Be abejo, dabar esame pavojingiausiame laikotarpyje, kokio nebuvo daugelį metų – aukojame elektrinių transporto priemonių (EV) ir akumuliatorių gamybos ateitį. Tai gresia, jeigu Europos pramonės šakos nesugebės investuoti į tiekimo grandinių pertvarką, nesugebės gauti prieigą prie svarbiausių žaliavų.

Europos politikai nesupranta, kad vadinamasis JAV „infliacijos mažinimo įstatymas“ (IRA) iš tikrųjų reiškia jau žinomą nusistatymą „pirmiausia Amerika“ ir sudarys trilijonus USD subsidijų, o ne 369 mlrd. USD apie kuriuos iš pradžių paskelbė Baidenas.

Bandydami laikytis racionalaus požiūrio į pagrindinių elektrinėms transporto priemonėms reikalingų komponentų pvz. akumuliatorių importo užtikrinimą Europos lyderiai Kinijoje elgiasi nenuosekliai. Pragmatiškas ir beveik slaptas Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vizitas į Pekiną pirmą kartą įvyko praėjusių metų gruodį. Jis bandė atkurti santykius po koronoviruso epidemijos ir pripažino „rizikingą priklausomybę“ nuo Kinijos. Scholzas iš esmės bandė išgelbėti Vokietijos automobilių pramonę, pavėluotai supratusią, kad gresia pralaimėti kovą su dominuojančiomis elektrinių transporto priemonių (EV) , tiek „Tesla“, tiek pirmaujantiems šioje srityje Kinijos gamintojais.

Neseniai įvykęs prezidento Emanuelio Macrono, Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen aukšto lygio vizitas nustatė naujus standartus derinant geopolitinę padėtį su prekybos politika. Macronas atvyko su 60 įmonių delegacija ir tikėjosi pasirašyti pelningus Prancūzijai sandorius, be to pademonstravo savo Europos lyderystės siekius, primindamas JAV negilinti konflikto dėl Taivano. Koks rezultatas? Daugiau sumaišties ir susiskaldymo Europoje.

Galiausiai Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock praėjusią savaitę nusprendė sutelkti dėmesį į Taivano problemą perspėjusi Kiniją nedidinti įtampos. Tačiau ji pridūrė, kad Vokietija nenori atsitolinti nuo Kinijos. Beje, prekyba tarp Kinijos ir Vokietijos nuo Šaltojo karo pabaigos išaugo beveik 50 kartų.

Ir kur tokia situacija palieka investuotojus į Europos pramonės čempionus? Geriausiu atveju susipainioję dėl neaiškios gamybos ateities už Atlanto, JAV. Priešingai, nei Europoje, JAV vadovybė supranta kaip atskirti pramonės politiką ir geopolitiką. Čia stengiamasi laikytis strategiškai nuoseklios linijos, kad apsaugotų darbo vietas pramonėje. Nepaisydamos daug griežtesnės JAV pozicijos Kinijos atžvilgiu tokios korporacijos kaip „Tesla“ ir toliau randa bendrą kalbą su Pekinu, atitinkančią jų strateginius tikslu.

Europos pramonės ir korporacijos , kurias taip dažnai gelbėjo mokesčių mokėtojai nesiryžta imtis veiksmų, kaip pavyzdžiui Elonas Muskas ir tiesiogiai ginti savo interesus. Atrodo, kad jie tapo aplaidžios politikos formavimo ir politinio postringavimo įkaitais.

Taigi, deindustrializacijos rizika, kuri anksčiau buvo retorinis sakinys, naudojamas Europos rinkėjams gąsdinti, tampa labai reali, kai beveik artėja Europos pramonės „Kodak“ akimirka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją