Per 10 metų Tomas Okmanas ir Eimantas Sabaliauskas Fabijoniškių daugiabutyje gimusią idėją išaugino iki 1,7 tūkst. žmonių komandos, kuriančios TOP 3 VPN sprendimus pasaulyje ir oficialiai įvertintos 1,6 mlrd. JAV dolerių.

Ar du vienaragiai – mūsų riba? Tikrai ne. Tikiu, kad po 5 metų Lietuvoje turėsime ne mažiau kaip 10 vienaragių, tačiau iki tol dar laukia svarbių sprendimų dėl talentų, teisinės bazės ir verslą reguliuojančių institucijų reikalaujantis kelias.

Koks buvo tas vienaragio kelias?

Tokias istorijas kaip „Nord Security“ Lietuvoje mes mėgstame vadinti sėkmės, bet iš tiesų jos – ne apie sėkmę, o apie atkaklumą, darbštumą, nuoseklumą ir alkį iššūkiams. Antrojo vienaragio Lietuvoje vadovai susipažino dar būdami paaugliai ir kurį laiką buvo tiesiog susirašinėjimo bičiuliai, tuo metu populiarioje platformoje IRC kalbėję apie technologijas, verslą ir ateitį. Pirmąsias verslo idėjas jie aptarinėjo Fabijoniškėse, tėvų bute.

Tomas su Eimantu išbandė 30+ skirtingų projektų – nuo interneto iki el. prekybos platformų, kol nusprendė kurti kibernetinio saugumo sprendimą ir iškėlė kitos kartos interneto idėją. Mažai kas žino, bet „Tesonet“ – abiejų jų vardų ir pavardžių trumpinys. Verslas, pradėtas dirbant kitus arba „dieninius“ darbus. Apie šią rinką iki tol jie žinojo nedaug, tačiau startuolį išaugino iki akseleratoriaus, vienijančio kelis skirtingus produktus ir paslaugas.

Pasaulio lyderė pagal vienaragių skaičių – Estija

Ir nors du vienaragiai palyginti mažoje šalyje – Lietuvoje – džiugus rezultatas, pasaulio lyderė pagal vienaragių skaičių, tenkantį vienam žmogui, yra dar už mus mažesnė Estija. 1,3 mln. gyventojų oficialiai teturinti Estija skaičiuoja 10 estiškų vienaragių.

Vertinant kritiškai, į tai jie žvelgia gana lanksčiai – startuolis gali būti tiesiog įkurtas Estijoje arba bent vienas iš steigėjų gali būti estas. Kita vertus, estai puikiai supranta, kokia tai didelė nauda, atverianti visai kitą požiūrio į šalį ir jos verslą kampą.

Estija labai anksti kryptingai užėmė poziciją, kad yra e.šalis su e.Vyriausybe ir e.visuomene. Jų veiksmai buvo nuoseklūs ir nekintantys, palaikomi aukščiausių valstybės valdymo organų. Dar 1997 m. Estijoje įgyvendinta „Tigro šuolis“ („Tiigrihüpe“ estiškai) programa, kai masiškai investuota į kompiuterių ir tinklo infrastruktūros plėtrą, išskirtinį dėmesį skiriant švietimui. Tokioje aplinkoje formavosi moksleiviai, kurių idėjos galiausiai ir išaugo į vienaragius.

Be to, visą startuolių ekosistemą Estijoje reikšmingai išjudino gana anksti prasidėjusi „Skype“ sėkmė. Vos po poros metų nuo projekto paleidimo dienos jis parduotas už 2,6 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, ir „Skype“ pradiniai įkūrėjai buvo švedas ir danas, tačiau pirmieji programuotojai – estai, biuras ir pagrindinė būstinė įsikūrė Taline. Iš sandorio gautos lėšos ir įgytos žinios buvo investuojamos atgal į Estijos startuolių ekosistemą ir davė pradžią arba stiprų impulsą kelioms dešimtims naujų startuolių. Šiandien praktiškai visi Estijos vienaragiai yra vienaip ar kitaip susiję su „Skype“ investicijomis.

Reikia tik laiko ir nuoseklaus darbo

Lietuvos istorija – kitokia, todėl ir mūsų kelias link 10-ies vienaragių ilgesnis. Tik 2008 m. Andriaus Kubiliaus Vyriausybė įžvelgė, kad mes turime talento, labai šviesių ir kvalifikuotų žmonių, todėl turime daryti viską, kad pritrauktume į Lietuvą tarptautines kompanijas.

Tuomet į Lietuvą atėjo tokie ženklai kaip „Barclays“ ar „Western Union“ ir ta sėkmė turbūt buvo kur kas didesnė, nei pats A. Kubilius planavo. Galvoję turėti kelis šimtus darbuotojų, planą jie viršijo kelis kartus ir vis didino Lietuvos komandai tenkančias atsakomybes. Savo ruožtu Lietuvos talentams tai buvo puiki galimybė iš arti pamatyti tarptautinių kompanijų veikimo principus ir galimybes, darbo sąlygas bei kultūrą. Tai davė visai kitokį augimo spurtą. Naujų tarptautinių kompanijų patirties jau nebereikia, nes turime stiprią startuolių ekosistemą viduje.

Šiandien mes darome daug teisingų dalykų, tą pripažįsta ir estai, bet mūsų įdirbis trumpesnis. Tai, kas šiandien yra Estijoje, rezultatas 15–20 metų nuoseklaus darbo, vizionieriškos valdžios, koncentracijos į technologijas švietime, atitinkamų įgūdžių auginimą.

Siekis – 10 vienaragių per 5 metus

Lietuva išskirtinė tuo, kad eilė sėkmingiausių mūsų startuolių, potencialūs vienaragiai, užaugo patys – iš pelno, ne investuotojų. Tai nėra labai tipinis atvejis ir lemia visai kitokį požiūrį į vystomą verslą. Koncentraciją į klientų poreikius, o ne investuotojų iškeltus įmonės veiklos rodiklius (KPI).

Turėdamas tokią patirtį, visai kitaip žiūri ir į visą startuolių ekosistemą. Stebėdama „Nord Security“ kelionę link vienaragio titulo, kitų asociacijos narių pagalbą šiame kelyje, o galiausiai Tomo ir Eimanto indėlį į visos ekosistemos vystymąsi, galiu patvirtinti, kad kultūriu atitikmeniu esame labai arti Estijos.

Lietuvos startuolių santykis tampa tamprus – subūrėme asociaciją, kurios nariai vienas kitą palaiko, atvirai dalinasi potencialais kontaktais ir rekomendacijomis, pačios gražiausios formos mentoryste. Burdami uždarą, bet labai atvirą tarpusavio ryšį turinčią bendruomenę, brandiname sėkmingus, didelės vertės verslus, kuriančius vertę visai šaliai. Esame teisingame kelyje, todėl tikiu, kad po 5 metų Lietuvoje turėsime bent 10 vienaragių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją