Ar prekybos karas virs prekybos susitarimu?

Pats svarbiausias pasaulio ekonomikai šiemet yra JAV ir Kinijos prekybos susitarimo klausimas. Tarp šių valstybių įsiplieskęs prekybos karas, kurio metu abi šalys apmokestino dalį viena kitos importuojamų prekių, sukėlė ekonominio neužtikrintumo bangą, kuri gerokai prisidėjo prie praėjusių metų finansų rinkų panikos ir dabar stebimo pasaulio ūkio augimo lėtėjimo.

Vis tik JAV ir Kinijos valdžios atstovai šiuo metu stengiasi priimti prekybos susitarimą, kuris nutrauktų Donaldo Trumpo inicijuotą prekybos karą. Susitarimo tikimybei augant, finansų rinkos atsitiesė, bet ekonominiai verslo lūkesčiai išlieka sumažėję dėl tebeegzistuojančio neužtikrintumo. Jei šalims iš tiesų pavyktų susitarti, o susitarimas nenuvils investuotojų ir verslo atstovų, besitikinčių importo tarifų atšaukimo ir prekybai nekliudančios santykių reguliacijos, iš pasaulio ekonomikos dingtų daug šiuo metu tvyrančio neužtikrintumo. Ilgesniuoju laikotarpiu tai būtų stiprus postūmis verslui ir finansų rinkoms.

Vis dėlto, apie naujas intrigas tarp JAV ir Kinijos galime išgirsti vos ne kas dieną. Ir nors pastaruoju metu naujienos buvo teigiamos, artimiausiu metu investuotojai gali būti itin jautrūs netikėtiems derybų posūkiams.

Ar vieno prekybos karo nepakeis kitas?

Kitas šešėlyje tūnantis pavojus – prekybos karas tarp JAV ir ES. Protekcionizmo politiką praktikoje taikantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau anksčiau grasino apmokestinti iš ES importuojamus automobilius. Tuokart abiem pusėms pavyko susiderėti ir pastumti šį rūpestį į šalį.

Vis dėlto, prekybos karo su Kinija dramoms einant link atomazgos, ES gali tapti nauju taikiniu Trumpo akiratyje. JAV prezidentas ką tik vėl persijungė į atakos režimą grasindamas apmokestinti naujais tarifais 11 milijardų dolerių vertės iš ES importuojamų prekių, jei ES nenutrauks subsidijų Airbus kompanijai, kurios, anot Trumpo, sukuria netolygią konkurencinę aplinką.

Šiuo metu JAV ir pasaulio ekonomikos augimo tempas yra lėtesnis, nei tada, kai Trumpas inicijavo Kinijos tarifus. Todėl naujas prekybos karas su ES galėtų pastūmėti augimą arčiau duobės krašto. Žinant tai, jog JAV prezidentas stengiasi, kad šalies ekonomika augtų sparčiai, sunku įsivaizduoti visa jėga įsiliepsnojantį prekybos karą su ES. Deja, tai nereiškia, kad Trumpas nesistengs dar kartą pagrasinti. Todėl nors naujo prekybos karo tikimybė išlieka nedidelė, intrigos tarp JAV ir ES gali toliau „judinti“ rinkas.

Kada ir kaip įvyks „Brexit“?

„Brexit“ yra galvos skausmas ne tik Theresai May, bet ir investuotojams. Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES buvo atidėtas ir, panašu, kad išstojimo data bus nukelta ilgam laiko tarpui. Viena iš pagrindinių JK problemų yra tai, kad šalyje niekam nėra reikšmingos daugumos. Maždaug pusė gyventojų nori išstoti iš ES, pusė ne. Parlamentas nenori išstoti iš ES be susitarimo, bet kol kas nė viena siūlyta alternatyva nesusilaukė daugumos parlamentarų palaikymo.

Kol JK išstojimo sąlygos nėra aiškios, tol žalingas ekonominis neužtikrintumas tęsiasi: neaiškumas dėl ateities apsunkina investicinius sprendimus ir taip užgniaužia JK bei kai kurių ES įmonių potencialą. Net išstojimo datą nukėlus itin ilgam laikotarpiui, dalis šio neužtikrintumo išliktų. Vis dėlto, sunkiojo „Brexit“, be jokio išstojimo sandorio tikimybė kol kas yra pakankamai nedidelė ir investuotojų akių „nebado“.

Deja, jei sunkiai prognozuojama „Brexit“ drama vis dėlto pasisuktų ties išstojimu be sandorio, rinkos tikrai nesidžiaugtų. Nors teigiamas derybų pratesimo poveikis gali būti ribotas, investuotojai toliau stebės derybų procesą sekdami, ar išstojimo be susitarimo tikimybė iš tikrųjų išlieka maža.

Ką pademonstruos Kinijos ekonomika?

Investuotojams šiemet itin įdomi ir Kinijos ekonomikos situacija. Pastaraisiais metais ji patiria struktūrinį lėtėjimą. Kinijos vyriausybė siekia pakeisti atgyvenusį ir ilguoju laikotarpiu netvarų infrastruktūros investicijomis ir skolinimusi grįstą augimo modelį, išsivysčiusioms rinkoms būdingesniu vidaus vartojimo modeliu. Natūraliai, tai lemia lėtesnį augimo tempą šalyje.

Vis dėlto, Kinijos ekonominiai rodikliai nuo praėjusių metų antros pusės sulėtėjo per daug negu priimtina šalies vyriausybei ir finansų rinkoms. Tam didelės įtakos turėjo minėtasis prekybos karas su JAV, iš jo išsivystęs ekonominis neužtikrintumas, prie kurio prisidėjo ir praėjusiais metais vyravusios griežtesnės pinigų politikos JAV poveikis.

Vis tik Kinijos ekonomika neturėtų nugarmėti į bedugnę. Šalies vyriausybė priėmė daug sprendimų, skirtų ekonomikai stimuliuoti. Buvo sumažinti mokesčiai, sudarytos sąlygos įmonėms lengviau skolintis, imtasi kitų politinių priemonių ekonomikai stiprinti. Taip pat prekybos susitarimas su JAV turėtų prisidėti prie atsigaunančio augimo tempo.

Taip pat, Kinijos kredito ir gamybos ciklas daro didelę įtaką kitų, pasaulinei prekybai jautrių, šalių ekonomikoms, pavyzdžiui, Europai. Galima teigti, kad vyriausybės ekonomikos stimuliavimas Kinijoje gali pagerinti prastėjančius ekonominius lūkesčius kitose šalyse. Todėl investuotojai, pastaruoju metu glaudžiai sekantys Kinijos ekonominius duomenis, ir toliau ieškos šalies ekonomikos atsigavimo ženklų.

Ar JAV palūkanų kreivė pranašauja naują krizę?

Vienas iš ne itin malonių įvykių finansų rinkose pastaruoju metu buvo JAV vyriausybės obligacijų palūkanų kreivės pasivertimas. Paprasčiau tariant – skolinantis 10 metų obligacijų rinkose, JAV vyriausybė šiuo metu sumoka mažiau palūkanų nei skolinantis 3 mėnesiams. Paprastai, tokia rinkos būsena yra laikoma artėjančios ekonominės recesijos ženklu – investuotojai tikisi, kad krentant ekonomikos augimui, ateityje centriniai bankai imsis skatinti ekonomiką ir šie lūkesčiai atsispindi mažėjančiose ilgalaikėse palūkanų normose.

Nors apsivertusi JAV palūkanų kreivė nedrąsina, kol kas dar per anksti skelbti ekonominio augimo pabaigą. Istoriškai tarp kreivės apsivertimo ir ekonominės recesijos praeidavo nemenkas laiko tarpas. Taip pat dėl pasaulinių centrinių bankų vykdytų kiekybinio skatinimo programų santykis tarp palūkanų ir ekonominių lūkesčių gali būti kitoks nei praeityje, todėl ir šis ekonominės recesijos signalas gali būti mažiau patikimas.

Vis dėlto, sunku prieštarauti, jog pasaulinė ekonomika yra vėlyvoje ciklo stadijoje, o JAV palūkanų kreivės apsivertimas tik susitirpina šį teiginį. Tokioje aplinkoje finansų rinkos gali darytis kiek neramesnės ir stipriau reaguoti į naujus ekonomikos indikatorius, centrinių bankų pasisakymus ir politines naujienas. Todėl artimuoju laikotarpiu intrigų investuotojams tikrai nepritrūks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją