Tokią situaciją didele dalimi nulemia atpigusios žaliavos, energetiniai ištekliai, kurie sudaro didelę sąnaudų dalį tokiuose sektoriuose kaip cheminių, maisto produktų, trąšų, plastikų gamyba, taip pat transporto sektoriuje.

Šiemet žaliavų kainoms atsigaunant, taip pat sparčiais tempais augant atlyginimams, pelnų augimas jau turėtų būti gerokai nuosaikesnis.

Gamyba išlaiko stabilų augimą

Atmetus kainų pokyčius ir neskaičiuojant mineralinių produktų, bendros gamybos apimtys praėjusiais metais augo beveik 6 proc. Itin gerus rezultatus demonstravo aukštos pridėtinės vertės sektoriai – elektroninių komponentų, lazerių gamyba augo 22 proc., vaistų – 17 proc.

Kiti dviženkliais skaičiais augę gamybos sektoriai - tai metalo gaminių, tekstilės, transporto priemonių, įvairių mašinų gamyba.

Praėjusiais metais gerėjo ir maisto produktų gamintojų situacija. 2015 m. šio sektoriaus pajamos ir pelnas krito dėl 2014 m. rugpjūtį Rusijos įvesto embargo.

Tačiau pernai maisto gamintojų pelnas augo įspūdingu 61 proc. Toks rezultatas rodo, kad maisto gamintojams pavyko sėkmingai susidoroti su Rusijos embargo poveikiu plečiant pardavimus naujose rinkose, tarp kurių – ne tik euro zonos šalys, tačiau ir JAV, Vidurio Rytų, Pietryčių Azijos valstybės.

Spartus prekybos ir transporto įmonių augimas

Praėjusiais metais gerus rezultatus demonstravo ir mažmeninės prekybos sektorius – atmetus kainų pokyčius, jame veikiančių įmonių pardavimai augo 7 proc. Sektorių į priekį stūmė vis intensyvesnis vartojimas, kurį savo ruožtu skatina augantis užimtumas bei didėjantys atlyginimai. Gana stipriai – 12 proc. – augo apgyvendinimo ir maitinimo įmonių pajamos.

Tai nulėmė ne tik aktyvus vidaus vartojimas, tačiau ir augantys turistų srautai.

Lietuvos transporto įmonės, vos prieš kelis metus stipriai priklausiusios nuo Rusijos rinkos, taip pat rodo puikius rezultatus – pernai transporto įmonių pajamos augo 7 proc. Susitraukus Rusijos rinkai transporto įmonės sėkmingai prisitaikė prie situacijos atrasdamos naujų klientų Skandinavijos šalių, Vakarų Europos rinkoje.

2016-ieji sunkiausi žemės ūkiui ir statybai

Kiek sunkesni 2016-ieji buvo žemės ūkio ir statybos sektoriams. Statybos įmonių pajamos pernai traukėsi daugiau kaip 10 proc. Pagrindinis tai nulėmęs veiksnys – dar neįsibėgėjęs naujos finansinės perspektyvos ES fondų lėšų panaudojimas. Tikėtina, kad ES fondų išmokos pilnai įsibėgės antroje šių metų pusėje, tai turėtų reikšmingai prisidėti prie spartesnės statybos sektoriaus plėtros.

Žemės ūkis pernai taip pat išgyveno ne pačius geriausius laikus – traukėsi tiek gyvulininkystės, tiek ir augalininkystės produkcijos apimtys. Augalininkystės produkcijos susitraukimą lėmė prastesnis žemės ūkio augalų, ypač javų, derlius bei sumenkusios augalininkystės produktų supirkimo kainos.

Gyvulininkystę smukdė smukusios produkcijos, ypač pieno, supirkimo kainos. Produkcijos supirkimo kainoms augant šiemet jau turėtume matyti žemės ūkio sektoriaus atsigavimo ženklus. Pastebime, kad ūkininkai aktyviai investuoja į našumo didinimą, naują techniką.

Tai irgi turėtų prisidėti prie laipsniško šio sektoriaus atsigavimo, augančio konkurencingumo.

2017-ųjų prognozė: pajamos toliau augs

Danske Bank“ prognozuoja, kad šiais metais įmonių pajamų augimas viršys 5 proc. Pajamas toliau didins aktyvi vidaus paklausa, taip pat gerėjanti ekonominė situacija pagrindinėse mūsų šalies eksporto rinkose – Europoje, NVS valstybėse.

Tarp pagrindinių rizikų šalies ekonomikos plėtrai išlieka geopolitinės įtampos regione paaštrėjimas. Kita rizika – tai nestojanti populizmo banga, kuri gali pakenkti Europos politiniam ir ekonominiam stabilumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)