aA
Restoranai–vaiduokliai egzotiško verslo eksperimento etiketės atsikratė neįtikėtinai greitai. Šiandien tokių prekių ženklų kūrimo imasi tiek rinkos senbuviai bei didieji restoranų tinklai, tiek entuziastingi naujokai, matantys galimybę įgyvendinti savo vizijas. Ir tai nenuostabu – juk paprastai technologinės naujovės rinkai atrodo per brangios ir kelią skinasi lėtai, o čia situacija priešinga – virtualių restoranų kaštai žemi. Vis dėlto, pasiduoti iliuzijoms apie lengvą verslą yra pavojinga. Žvelgiant iš vartotojo, rankoje laikančio išmanųjį telefoną, perspektyvos – restoranas-vaiduoklis yra lygiai toks pat kaip tradicinis, o lūkesčiai jo meniu, skoniui ir kokybei nė kiek ne mažesni.
Justinas Bambalas
Justinas Bambalas
© Asmeninio albumo nuotr.

Tiesa ir ta, kad vieno sėkmės recepto šioje besiformuojančioje rinkoje nėra. Savo platformoje atidžiai stebime šias verslo istorijas ir matome, kad verslininkų motyvacijos, metodai ir rezultatai labai skirtingi. Nenuostabu, nes jie dirba su skirtingomis auditorijomis. Vis dėlto, pamokų, kuriomis būtų galima pasidalyti, jau yra. Mūsų interesas, kad kiekvienas naujas restoranas-vaiduoklis pirmtakų išbandytas praktikas adaptuotų greičiau ir lengviau, o klaidų – nebekartotų.

1. Meniu – tai pagrindinė žinutė vartotojui

Tiek kliento, tiek verslininko įsivaizdavimas apie gerą meniu yra skirtingas, tačiau kuriant virtualų prekių ženklą, pirmiausia svarbu būti pastebėtam ir įvertintam. Jeigu meniu yra ilgas ir skirtas skirtingoms auditorijoms, ieškančiam vartotojui jis lyg nereikalingas galvosūkis. Mėsainio ar konkrečios šalies virtuvės ieškantis žmogus yra linkęs išbandyti tą restoraną, kur patiekalų pasirinkimas akivaizdus.

Tai nereiškia, kad naujokams būtina specializuotis ties vienu patiekalu. Meniu ribas gali apibrėžti bet koks potencialios auditorijos poreikis: ingredientai, mitybos įpročiai, patiekalų ruošimo būdas, netgi valgiui įprastas paros laikas ar su maistu siejama veikla.

2. Sąnaudos, kurioms taupyti pavojinga

Taip, technologijos šiame verslo modelyje eliminuoja solidžią sąnaudų dalį, tačiau tai anaiptol nereiškia mažesnių kliento lūkesčių. Priešingai, būtina susimąstyti, kaip kompensuoti tai, ką prekių ženklas praranda su fizinio restorano atributais: gera vieta mieste, restorano iškaba ir matomoje vietoje pateiktas meniu. Investicijos į žinomumą bei restorano rinkodarą yra itin svarbios.

Taigi, ruošiantis į virtualią erdvę paleisti naują restoraną, rinkodaros biudžetą, pagrindinę idėją bei planą artimiausiems mėnesiams reikia turėti iš anksto. Maža to, prekių ženklo identitetas taip pat privalo turėti pakankamai „kabliukų“ vartotojo atminčiai.

3. Ne klonuoti, o kurti

Absoliuti dauguma šiuo metu „Bolt Food“ platformoje veikiančių restoranų-vaiduoklių – tai ant tradicinių restoranų pečių vystomi prekių ženklai. Vieniems verslams – tai galimybė didesniu pajėgumu įdarbinti restoranų virtuves, kitiems – erdvė įgyvendinti alternatyvią restorano koncepciją. Vis dėlto elektroniniai meniu neturėtų virsti patiekalų-klonų šiukšliadėžėmis. Naujas restorano prekių ženklas reiškia naujus patiekalus, skirtingus ingredientus arba ruošimo būdą.

Paradoksalu, bet tokiais būdais prisivilioti klientų išties sunkoka. Žmonės intuityviai jaučia mažesnę kūrėjų dedikaciją ir renkasi kitų restoranų meniu. Apskritai, restorano-vaiduoklio kūrėjas turėtų atsikratyti bet kokių nuostatų apie mažesnius klientų lūkesčius. Žmonės moka ne vien už maistą, bet ir už pristatymą, taigi tikisi visapusiškai kokybiškos patirties.

4. Nuolatinė evoliucija

Pritraukti vartotoją pirmajai patirčiai ir užtikrinti pasitenkinimą – pati svarbiausia restorano-vaiduoklio užduotis. Gali pasirodyti, kad tuomet pakaks išlaikyti aukštą kortelę lojaliai klientų bazei. Iš tiesų, klientai nori matyti, kad restoranas gyvas ir nuolat siūlo naujoves. Žinoma, pagrindinis meniu privalo likti, o restorano koncepcija būti pakankamai tvari, kad leistų restoranui prisitaikyti prie rinkos poreikių.

Jeigu fizinio restorano gyvumas gaunasi natūraliai – periodiškai keičiasi personalas, atnaujinamas interjeras ar tiesiog mainosi metų laikai – virtualiam restoranui visa tai reikia pademonstruoti. Meniu naujienos, specialūs šefo pasiūlymai, adaptyvi rinkodara ir kiti įrankiai turėtų sugulti į metinį tvarkaraštį.

5. Pasiruošimas aštresnei konkurencijai

Sąnaudų taupymas ir erdvė drąsioms idėjoms – tai, kas šiandien leidžia pirmiesiems virtualiems restoranams sėkmingai konkuruoti. Tačiau ilgainiui augant jų skaičiui vien to nepakaks. Kai prasidės restoranų-vaiduoklių tarpusavio konkurencija, verslai bus priversti pereiti į kitą optimizavimo etapą. Panašiai, kaip technologijomis grįstas maisto pristatymas leido pigiai ir kokybiškai pakeisti fizinio restorano aptarnavimo salę, taip galėtų skaitmenizuotis ir procesai restoranų virtuvėse.

Žinoma, įsivaizduoti technologinius pokyčius, kurie mūsų dar tik laukia ateityje, gana sunku. Vis dėlto, reikia jų nebijoti, o jiems ruoštis – tyrinėti, planuoti investicijas ir nepamiršti galvoti apie klientų lūkesčius.

www.DELFI.lt
Turite teisinį klausimą?
Aiškiai ir konkrečiai aprašykite savo situaciją – jos teisinį vertinimą ir savo įžvalgas „Delfi Plius“ platformoje pateiks Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos nariai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Henrikas Stelmokaitis, Jovita Bislytė. Neteisėtas darbuotojų perviliojimas: kokią žalą sukelia ir ar įmanoma ją prisiteisti?

Sprendimą bylinėtis teisme verslai įprastai priima įvertinę galimus kaštus ir tikėtiną...

Kęstutis Jauniškis. Energetika – antras karo Ukrainoje frontas: ar ruošiasi tam Lietuva? (1)

Naudoti energetiką kaip ginklą – sena Rusijos taktika. Senoji Europa tai suprato. Deja, kiek per...

Marius Gudauskas. Sulčių gamintojai: laukia iššūkių kupini metai

Gėrimų gamintojai užtikrintai atlaikė du didelius pastarojo laikotarpio iššūkius: koronaviruso...

Inga Balnanosienė. Ko galime tikėtis Lietuvos darbo rinkoje 2023 metais?

Sparčiai atsigaunanti darbo rinka metų pabaigoje kiek sulėtėjo, tačiau tai – laikinas...

Top naujienos

Nori, kad kaupimas II pakopos pensijų fonduose būtų išrautas su šaknimis: konservatoriai suka uodegą (1)

Viskas apsivertė aukštyn kojomis: tie, kurie siūlė pensijų kaupimo II pakopos fonduose pertvarką...

Kylant palūkanų normoms – gyventojams siūlo gelbėjimosi ratą: būtų galima skolintis „iš savęs“

Palūkanų normoms kylant į aukštumas, socialdemokratas Gintautas Paluckas siūlo Lietuvoje...

Karas Ukrainoje. Karo analitikai įvardijo, kodėl Ukraina negali pradėti didelio masto puolimo  Rusijos raketa pataikė į gyvenamąjį namą Charkivo centre

Vėlavimas aprūpinti Ukrainą daugkartinio paleidimo raketų sistemomis, oro gynyba ir tankais...

SuTaupyk

Dažname daugiabutyje galima rasti tiksinčią bombą, apie kurią nesusimąstome – žala siekia tūkstančius eurų

Lietuvoje gausu daugiabučių namų, kurių vamzdynų sistemos – nekeistos nuo pastatymo dienos. Kai...

Evelina Kiznė

Teisininkas atsako: darbdavys verčia išeiti iš darbo, ką daryti?

Nors darbdavys turi galimybę pasiūlyti darbuotojui nutraukti darbo sutartį šalių sutarimu arba...

Atviram interviu pasiryžęs Mantas Wizard – apie nepavykusius triukus, ko nemato žiūrovai ir klausimus apie homoseksualumą

Mantas Wizard – garsus magas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Ką sako vien tik tas faktas,...

Griauna įsitikinimus apie sportą: nustokite eiti į sales ir sportuoti tris kartus per savaitę

Laidą pradėsime nuo patarimų tiems, kas nori tapti aktyvesni, į savo rutiną įtraukti daugiau...

Mirtina avarija: Biržų rajone į medį atsitrenkė automobilis, vairuotojas – žuvo

Apie 5 val. Bendrajame pagalbos centre gautas pranešimas apie tai, kad Biržų rajone, Širvėnos...

Sinoptikai prognozuoja permainingą savaitę: orus lems galingas ciklonas (1)

Pirmadienio dieną orus Lietuvoje lems gana energingas ciklonas. Dangus bus apniukęs, nedideli...

Verslas PliusNaomi Tajitsu

Norvegija perima svarbų statusą: bankininkai rekomenduoja keisti eurus į kronas

Neaprėpiamas turtas, gaunamas iš Norvegijos dujų ir naftos telkinių, stiprina naują rinkos...