16 mlrd. JAV dolerių nuosmukis per vieną dieną

Samas Bankmanas-Friedas, žinomas slapyvardžiu SBF, – tai trisdešimtmetis JAV verslininkas ir investuotojas, iš chaotiškos veiklos susikrovęs didžiulius turtus. Dar neseniai laikytas kriptovaliutų sektoriaus superžvaigžde ir žadėjęs visą savo turtą išdalyti kilniems tikslams, S. Bankmanas-Friedas pastaraisiais metais buvo prilyginamas žymiam XX a. pradžios JAV bankininkui Johnui Pierpontui Morganui.

J. P. Morganas pagarsėjo tuo, kad 1907 m. gelbėjo į sunkią finansinę padėtį papuolusius silpnesnius konkurentus, kuriuos apipuldavo panikuojantys indėlininkai ir kuriems pritrūkdavo likvidumo. Panašiai elgėsi ir S. Bankmanas-Friedas, kuris pastaraisiais metais traukė iš duobės bankrutuojančius kriptovaliutų startuolius, vėliau juos sėkmingai įsigydamas. Jis galėjo sau leisti dalyvauti rizikinguose projektuose, mat jo valdomą turtą žurnalas „Forbes“ neseniai buvo įvertinęs apie 17 mrld. JAV dolerių.

Tačiau čia panašumai tarp šių vyrų ir baigiasi. Morgano vardas toliau puošia vieną iš didžiausių pasaulio bankų „JPMorgan Chase“, o S. Bankmano-Friedo įkurta kriptovaliutų birža FTX baigia savo egzistavimą nešlovėje, paskelbusi bankrotą ir palikusi tūkstančius privačių ir institucinių klientų be jų pinigų.

„Bloomberg Wealth“ duomenimis, FTX įkūrėjo turto vertė per vieną dieną nukrito 94 proc. ir dabar siekia mažiau nei 1 mlrd. JAV dolerių. Toks vienos dienos nuosmukis laikomas didžiausiu per visą istoriją.

Istorija eskalavosi per 48 valandas

Kaip ir nemažai kitų pokyčių kriptovaliutų rinkose, ši istorija eskalavosi ir kulminaciją pasiekė žaibo greičiu. Užteko vos dviejų parų, kad viena didžiausių pasaulio kriptovaliutų biržų FTX nebegalėtų aptarnauti savo klientų ir paskelbtų apie savo bankrotą. Kaip viskas vyko?

Pirmuosius nerimo ženklus parodė FTX konkurentė – kriptovaliutų birža „Binance“, lapkričio 6 d. paskelbusi, kad ketina parduoti FTX išleistus kriptožetonus FTT, kurių vertė tuo metu siekė kiek daugiau nei 0,5 mlrd. JAV dolerių. Gandas, kad FTX susiduria su finansiniais sunkumais, paskatino daugelį klientų atsiimti savo lėšas, saugomas FTX platformoje.

Tie, kas suspėjo, per 72 valandas iš biržos atsiėmė 6 mlrd. JAV dolerių vertės lėšų, o FTX vėliau įšaldė lėšų pervedimo galimybę. Lapkričio 8 d. „Binance“ paskelbė, kad svarsto galimybę finansiškai padėti FTX, tačiau greitai tokių ketinimų atsisakė. Paaiškėjo, kad FTX klientai reikalauja atsiimti dar bent 8 mlrd. JAV dolerių vertės lėšų, kurių FTX, pasirodo, neturėjo.

S. Bankmanas-Friedas dar bandė raminti klientus, skelbdamas, kad FTX susiduria su laikinomis likvidumo problemomis, ir pažadėjo surasti būdų grąžinti klientams visas jų lėšas. Vis dėlto neatsirado nė vieno išorinio investuotojo, galinčio ar norinčio padėti FTX, todėl lapkričio 11 d. buvo pateiktas prašymas bankroto procedūroms pradėti.

Neskaidrios finansinės transakcijos

Nepaisant kriptovaliutų entuziastų kartojamos mantros, kad blokų grandinių technologija (angl. blockchain) sudaro prielaidas visiškam skaidrumui užtikrinti, FTX pavyzdys rodo, kad būtent neskaidri apskaita ir realios finansinės padėties nuslėpimas lėmė bendrovės žlugimą. Dar teks ilgokai palaukti, kol išaiškės tikrosios FTX griūties priežastys, bet kelis aspektus galima paminėti jau dabar.

Pirmiausia, S. Bankmanas-Friedas be FTX biržos buvo įkūręs ir kriptovaliutų prekybos bendrovę „Alameda Research“, kurios pagrindinis tikslas buvo spekuliuoti kriptožetonais. Panašu, kad šiais metais „Alameda“ patyrė nemenkų nuostolių ir jis nusprendė gelbėti savo kriptovaliutų investicinį padalinį panaudodamas FTX klientų lėšas. Įtariama, kad S. Bankmanas-Friedas pervedė „Alamedai“ 10 mlrd. JAV dolerių vertės klientų lėšų jiems to nežinant. Visos lėšos negrįžtamai dingo.

Nutekintos FTX finansinės ataskaitos rodo, kad didelę dalį savo turto FTX laikė kriptovaliutose, kurias išleido pati FTX arba su ja susijusios bendrovės. Tokiu būdu FTX įsipareigojimai klientams populiariomis kriptovaliutomis, tokiomis kaip bitkoinas ar eteris, didele dalimi buvo padengti pačios FTX sukurtomis valiutomis, pavyzdžiui, FTT, o jų kiekį ir vertę nustatė pati FTX. Šios „popierinės“ vertės FTX niekaip negalėjo monetizuoti, kai klientai vienu metu pareikalavo grąžinti milijardus lėšų.

Panašu, kad tai, ką S. Bankmanas-Friedas vadino „laikina likvidumo“ krize, iš tikrųjų buvo negrįžtama mokumo krizė. Atmetus visą nelikvidų „kripto-fantazijomis“ paremtą turtą, FTX baigė savo gyvavimą turėdama apie 900 mln. JAV dolerių vertės likvidaus turto ir apie 9 mlrd. JAV dolerių įsipareigojimų klientams. Tai primena tradicinę finansų piramidės schemą.

Jeigu reikalai atrodė prasti, jie dar labiau pablogėjo lapkričio 12 d., paaiškėjus, kad iš FTX paslaptingu būdu dingo dar 660 mln. JAV dolerių vertės žetonų. Galimai buvo įvykdyta vagystė, kai kažkas įsilaužė į FTX sistemas.

Miglota ateities perspektyva

Žinodami, kad kiekviena grėsmė yra ir galimybė, turėtume laukti pokyčių ir kriptovaliutų rinkoje. Taip, kaip po J. P. Morgano bandymų stabilizuoti JAV bankinę sistemą, gimė JAV Federalinis rezervų bankas, taip dabar atsirado proga reglamentuoti chaotišką ir neprižiūrimą kriptovaliutų ekosistemą.

Ar reikalingas kriptovaliutų „centrinis bankas“, prižiūrintis ir gelbėjantis sistemos dalyvius, gali tapti esminiu klausimu, nulemsiančiu tolimesnę visos blokų grandinės technologijų plėtrą. Po šių metų drastiškų kriptovaliutų kainų nuosmukių, dabartinio FTX bankroto ir daugybės nusivylusių investuotojų bei realius pinigus praradusių žmonių, šios technologijos ateities perspektyvos atrodo miglotos. Labai tikėtina, kad žiemos sezonas kriptovaliutų rinkose gali užsitęsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją