Dar 2018 m. lapkritį buvo registruotas šis įstatymo pakeitimas, o vėliau buvo teikiamas pasiūlymas paramos procentą padidinti iki 1,4 proc. Vis dėlto, Gyventojų pajamų mokesčių įstatymo 2020 m. teisės aktų redakcijoje skiriamas paramos procentas liko 1,2 proc. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad dėl šių pakeitimų skiriama paramos suma sumažės net 40 proc., tačiau reikėtų atsižvelgti į faktiškai skiriamą paramos sumą.

Šiais metais gyventojai skyrė paramą už 2018 m., tačiau reikia pažymėti, kad 2019 m. įvyko mokesčių reforma, dėl kurios BRUTO darbo užmokestis padidėjo 1,289 karto. Taip pat nuo 2019 m. keitėsi pagal darbo sutartis dirbančių gyventojų pajamų mokesčio tarifas: 2018 m. taikytas 15 proc., o nuo 2019 m. taikomas 20 proc. arba 27 proc. GPM tarifas. Būtent dėl šių priežasčių buvo pakeista gyventojų paramos gavėjams skiriama procentinė pajamų mokesčio dalis.

Gyventojų, dirbančių pagal darbo sutartį, skiriama parama

Žemiau pateikiamas pavyzdys, kiek paramos būtų skiriama paramos gavėjams atitinkamai 2018 m. ir 2019 m., jeigu paramą skiria gyventojas, dirbantis pagal darbo sutartį.

Pagal aukščiau pateiktą pavyzdį matoma, kad nors ir skiriamos paramos procentinė išraiška sumažėjo 40 proc., tačiau 2019 m. faktiškai skiriama paramos suma visgi yra didesnė, lyginant su 2018 m. Todėl paramos gavėjai dėl mokesčių reformos iš esmės nenukentės, o priešingai – jiems gyventojų, dirbančių pagal darbo sutartis, skiriama parama šiek tiek padidės.

Individualios veiklos pajamas gaunančių gyventojų skiriama parama

Kita vertus, gyventojai, kurie uždirba individualios veiklos pajamas, skirs mažesnę paramos sumą, kadangi šie asmenys moka mažesnį gyventojų pajamų mokestį nei pagal darbo santykius dirbantys asmenys. Individualios veiklos pajamas gaunančių gyventojų skiriamos paramos apskaičiavimas pateikiamas žemiau.

Įvertinus įvairias pajamas gaunančių gyventojų skiriamą paramą, matosi, kad dėl įsigaliosiančių pakeitimų paramos gavėjai gaus 40 proc. mažiau paramos iš individualią veiklą vykdančių asmenų. Šie pokyčiai gali turėti reikšmingą įtaką paramos gavėjams. Kol kas lieka neaišku, ar valdžia imsis kokių nors veiksmų, kad būtų sumažinta ši diferenciacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją