Gera žinia ta, kad į daugelį šalių Europoje jau galite vykti, tik dažniausiai teks laikytis tam tikrų atsargumo priemonių. Remiantis Užsienio reikalų ministerijos pateikiama informacija, šiandien be didesnių apribojimų galite lankytis Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje. Į daugelį kitų šalių Europoje galite vykti laikydamiesi papildomų atsargumo priemonių.

Taip pat yra grupė šalių, į kurias nuo vizitų kol kas reikėtų susilaikyti. Šiuo metu nepatariama vykti į tokias šalis kaip Ispanija, Portugalija, Švedija, Rumunija, Bulgarija, taip pat praktiškai į visas Balkanų valstybes, Baltarusiją ir Rusiją.

Be to, svarbu nepamiršti, kad grįžus iš šalių, į kurias vykti nerekomenduojama, saugumo sumetimais privaloma 14 dienų laikytis saviizoliacijos. Nuolatos atnaujinamą žemėlapį su rekomendacijomis rasite adresu keliauk.urm.lt.

Pandemija nesibaigė − būkite pasirengę netikėtumams

Jei, atsižvelgę į valstybės institucijų rekomendacijas ir įvertinę galimą riziką, nusprendėte keliauti į užsienį, prieš išvykdami turėtumėte apgalvoti kelis dalykus. Pirmiausia − pandemija dar nėra pasibaigusi, ir šalims skirtingai sekasi suvaldyti viruso plitimą. Todėl egzistuoja tikimybė, kad pablogėjus situacijai vienoje ar kitoje šalyje, jai gali tekti taikyti griežtesnes priemones.

Dėl šių priemonių gali būti atšaukti skrydžiai, sutrikdytas susisiekimas tarp miestų ar tos valstybės sienų kirtimas, o restoranai, apgyvendinimo įstaigos, lankytinos vietos ir paplūdimiai uždaryti. Vadinasi, keliaujant dabartinėmis aplinkybėmis tikėtini didesni nesklandumai negu įprastai ir jiems turėtumėte būti pasiruošę.

Užsienio šalys gali būti įvedusios įvairių su pandemija susijusių reikalavimų, pavyzdžiui, tik atvykus į šalį pateikti neigiamą koronaviruso testo rezultatą. Todėl turėtumėte iš anksto pasidomėti, kokie su pandemija susiję reikalavimai galioja į atitinkamą šalį vykstantiems keliautojams, ir kuo geriau jiems pasiruošti.

Turėkite planą B ir finansinių atsargų

Prieš leisdamiesi į užsienio kelionę padarykite dar du dalykus. Iš anksto apgalvokite situacijas, kai nebegalite laikytis suplanuoto maršruto, pasiekti tam tikrų vietų ar skrydis atgal į Lietuvą yra atidedamas. Apsvarstykite kelionės ir grįžimo alternatyvas.

Be to, bet kokie kelionės nesklandumai dažniausiai reiškia papildomas išlaidas. Todėl kelionei turėtumėte numatyti ne tik kasdienėms išlaidoms skirtą sumą, bet ir papildomą finansinę atsargą, kurią galėtumėte panaudoti iškilus netikėtai situacijai.

Keliaudami turėkite su savimi elektroninę identifikavimo priemonę. Iš praktikos žinome daugybę istorijų, kai klientams būnant užsienyje iškyla poreikis atlikti vieną ar kitą operaciją interneto banke, skubiai pasirašyti dokumentą ar atlikti kitus veiksmus nuotoliniu būdu.

Susidūrus su nesklandumais, dažnai praverčia kelionės draudimas. Jis padeda išvengti kelių šimtų eurų siekiančių išlaidų ištikus sveikatos problemoms ar patiriant kitų kelionės sutrikdymų.

„Swedbank“ duomenys rodo, kad kelionėse šalies gyventojams dažniausiai prireikia medicininės pagalbos – iš visų draudiminių įvykių atvejų jie sudaro 45 proc., o vidutinė išmoka tokiais atvejais siekia 550 eurų. Antroje vietoje (28 proc.) yra išmokos dėl kelionės sutrikimo draudimo, dėl kurių atlyginama žala sudaro 365 eurus, trečioje (24 proc.) – bagažo vėlavimai ir dėl to atlyginama vidutiniškai 324 eurus siekianti žala.

Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šiuo metu draudimo kompensacija netaikoma prireikus medicininės pagalbos dėl koronaviruso ar susidūrus su tiesioginiais viruso sukeltais kelionės sutrikdymais.

Dėl to reikėtų geriau pasverti riziką, su kuria susiduriate vykdami į tas šalis, kuriose koronavirusas vis dar gana paplitęs, ir iš anksto pasiruošti galimiems nesklandumams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją