Per 11 šių metų mėnesių didžiausias augimas buvo fiksuotas stipraus alkoholio grupėje, kur pajamos padidėjo 16,8 proc. iki 218 mln. eurų, kas reiškia, kad stipraus alkoholio buvo parduota už 31 mln. eurų daugiau nei prieš metus. Taip pat sparčiai augo ir šviežių vynuogių vyno iki 15 laipsnių stiprumo pardavimai šiais metais – 14,3 proc. iki 20,3 mln. eurų. Antros pagal pajamas grupės, alaus, pardavimai augo vos 2,8 proc., kur buvo parduota už 79,3 mln. eurų.

Įspūdingesni pokyčiai vyko lapkričio laikotarpiu. Su karantinu ir uždarymu susidūrusių žmonių įpročiai juda link stipraus alkoholio. Lyginant šių metų lapkričio mėnesį su praėjusių metų analogišku laikotarpiu, stipraus alkoholio (didžiausios alkoholio grupės) pardavimų pajamos padidėjo įspūdingai – 47 proc. Taip pat augo fermentuotų gėrimų (sidro ir panašių) pardavimai 29,3 proc., o kokteiliai šovė net 65,4 proc. į viršų, bet čia pardavimai augo iki nedidelio 151 tūkst. eurų lygio per mėnesį.

Šiais metais vienintelė susitraukusi alkoholio kategorija yra probleminę visuomenės dalį atspindinti – spirituotų vynų grupė, kur per 11 mėnesių kritimas sudarė 11,1 proc.

Tiesa, akcizų per 11 mėnesių buvo surinkta gerokai daugiau. Kai kitų mokesčių nesurenkama, alkoholio akcizo per 11 mėnesių buvo surinkta 344 mln. eurų arba net 12,4 proc. daugiau, kas sudaro 37,9 mln. eurų.

Akivaizdu, kad alkoholio pasirinkimą veikia keli faktoriai – padidėjusios žmonių pajamos, kas didina vynų pardavimus, užsidarymas karantinui, kas, greičiausiai, lemia stipraus alkoholio vartojimą, bei nuoseklus vartojimo augimas alaus pramonėje. Taip pat skaičius koreguoja sumažėjusios galimybės apsipirkti užsienyje, kai ribojamas mobilumas.

Mobilumo sumažėjimas rodo, kad lietuviai yra linkę vartoti stiprų alkoholį labiau nei silpną. Vien stipraus alkoholio surenkamas akcizo mokestis per 11 mėnesių sudarė 265 mln. eurų iš visų surinktų 344 mln. Per 11 mėnesių stipraus alkoholio papildomo akcizo kiekis sudarė 35,7 mln. iš 37,9 mln. eurų.

Taip pat jau galime vertinti alkoholio akcizų pokyčių per paskutinius ketverius, žaliųjų ir valstiečių valdymo, metus. Alaus akcizai per keturis metus buvo padidinti daugiausiai – 112 proc., vyno – 111 proc., probleminio spirituoto vyno mažiau – 94 proc., o stipraus alkoholio – 50 proc.

Ribojimai ir akcizų pakeitimai paspartino lietuvio taurės stiprėjimo procesus, kas nėra siekiamybė Vakarų pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)