Pavyzdžių ieškoti toli nereikia. Verslininkas ir investuotojas, verslo akseleratoriaus „Tesonet“, kibernetinio saugumo sprendimus kuriančios įmonės „Nord Security“ bendraįkūrėjas Tomas Okmanas iškart atkreipė dėmesį į tai, kad mes kalbame apie sankcijas offline pasaulyje, bet pamirštame online.

Pirminė jo idėja – įtraukti tokias sertifikavimo kompanijas kaip „DigiCert“, „GeoTrust“, „Let's Encrypt“ ar „Cloudflare“, kurios panaikintų didžiausių Rusijos bankų, propagandinės žiniasklaidos, vyriausybės svetainių sertifikatus. Tai reiškia, viso pasaulio vartotojų naršyklės nustotų šiais šaltiniais pasitikėti, programėlės nebeveiktų, šalyje prasidėtų chaosas.

Patys Lietuvos startuoliai reagavo iškart – nutrauktas bet koks paslaugų teikimas Rusijoje ir Baltarusijoje, o ukrainiečiams suteiktos visos jų galioje esamos technologinės galimybės: operatyvūs pinigų pervedimai, jokių paslaugų mokesčių, kuo platesnės informacijos sklaida.

Iš karto kreiptasi ir į savo darbuotojus Ukrainoje – rastos galimybės juos ir jų šeimas saugiai pervežti į Lietuvą, pasirūpinta apgyvendinimu, reikalingais leidimais, skirta tiesioginė finansinė pagalba. Jų, visų pirma, ir buvo klausiama, kuo konkrečiai dabar galime padėti.

Startuolių stiprybės yra greitis, drąsa priimti sprendimus ir galimybė keisti kryptį, kada to reikia labiausiai. Šiandien mes jau kalbame ne tik apie saugumą ir pagalbą online.

Didžiausių Lietuvoje IT įmonių vadovai savarankiškai ėmė aukoti paramos organizacijoms mūsų šalyje ir Ukrainoje. Modernūs biurai virsta sandėliais, aukščiausių kompetencijų darbuotojai – krovikais ir vairuotojais, o pagalbos grandinė atrodo tiesiog nenutrūkstanti. Per savaitę bendra startuolių paramos suma pasiekė pusę milijono eurų. Ir tai tik pradžia.

Ko reikia šiandien?

Nuolat bendraujame su partneriais Ukrainoje ir Lietuvoje, su konkrečiais prašymais kreipiasi ir ukrainiečiai asmeniškai. Šiandieninį poreikį galime skirstyti į kelias dalis:

1. Saugumo užtikrinimas. Turime komandą, kuri padeda Ukrainoje įstrigusiems žmonėms pasiekti pasienį su Lenkija ir konkrečiai Lietuvą. Jų atsiliepimai – poreikis milžiniškas, telefonai visą parą skamba kas 2 minutes.

2. Parama turimais resursais ir daiktais. Lietuva susitelkė pagalbai ir pokyčiui – nenutrūkstamai dalinamasi kovoje reikalingomis priemonėmis. Kasdien ir kasnakt krauname dėžes reikalingiausių pagalbos priemonių, medikamentų, technologinių įrenginių, kitų daiktų. Tas pats – ir šioje pusėje. Perkame, ko labiausiai reikia čia tuščiomis atvykusiems ukrainiečiams, daugiausiai moterims su vaikais. Pavyzdžiui, higienos priemones, maistą, šiltus drabužius.

3. Transportavimas. Žinome, kad dėl sudėtingo transportavimo dalis pagalbos šiandien kaupiasi pasienyje. Patikimi partneriai ir savanoriai paruošė visą schemą, kaip saugiai nugabenti humanitarinę pagalbą Ukrainai ne tik iki Lenkijos pasienio ar Lvovo, bet ir Ukrainos viduje. Kviečiame registruoti siuntas, o mes padarysime, ką galime, kad jos pasiektų tikslą. Registracijos forma.

Prisidėti prie nenutrūkstamos pagalbos Ukrainai asociacijos vardu kviečiu ir kitas technologijų įmones, verslo atstovus. Galimybių tą padaryti yra, poreikis atsinaujina kelis kartus per dieną, todėl veikti reikia greitai ir dabar.

Slava Ukraini!

Asociacija „Vienaragiai LT“ šiuo metu vienija daugiau nei 30 Lietuvos startuolių, kuriančių pasaulyje pripažintus produktus, darbo vietas, mokančių mokesčius. Narių gretose – „Vinted“, „Tesonet“, „KiloHealth“, „Hostinger“, „Bored Panda“, „Omnisend“, „Tech zity“, „PVcase“, „Trafi“, „TransferGo“, „Whatagraph“ ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės