Šis išaiškinimas priminė sparnuotą sovietų laikų frazę: yra trys melo rūšys – melas, didelis melas ir statistika. Nuo tų laikų praėjo daug metų, tačiau, deja, nedaug kas pasikeitė. Pastaruoju metu vien kalbant apie transporto sektorių pasitaikė keli atvejai, kurie privertė susimąstyti, kaip yra žaidžiama įvairiais skaičiais ir koks to žaidimo rezultatas.

Visai neseniai teko skaityti Lietuvos profesinių sąjungų aljanso pirmininko Audriaus Cuzanausko interviu, kuriame jis teigia; „paskui dar „Linava“ drįsta ciniškai nusamdyti tuos baltarusius ir ukrainiečius, kurie su sunkvežimiais važinėja po Vilnių, ir teigia, kad sektorius yra laidojamas. Sektorius, kuris turi 6,5 mlrd. eurų pelno per metus“. Ir nerimą sukėlė ne kaltinimai „Linavai“. Nerimą sukėlė tie 6 milijardai. Pelno!

Suprantu, kad žiniasklaidos skelbiami verslininkų pelnai sulaukia nemažai dėmesio. Vieną ar du labai sėkmingus verslininkus turime ir transporto sektoriuje. Ir nors neretai laikui bėgant sėkmingas verslas iš transporto sektoriaus išsiplečia į nekilnojamąjį turtą, logistiką ar kitas sritis, tačiau visa garbė vis tiek tenka transporto sektoriui.

Visiems (matyt, išskyrus profsąjungų lyderius) žinoma, kad 2018 visų Lietuvos įmonių ikimokestinis pelnas per metus siekė 5,9 mlrd. eurų. Viso Lietuvos verslo. Statistikos departamento duomenimis, daugiausiai ikimokestinio pelno – 1,31 mlrd. eurų – gavo didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės, apdirbamosios pramonės (1,24 mlrd. Eur) ir transporto bendrovės (706 mln. Eur).

700 milijonų eurų. Milijonų, ne milijardų! Mano žiniomis, visas transporto sektorius nuo minėto pelno sumokėjo apie 170 mln. eurų pelno mokesčio, iš jų apie 55 mln. eurų pelno mokesčio sumokėjo „Lietuvos geležinkeliai“.

Man kyla klausimas – ar tas minėtas profsąjungų lyderis tikrai nežino, koks yra transporto sektoriaus pelnas ar manipuliuoja skaičiais? Mano įsitikinimu, abu variantai vienodai blogi, nes dėl to kyla bėdos ne tik profsąjungoms ir jų nariams, bet ir visai valstybei.

Manipuliavimas skaičiais sukuria klaidingą įspūdį apie situaciją Lietuvos ūkyje, daro žalą dėl pagrindo neturinčių sprendimų. Kartą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministro jau išgirdome, kad „pelningumas šitame sektoriuje pats didžiausias Europoje“. Neramu, kad ministras, priimdamas sprendimus, vadovaujasi įvairių cuzanauskų „informacija“ apie šešis milijardus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)