Daliai darbuotojų tai – taip pat ir džiugus metinių premijų ar tryliktojo atlyginimo artėjimo laikas. Ne paslaptis, kad daugeliui tokios premijos ar kitokios paskatos yra labai svarbios ir tarytum vainikuojančios visų metų triūsą.

Vis tik metų pabaigoje gyvenant vien mintimis apie premijas neretai praleidžiamos puikios karjeros galimybės ir kone svajonių darbo pasiūlymai.

Karjeros posūkiams metų pabaigoje ryžtasi retas

Gerų specialistų, o ypač vadovų, įmonėms reikia visuomet – nepriklausomai nuo to, ar už lango šviečia saulė ir žaliuoja medžiai, ar sninga ir puošiamos Kalėdų eglutės.

Taigi reikėtų nepamiršti, kad metų pabaigoje galima ne tik skaičiuoti premijas ir priedus, bet galbūt ir sulaukti kartą per gyvenimą pasitaikančio darbo pasiūlymo. Taip nutikus, be jokios abejonės, reikėtų gerai pagalvoti, ar verta jo atsisakyti dėl papildomo atlygio ar priedo. Verta pažymėti, kad dažniausiai su tokiomis dilemomis šiandien Lietuvoje susiduria samdomi įmonių vadovai, pardavimų ir eksporto specialistai, kurie darbo rinkoje yra itin paklausūs. Jie paprastai gali tikėtis ir dosniausių premijų.
Laura Duksaitė-Iškauskienė
Lietuvoje išlieka didelis tam tikrų specialistų poreikis, todėl juos samdyti norinčios įmonės pasiryžusios tai daryti, kad ir prieš pat didžiąsias metų šventes. Problema ta, kad prisivilioti darbuotojus lapkričio ar gruodžio mėnesiais įmonėms yra itin sudėtinga.

Priimti sprendimus dėl savo karjeros posūkių darbuotojai dažniausiai yra linkę jau praūžus šventėms ir, be abejo, spėjus sulaukti metinių premijų ir apdovanojimų.

Priklausomai nuo darbdavio dosnumo ir darbuotojo indėlio į darbovietės sėkmę, šie metų pabaigos džiaugsmai gali būti iš tiesų viliojantys ir sulaikantys nuo pokyčių. Taigi samdyti norinčios įmonės privalo arba susitaikyti su situacija ir laukti naujų metų, arba pasiūlyti tai, prieš ką nublanktų visos premijos.

Proga mažiau patyrusiems, bet perspektyviems

Tiesa, net ir tokiais atvejais metų pabaigoje darbuotojai yra linkę palaukti ir sulaukti jiems priklausančių premijų. Bėda ta, kad samdyti norinčios įmonės dažnai tiek laukti negali, todėl neretai darbina net ir mažiau patyrusius, tačiau perspektyvius specialistus ir vadovus.

Šventėms pasibaigus, apsikeitus dovanomis ir išsidalijus premijas tenka sugrįžti į įprastą darbo ritmą, o tuomet apie karjeros pokyčius jau pagalvoja ne vienas. Dėl šios priežasties maždaug nuo sausio vidurio įmonėse gali padidėti darbuotojų kaita. Tam bendrovės turėtų būti pasiruošusios iš anksto.
Šiems gi metų pabaiga gali tapti puikia proga karjeros šuoliui ir geidžiamai pozicijai gauti. Kol vieni laukia premijų, konkurencija darbo rinkoje sumažėja, o ambicingiems, tobulėti siekiantiems profesionalams dažnai tik to ir tereikia, kad įrodytų savo vertę, kurią kitais atvejais dažnai užgožia labiau patyrusių kandidatų CV vardijami pasiekimai.

Taigi reikėtų nepamiršti, kad metų pabaigoje galima ne tik skaičiuoti premijas ir priedus, bet galbūt ir sulaukti kartą per gyvenimą pasitaikančio darbo pasiūlymo.

Taip nutikus, be jokios abejonės, reikėtų gerai pagalvoti, ar verta jo atsisakyti dėl papildomo atlygio ar priedo. Verta pažymėti, kad dažniausiai su tokiomis dilemomis šiandien Lietuvoje susiduria samdomi įmonių vadovai, pardavimų ir eksporto specialistai, kurie darbo rinkoje yra itin paklausūs. Jie paprastai gali tikėtis ir dosniausių premijų.

Darbo keitimo bumas – po švenčių

Žinoma, yra ir kita medalio pusė. Šventėms pasibaigus, apsikeitus dovanomis ir išsidalijus premijas tenka sugrįžti į įprastą darbo ritmą, o tuomet apie karjeros pokyčius jau pagalvoja ne vienas. Dėl šios priežasties maždaug nuo sausio vidurio įmonėse gali padidėti darbuotojų kaita. Tam bendrovės turėtų būti pasiruošusios iš anksto.

Priešingu atveju kartais galima vos per kelias savaites netekti net keleto itin svarbių įmonės darbuotojų, vadovų, kurie dar prieš mėnesį-kitą galėjo atrodyti esantys labai lojalūs.

Metų pradžioje įmonės turėtų ne tik rūpintis esamų darbuotojų išlaikymu, bet ir būti pasirengusios prireikus operatyviai surasti ir pasamdyti naujus. Ypač tai pasakytina apie vadovaujančias pozicijas užimančius specialistus, kurių svarba įmonei yra didžiausia. Keletui ar net vienam jų pasitraukus įmones neretai ištinka savotiška personalo krizė, kurios laiku neišsprendus, bendrovė gali susidurti su rimtais sunkumais.

Taigi ir darbdaviams, ir darbuotojams svarbu nepamiršti, kad metų pabaiga gali būti ne tik švenčių, bet ir naujų galimybių bei iššūkių metas. Tuo pačiu džiaugiantis gražiausiomis metų šventėmis reikėtų turėti omenyje, kad jos nesitęs amžinai, todėl visuomet pravartu iš anksto pasiruošti tam, kas laukia po jų. Juk atlikus reikiamus namų darbus Kalėdų nuotaikai pasiduoti gerokai lengviau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)