Tačiau teisinėje praktikoje vis dažniau pasitaiko atvejų, kuomet akcininkas susigrąžina suteiktą paskolą, o vėliau įmonė susiduria su finansiniais sunkumais ar tampa nemoki – tuomet bankroto administratorius reikalauja įmonei priteisti akcininko atgautas lėšas ar net kaltina sukėlus bankrotą tyčia.

Taigi kaip išvengti tokios situacijos ir teisėtai susigrąžinti lėšas, paskolintas įmonei, turinčiai sunkumų?

Dažniausiai ginčai kyla dėl to, kad paskola buvo susigrąžinta nesuėjus jos terminui arba nesilaikant Civiliniame kodekse numatyto atsiskaitymų eiliškumo.

Įstatymas reikalauja, jog įmonė, neturinti pakankamai lėšų atsiskaityti su visais kreditoriais, laikytųsi šių atsiskaitymo taisyklių:

1. Nepažeisti „kreditorių hierarchijos“. Prieš akcininkui ar vadovui atgaunant paskolą, pirmiausia turi būti atsiskaitoma su aukštesnės eilės kreditoriais – darbuotojais ir valstybės biudžetu. Tik atsiskaičius su šiais kreditoriais, galima pradėti vykdyti atsiskaitymus su žemesnės eilės kreditoriais.

2. Atsiskaitymus vykdyti „kalendorinio eiliškumo“ tvarka. Su tos pačios eilės kreditoriais reikėtų atsiskaityti atsižvelgiant, kurių mokėjimo dokumentai yra pateikti ir jų terminai suėję anksčiausiai.

Tad jei akcininkas ar vadovas susigrąžina suteiktą paskolą, nors įmonė nėra atsiskaičiusi su darbuotojais ar valstybės biudžetu, toks paskolos susigrąžinimas laikomas neteisėtu. Taip pat jei akcininko paskolos terminas įmonei nėra suėjęs arba paskola suteikta neterminuotai, pagal pareikalavimą, tuomet įmonė visų pirma privalo atsiskaityti su kitais kreditoriais, kurių sąskaitos jau buvo pateiktos anksčiau.

Abiem šiais atvejais neteisėtai susigrąžinta paskolos suma po bankroto gali būti priteista iš akcininko bankrutuojančiai įmonei.

Dėl šios priežasties reikėtų įsitikinti, ar paskolos grąžinimo metu įmonė neturėjo jokių neįvykdytų įsipareigojimų darbuotojams ir valstybei, taip pat anksčiau dengtinų skolų kitiems tos pačios eilės kreditoriams. Teismų praktikoje ypač griežtai vertinami tokie akcininko atlikti paskolos grąžinimai tais atvejais, kai su finansiniais sunkumais susidūrusiai įmonei jau yra pritaikyti teismų ar kitų institucijų areštai, kreditoriai yra pareiškę reikalavimus teisme.

Akcininko bendrovei paskolintų lėšų susigrąžinimas yra teisėtas ir leistinas procesas. Tačiau prieš atliekant tokį grąžinimą derėtų įvertinti visas su tuo susijusias rizikas ir laikytis imperatyvių įstatymo reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)