Ne, tai – ne gydytojai, ugniagesiai, policininkai ar kitų profesijų atstovai, kurių darbas gyvybiškai svarbus visuomenei. Tai – prekybos centrų darbuotojai, kurie dėl mūsų patogumo (ar tiesiog tingumo pasirūpinti reikalingais dalykais diena prieš) dirba per šventes, vietoje to, kad praleistų laiką su artimaisiais.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) bei kitos šalies profesinės sąjungos nuosekliai laikėsi pozicijos, kad per šventes ir atmintinas dienas šalies prekybos centrų darbuotojai taip pat turėtų laisvadienius. Nors tai yra įprasta praktika Europoje, mums galimybių suvienodinimas išlieka niekaip neišsprendžiamu uždaviniu.

Kas juokingiausia, oponentai nuolat kartoja, kad tai galimai pažeistų vartotojų teises, bet naujausia „Spinter tyrimai“ apklausa aiškiai rodo, jog didžioji dalis – net 70 proc. – apklaustųjų Lietuvoje nematytų problemos, jei per šventes prekybos centrai nedirbtų.

Prašau, dar kartą priminkite, dėl ko taip ilgai negalime priimti socialiai teisingo sprendimo? Tiesa ta, kad dėl kelių prekybos centrų nedarbo dienų Lietuva tikrai nesugriūtų.

Europos Sąjungos politika aiškiai juda link geresnio darbo ir darbuotojų asmeninio gyvenimo balanso užtikrinimo. Praėjusių metų pabaigoje Geteborge, Švedijoje, paskelbtas Europos socialinių teisių ramstis, siekiantis užtikrinti geresnę darbuotojų padėtį ir socialinę apsaugą, taip pat siekiama priimti ES direktyvą dėl darbo ir asmeninio gyvenimo balanso. Deja, kai Vakarai į darbą žiūri lanksčiau ir vis daugiau dėmesio kreipia į darbuotojų interesus bei gerovę, Lietuvoje elgiamės priešingai.

Jei laikome save europiečiais, gal jau laikas taip ir elgtis? Kodėl ėmėme manyti, kad šie 30 tūkst. prekybos centrų darbuotojų yra prastesni?

Kitas oponentų mėgstamas argumentas – esą darbas per šventes ir atmintinas dienas sveikinamas pačių darbuotojų. Nors darbdaviai mėgsta kartoti, kad patys darbuotojai džiaugiasi galėdami užsidirbti daugiau, tai atrodo juokingai, kai matome skaičius. Kadangi dauguma prekybos centrų darbuotojų gauna minimalią mėnesinę algą (MMA), dirbdami per šventes, jie per dieną uždirba tik apie 20 eurų.

Tikėkimės, jog dėl to jau netrukus turėsime apčiuopiamų sprendimų. Kai bus valios – tinkamus būdus surasti nebus sunku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)