Bet kad užgrius su tokia jėga, nesitikėjome ir mes. Iki akcizų padidinimo alaus rinkos nuosmukis dėl demografinių pokyčių siekė apie 8 proc. Nuo kovo mėnesio, kuomet akcizas alui buvo padidintas daugiau nei šimtu procentu, rinka pradėjo trauktis itin sparčiai – po 12-14 proc. per mėnesį, o birželį rinka susitraukė net 16,5 proc.!

Vidutinio stiprumo alaus butelio kainai pasiekus ir viršijus vieną eurą, rinka devynmyliais žingsniais pradėjo mažėti ir iš statistikos matosi, kad šis traukimasis įgauna pagreitį. Valio, šaukia akcizų didinimo architektai ir blaivinimo fanatikai, lietuviai pradėjo mažiau vartoti alkoholio. Argi?

Skaičiai iš kaimyninės Latvijos bado akis.

Šioje valstybėje per penkis šių metų mėnesius alaus gamyba išaugo 21 proc., dar beveik 7 proc. daugiau importuota. Tokio augimo paslaptis paprasta – dėl protingos akcizų politikos čia alus beveik perpus pigesnis nei Lietuvoje.

Ir lietuviai tuo naudojasi – Latvijoje Lietuvos pasienyje alaus produkcijos realizacija kai kuriose parduotuvėse išaugo keturis kartus! Dabar vienoje pasienio parduotuvėje nuperkama tiek alaus, kiek Lietuvoje didžiuliame prekybos centre.

Lietuvos valdžia pati į latvių rankas atiduoda mūsų sunkiai uždirbtus pinigus. Maža to, už sienos persikelia ir mūsų darbo vietos. Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, dauguma alaus daryklų yra regionuose, tad darbo vietos persikelia iš Lietuvos ten, kur jų labiausiai trūksta.

Kas lieka mums?

Dar didesnė regionų atskirtis, spartesnė emigracija dėl nedarbo, mažiau surenkamų mokesčių ir socialinio draudimo įmokų. Taip pat dėl kainų skirtumų Lietuvoje itin išaugo stipriųjų alkoholinių gėrimų vartojimas, kas įvairių tyrimų duomenimis, daro didžiulę žalą sveikatai.

Argi toks buvo akcizų didinimo tikslas?

Funkcionieriams nereikia iš savo kišenių apmokėti nuostolių, kuriuos patiria šalies ekonomika dėl jų fanatizmo.

Jiems nereikia rūpintis, kaip žmogui susirasti darbą miestelyje, kur nedarbas siekia 15 proc. Jiems nereikia pradėti ir naujo gyvenimo Airijoje ar Norvegijoje – argi ne todėl taip paprasta žaisti šalies ūkio ir žmonių likimais?

Nesaikingas alkoholio vartojimas yra problema ir visada pasisakėme bei palaikėme racionalias priemones sprendžiant šią problemą, tačiau akivaizdu, kad sprendimas didinti akcizus šimtu procentu buvo šūvis sau į kojas.

Gal jau laikas pripažinti savo klaidas?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)