – kompanija „Gamestop“, kurios akcijų kaina užaugo 700 proc., bei „AMC“ – jos akcijų kaina šoko 1200 proc. Tokios kompanijos yra gamification tendencijos simbolis. Tai buvo retas atvejis, kai pavieniai investuotojai galėjo reguliuoti rinką. Šiandien, pasibaigus entuziazmui, visos dirbtinai išpūstos kompanijos jau prarado daugiau nei 70 proc. vertės ir kitais metais tokio scenarijaus rinka jau neturėtų patirti.

Koronavirusas daro vis mažesnę įtaką akcijų rinkoms

Tendencija investuoti į vakcinų gamintojus mažėja, jos kitais metais matysime dar mažiau. Nors tokios kompanijos kaip „BioTech“ ir „Moderna“ su sėkmingomis vakcinomis 2021-aisiais sugebėjo pakelti savo vertę beveik dvigubai, panašu, kad toliau tokio augimo nebematysime. Šią tendenciją keičia nauja – vaistus gaminančios kompanijos. Investuotojus domina farmacijos gigantės, pavyzdžiui: „Merck“, „Pfizer“, ir panašios kompanijos, kurios gamina ne tik vakcinas, o būtent patvirtintus vaistus nuo COVID-19.

Nišinės tendencijos

Įdomi buvo ir kita kryptis, kurioje technologijų sektorius surištas su medicina – telemedicina. Čia potencialą parodė kompanijos „Alibaba“, bei „Teladoc Health“, siūlanti visapusišką sveikatos priežiūrą virtualiai. „Teladoc Health“ kompanija patikėjo ir į ją savo didžiausią svorį investavo revoliuciniu fondu laikomas fondas „ARKG Genomic Revolution ETF“, kurio kryptis – inovacijos, galinčios pakeisti pasaulį. Per pandemijos pradžią šios kompanijos akcijos kilo trigubai (siekė $293), tačiau per paskutinius metus vėl grįžo į pradinę vertę – $83. Tai daugiau nei 70 proc. smukimas per metus. Toks staigus kilimas ir toks pat staigus nuosmukis parodė, kad telemedicinos trendas toliau nebesitęs.

Skaitmenizacija: dirbtinio intelekto, „blockchain“ ir lustų gamintojų triumfas

Nenumaldoma skaitmenizacija dar labiau paskatino ,,Fintech“ kompanijų tendencijas. Viena iš augimo lyderių – vartojimo kreditų kompanija „Upstart Holdings“. Per pastaruosius metus startuolis užaugo 271 proc. „Upstart“ finansavimą vartotojams siūlo dirbtinio intelekto pagalba, naudodama netradicinius kintamuosius – švietimą ir užimtumą.

2021 metais kompanija tapo akcijų biržos dalimi su pirmuoju IPO ir skelbė įspūdingus augimo rezultatus, siekiančius daugiau kaip 1000 proc. Pajamų augimas taip pat viršija lūkesčius – 2021-aisiais jos buvo 250 proc. didesnės nei 2020-aisiais. Net su tokiu pavojingai greitu augimu tokios kompanijos kaip „Upstart“ išlieka įdomios investuotojams.

Dirbtinio intelekto panaudojimas ,,Fintech“ sektoriuje vis labiau populiarėja, taip pat kaip ir „blockchain“ technologija. Amerikos bankas „Signature Bank“ užaugo 139 proc., kai savo veikloje integravo „blockchain“. Ši tendencija turi perspektyvią ateitį. ,,Signature bank“ tapo vienais iš „kripto“ rinkos lyderių. Dėl „blockchain“ plėtros tokių standartinių mokėjimų kompanijų kaip „PayPal“ ateitis tampa miglota.

Kartu su „kripto“ ir „blockchain“ matėme ir kibernetinės apsaugos – „cybersecurity“ sektoriaus augimą. Kibernetinio saugumo kompanija „Fortinet“ užaugo daugiau nei 112 proc. Tai atspindi realybę, kurioje gyvename – virtualus saugumas tampa vienu svarbiausių šiandienos produktų, tad „cybersecurity“ kompanijos toliau augs. Kartu ir toliau auga (ir augs) skaitmenizavimas, o su juo ir operacinių sistemų vystymas – „EPAM systems“ per pastaruosius metus užaugo daugiau nei 62 proc. „Software engineering“ kompanijos – dar viena įdomi ir perspektyvi sritis technologijų sektoriuje.

Ir toliau didelės paklausos susilauks lustų gamyba. Nuo pandemijos pradžios puslaidininkų (angl. semiconductors) gamybos sektoriaus kompanijų akcijos (SOXX) užaugo 44 proc., t. y. beveik 20 proc. daugiau negu technologijų indeksas „Nasdaq Composite“ (21,4 proc.). Tokios kompanijos, kaip „ASML“ ir „Lam Research“ šalia kitų gigantų, kurios gamina įrangą lustams (apie tai kalbėjome metų pradžioje), buvo šio augimo lyderės. Ši tendencija niekur nedings, tad Azija išlieka vienu įdomiausių regionų investuoti į šį sektorių.

Azija – sunkūs metai neišmušė iš augimo krypties

Azijos fondų rinkos pergyveno pakankamai sudėtingus metus palyginus su Amerikos rinka, labiausiai dėl Kinijos reguliatorių vykdyto spaudimo. Ir vis dėlto, globalus lustų trūkumas pakėlė paklausą daugeliui Azijos puslaidininkių kompanijų. „Taiwan semiconductors“, (į kurį investuoja ir „Nextury Asia technology fund“ yra vienas didžiausias pasaulyje lustų technologijų gamintojų, o „Samsung“ ,akivaizdu, aplenks „Intel“ pagal lustų pardavimo kiekį ir įsitvirtins kaip vienas iš rinkos lyderių. Japonijos „Lasertec“ užaugo 138 proc. per metus, Kinijos „Naura technology group“ – daugiau nei 103 proc. Šis sektorius liks vienu iš sparčiausiai augančių ateinančiais metais ir vienas palankiausių investicijoms technologijų sektoriuje.

Nors dažnas baiminasi Kinijos reguliatorių, Azijos regiono skaičiai patvirtina, kad žemynas juda lyderiaujančio technologijų sektoriaus titulo link. Azija turi 6 trilijonus interneto vartotojų. Tai 41 proc. viso pasaulio skaitmeninio turinio vartotojų. Vien tik Kinijos vartotojai išleido 1.5 trilijono dolerių internete 2020 metais. Palyginimui, JAV vartotojai išleido 600 mlrd. Nuo 2020-ųjų sausio top 10 išleistų IPO, 8 iš jų buvo iš Azijos. Joje gimsta daugybė technologijų kompanijų, ten ir didžiausios vartotojų bazės.

Azijoje gimė 36 proc. visų pasaulio vienaragių, 43 proc. visų investicijų į startuolius taip pat vyksta šiame rytų žemyne, taip pat ten užregistruojama 87 proc. visų technologinių ir inžinerinių patentų. Negana to, iš visų pasaulio technologijų kompanijų pajamų, net 52 proc. yra Azijoje. Nors Azijai buvo nelengvi metai, žvelgiant į tendencijas, ji gali tapti lyderiaujančiu regionu technologijų sektoriuje.

Kodėl neverta atsipalaiduoti?

Apibendrinant visus pandemijos metus, galime teigti, kad tai buvo itin optimistiški 2,5 metai rinkoms. Tačiau šiandien priartėjome prie sudėtingesnio laikotarpio. Palūkanų normos didės, infliacija užsiliks ilgiau nei prognozuota, taigi akcijų rinkoje vyks korekcijos, o mažmeniniai investuotojai neteks dalies pajamų.

Aišku viena – rinka šiuo metu yra perpirkta, o po staigaus kilimo daugumos IPO kompanijų vertė krito 70 proc. ir grįžo į prieš tai buvusį fundamentalų lygį. Aišku, kai kurios kompanijos ir ateityje augs dvigubai ar net trigubai, tačiau tokio visos rinkos augimo, koks buvo per paskutiniuosius tris metus, daugiau nesitikime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją