Infliacija – terminas, kurio baiminasi visuomenė ir investuotojai. Valstybėms nelieka kitos išeities – arba dramatiškai didinti mokesčius, arba spausdinti naujus pinigus. Investuotojai supranta, kad tam reikia ruoštis, tad atsikrato visų piniginių instrumentų – pinigų, obligacijų. Kaip šalutinį poveikį, matome padidėjusį interesą investuoti. Kažkada žmonės supirkinėjo televizorius, dabar superka butus, bet investuotojai pinigus stengiasi konvertuoti į akcijas, kurios apsaugo nuo infliacijos.

Kaip mus paveiks infliacija, kokią įtaką ji padarys ekonomikai? Čia svarbi ir rinkos lyderių nuomonė. Ar galima manyti, kad investicinis klimatas šiais metais keisis? Mano nuomonė sutampa su pasaulio industrijos nuotaikomis, kurios, beje, yra pozityvios. Įvertinus pirmosios pandemijos bangos metu atneštą grąžą, investuotojai yra pasiryžę didinti riziką. Dėl kokių priežasčių?

Atkreipsiu dėmesį į vieną svarbiausių aspektų – jau prasidėjus pandemijai visuomenė turėjo mobilizuotis, prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos kaip įmanoma lanksčiau. Čia vieną pagrindinių vaidmenų atliko ir tebeatlieka technologijos. Prisitaikėme ir tobuliname savo įgūdžius technologijų srityje, kiekvieną dieną skaitmenizuojama vis daugiau kasdienių procesų, kurie būtini darbe, versle, ugdymo įstaigose.

Dalis žmonių net ir pasibaigus pandemijai nebegrįš į prieš tai buvusį fizinį pasaulį, nes 2020-ieji, priverstinės skaitmenizacijos metai, išmokė vartotojus elgtis kitaip. Nauji įpročiai, mentalitetas, mokėjimas dirbti su technologiniais instrumentais bus ilgalaikiai.

Elektroninė komercija, prekybos internetu sektorius šiuo metu išgyvena staigaus pakilimo etapą ir šie pokyčiai yra struktūriniai, ilgalaikiai, nes priverčia skaitmenizuotis visą verslą. 2021-aisiais svarbiausia išliks vartojimo ir verslo skaitmenizacija, juk jei norime gyventi skaitmeniniame pasaulyje, neužtenka turėti skaitmeninio produkto, reikia turėti ir vartotojų, kurie jais naudojasi.

Manoma, kad COVID-19 vakcinos ne sumažins, o sustiprins technologijų ekonomikos augimą, be to, skatinamosios priemonės, palūkanos normos išliks žemos, tad galima daryti prielaidą, kad tai skatins pozityvų žmonių nusiteikimą. Visgi reikia pabrėžti, jog nors vakcinacijos procesas greičiausiai užsitęs, o pasaulis 2021-aisiais vis dar bus uždarytas, fiksuojamas aukštas investuotojų susidomėjimas aukštosiomis technologijomis, kuriam įtaką padarė būtent pandemija.

Šį faktą pagrindžiame ir skaičiais. „Nextury Technology Fund“, investuojantis į pasaulio aukštąsias technologijas 2020-aisiais fiksavo 38,4 proc. grąžą investuotojams. Tai rodo, kad net ir pandemijos metu investuotojų susidomėjimas išliko aukštas, o technologinis sektorius buvo itin patrauklus investicinis segmentas, nes kaip ir 2019-aisiais, pasiekė beveik 40 proc. grąžą. 2021-aisiais, net ir atsiradus vakcinoms nuo visą pasaulį užvaldžiusio viruso, tikimasi tokio pat spartaus augimo.

Matome, kad pasaulinės investicinės, finansinės bendrovės vieningai rekomenduoja didinti rizikos dalį portfeliuose, mažinti valstybines obligacijas, turėti mažiau grynųjų. Patariama rekomenduotis į tam tikrą turto klasę arba sektorių. Nauja ekonomikos ciklas prasideda, tad svarbu ruoštis jau dabar.

Kokios rinkos investuotojams bus įdomiausios šiais metais? Azija, ypač Kinija, išsiskiria pasaulyje tiek augimo, tiek pinigų politikos prasme. Kinijoje šiais metais prognozuojamas aštuonių proc. augimas. Palyginus su Europa, tai vienintelė šalis, kuri jau atsigavo po pirmosios pandemijos bangos, tad planuojama daugiau dėmesio skirti investicijoms šiame regione.

Reikia pabrėžti, kad Donaldo Trumpo kadencijos viena iš pagrindinių strategijų buvo sąmoninga žinutė Kinijos technologijų sektoriui dėl globalaus geopolitinio technologijų konkurencinio pranašumo. Daug žinomų ir stambių kompanijų buvo sunaikintos. Paskutinė šio plano auka buvo „DJI drone“, visgi Kinija yra viena perspektyviausių, tačiau nepagrįstai nuskriaustų šalių, kalbant apie investicijas. Manoma, kad susidomėjimas investicijomis į šios šalies technologines kompanijas 2021-aisiais tik augs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)