Tuomet prisiperkame daiktų (nes vis tiek pinigai nuvertėja), pasiduodame likimui arba ieškome būdų pinigams apsaugoti juos įdarbindami.

Investavimas infliacijos metu veikia panašiai, kaip gelbėjimosi ratas audringoje jūroje. Įsikibę pajuntame euforiją, tačiau nėrus į pirmą didesnę bangą vėl užplūsta baimė.

Taip, investavimas yra didžiulis malonumas, kai investicijų vertė kyla. Tačiau dėl rinkų svyravimų krintant investicijų vertei, užplūsta ir nemalonios emocijos, kurias kartais patiria net ir įgudę investuotojai. Nors tai yra natūrali reakcija, svarbu suprasti, kad neigiamoms emocijoms investavime – ne vieta. Norint būti sėkmingu investuotoju, būtina gebėti valdyti savo emocijas – tai yra viena svarbiausių taisyklių.

Kad ir kokia sudėtinga ir nuolat kintanti būtų aplinka, to taip pat galima išmokti. O padėti čia gali paprasčiausia psichologija.

Rinkų svyravimas – darbas smegenims

Yra daugybė veiksnių, kurie sukelia rinkos svyravimus. Tai ekonominės krizės, pandemijos, geopolitiniai įvykiai. Tačiau galima visai pagrįstai teigti, kad bene svarbiausias iš visų veiksnių yra žmogiškosios emocijos, žmogaus prigimtis ir fiziologija. Kodėl?

Kad būtų aiškiau, galima panaudoti gerai žinomo JAV investuotojo Fredericko K. Martino kadaise išsakytą mintį, susijusią su smegenų darbu: kai investicijos auga, žmogaus organizme gaminasi medžiaga, vadinama dopaminu, kuri veikia smegenis ir sukuria euforijos jausmą, o kai investicijos krinta, smegenys perduoda signalą, kad esame dideliame pavojuje.

Būtent todėl daugelis investuotojų kasdien balansuoja tarp euforijos ir baimės jausmų. Toks emocijų svyravimas gali pagreitinti sprendimą parduoti ar įsigyti investicijas, o tai irgi sukelia svyravimų rinkoje.

Baimė neturi užgožti galimybės džiaugtis sėkme

Kai nesiseka, mes nuliūstame, kai sekasi, pašokame iš laimės. Tai, ko gero, yra visų išgyventas ir puikiai pažįstamas jausmas, patiriamas praktiškai visur.

Nobelio premijos laureatas Danielis Kahnemanas savo mokslinių psichologijos tyrimų išvadose teigia, kad kainų kritimas sukelia stipresnes emocijas negu kainų augimas. Kai kurie žmonės du kartus labiau bijo patirti nuostolių negu džiaugiasi sėkme.

Taigi, investavimas yra ne išimtis, o greičiau taisyklė. Baimė dažnai užgožia galimos sėkmės jausmą bei tampa galingu investuotojo priešu.

Ar galime kažką pakeisti? Taip. Tiesiog reikėtų stengtis nekreipti dėmesio į rinkos svyravimus ir leisti jiems vykti, nes svyravimai yra neišvengiami. Jūra kasdien rami nebūna.

Jei svyravimai kelia nerimą, galite skųstis, išsirėkti, bet nereikėtų daryti nieko daugiau. Taip, tai skausmingas sprendimas. Tačiau kartu ir teisingas. Rinka, kaip įprastai, atsigaus ir pradės augti. O Jūs dar turite daug gyvenimo prieš akis, tad kam dėl to eikvoti savo emocijas?

Ar jums kada teko būti laive banguojant jūrai?

Patyrę jūreiviai, norėdami išvengti virškinimo sutrikimų, naudoja gudrybę – nukreipia akis į tolimą horizontą. Jie nesusitelkia į tai, kas vyksta po kojomis, ir tai padeda prisitaikyti prie situacijos.

Lygiai tokią pat praktiką galima pritaikyti ir svyravimams rinkoje. Visuomet žvelkite į horizontą. Dėmesį skirkite savo ilgalaikiams tikslams, nereaguokite į trumpalaikius rinkos svyravimus ir pamatysite – rezultatai bus akivaizdūs.

Trumpalaikis rinkos kintamumas yra kaina, kurią jūs mokate už ilgalaikę grąžą. Taigi, ilgalaikis kaupimas savo ateičiai yra sėkmingas būtent tada, kai laikotės ilgalaikio investavimo strategijos ir nereaguojate į jokius trumpalaikius trikdžius.

Rinkos istorija jums yra palanki

Žymus JAV investuotojas Jamesas O’Shaughnessy's yra pasakęs dabar tarsi puikia taisykle skambančią frazę: „Rinkos istorija jums yra palanki“.

Ar žinote, ką toks pasakymas reiškia?

Tai reiškia, kad rinkos sėkmingai atsigaudavo ir po nesuskaičiuojamų smukimų. Ir, nors tai gali prieštarauti intuicijai, tačiau smunkant rinkai galima papildomai investuoti patraukliomis kainomis į atpigusias investicijas.

O atsižvelgiant į tai, kad niekas iš anksto nežino, kada pasitaikys proga pagauti žemiausią kainą, – tai daryti reikia nuolat, reguliariai. Pavyzdžiui, reguliariai investuojant į savo pensijų fondus.

Reguliarus periodinis investavimas – tai ne pinigų praradimas krintant rinkoms. Tai galimybė įsigyti didesnį kiekį vertybinių popierių mažesne kaina, kas reiškia didesnę grąžą vertybinių popierių kainų kilimo metu.

Paprastai ir aiškiai: automatinis ir reguliarus nustatytos sumos investavimas – tai pagalba smegenims suvaldyti euforiją, įveikti baimę ir išvengti bet kokios emocijų įtakos priimant sprendimus dėl investicijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją