Šiuo metu finansavimas, kurį galima pritraukti per Lietuvos kapitalo rinkas vis dar nėra pilnai išnaudojamas, ypač smulkiųjų ir vidutinio dydžio verslų. Tuo tarpu investuotojų bankuose sukaupti ženklūs, bet palūkanų negaunantys indėliai bei akivaizdžiai artėjanti infliacijos banga kaip tik turėtų pastūmėti verslus pritraukinėti finansavimą aktyviau siūlant investuotojams savo vertybinius popierius – tiek akcijas, tiek obligacijas.

Šiame kontekste reikėtų nepamiršti dar 2021 m. vasarą UAB Investicijų ir verslo garantijos (INVEGA) patvirtintos priemonės, kuri galėtų būti naudojama padengti dalį išlaidų, susijusių su vertybinių popierių įtraukimu į biržą. Ši priemonė yra skirta išimtinai tik smulkioms ir vidutinio dydžioįmonėms ir gali dengti iki 50% šiuo tikslu patirtų išlaidų, t. y. iki 100 000 eurų akcijų išleidimo atveju ar iki 50 000 eurų obligacijų išleidimo atveju.

Ta pati įmonė gali gauti vieną subsidiją akcijoms ir vieną subsidiją obligacijoms. Kvietimas pateikti paraiškas galioja iki 2022 m. birželio 30 d. Pakeitimai paraiškų pagal šią priemonę teikimui, įsigalioję nuo 2022 m. kovo 25 d., panaikino perteklinį reikalavimą akcininkams ir vadovams bei labiau išplėtė galinčių teikti paraiškas subjektų ratą.

Procesas, norint pasinaudoti šia subsidija, susideda iš kelių žingsnių. Visų pirma, teikiama paraiška, pagal kurią vertinama, ar pareiškėjas yra tinkamas gauti subsidiją. Šalia bendro pobūdžio reikalavimų, įmonė turi būti pirmą kartą einanti į biržą, bei neturėtų būti „sunkumų patiriančia įmone“ pagal atitinkamus teisės aktus. Po 2022 m. kovo 25 d. pakeitimų nebeliko reikalavimo akcininkams, turintiems ne mažiau kaip 25 proc. akcijų, bei vadovams įrodinėti savo neteistumo.

Tuomet, ne vėliau kaip per vienerius metus turi būti įvykdyti įsipareigojimai dėl vertybinių popierių įtraukimo į biržą. Akcijos ar obligacijos gali būti įtraukiamos pasirinktinai į AB Nasdaq Vilnius reguliuojamą vertybinių popierių rinką, arba į alternatyviąją vertybinių popierių rinką „First North“ Lietuvoje. Akcijų atžvilgiu papildomai reikalaujama būti pritraukus 500 000 eurų apmokėtomis akcijomis. 2022 m. kovo 25 d. pakeitimais nustatyta, kad prašyti subsidijos padengti patirtas išlaidas gali ir tie emitentai, kurių vertybiniai popieriai jau yra išleisti ir įtraukti į biržos sąrašus iki Pareiškėjo pripažinimo tinkamu gauti subsidiją.

Įvykdžius šiuos įsipareigojimus teikiama paraiška gauti subsidiją. Pateiktas baigtinis sąrašas išlaidų, kurias gali dengti subsidija.

Jis apima prospekto, informacinio dokumento (kai naudojamasi
alternatyviąją vertybinių popierių rinka „First North“) parengimo ir paskelbimo išlaidas, įmonės veiklos strategijos ir veiklos struktūros nustatymo, reklamos skleidimo paslaugų išlaidas, išlaidas susijusias su įmonės finansiniu, mokestiniu, teisiniu patikrinimu, teisės, finansų, mokesčių, audito, investicijų konsultantų paslaugų išlaidas.

Iš subsidijos negali būti dengiami vertybinių popierių biržos rinkliavos ir mokesčiai, įmonės darbuotojų atlyginimai, išlaidos už notaro paslaugas, patikras registruose ir pan. Su paraiška gauti subsidija pateikiami ją pagrindžiantys dokumentai. INVEGA paraišką įvertina per 30 darbo dienų. Šis terminas gali būti pratęsiamas ne ilgesniam kaip 20 darbo dienų laikotarpiui. Gavus teigiamą sprendimą subsidija išmokama per 20 darbo dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją