Susitarimas JAV dėl skatinimo paketo – iki kovo vidurio

JAV Demokratų partijos atstovai tęsė derybas dėl biudžeto išlaidų plano. Tikimasi, kad Atstovų rūmuose sprendimas turėtų būti priimtas artimiausiu metu, nes kovo 14 d. baigs galioti kai kurios dabartinės lengvatos, bus nutrauktas išmokų mokėjimas. Pasirodė pranešimų, kad JAV prezidentas Joe Bidenas gali sumažinti savo siūlomo 1,9 trln. JAV dolerių paketo dydį. Jis pareiškė esąs atviras siūlymams dėl geresnio ir pigesnio skatinimo plano.

Gerokai viršijęs analitikų prognozes, vasario viduryje skelbtas gamintojų kainų indeksas pakilo 1,3 proc. – daugiausiai nuo 2009 m. Ženkli infliacija užfiksuota nekilnojamojo turto sektoriuje – būsto kainos praėjusių metų gruodį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m., padidėjo 10,1 proc.

FED nesibaimina kylančių infliacijos lūkesčių ir tikisi, kad 2 proc. infliacijos tikslas bus pasiektas per artimiausius trejus metus. Tai rodo, kad bankas nesiruošia didinti bazinių palūkanų, kurios dabar yra beveik nuliniame lygyje. Tačiau investuotojų tai nenuramino – dešimties metų iždo obligacijų pajamingumas išaugo iki aukščiausio lygio nuo 2020 m. vasario tikintis, kad FED gali pakeisti savo pinigų politiką anksčiau, nei tikėtasi.

Spartesnės infliacijos grėsmė

Per pastarąsias dvi savaites JAV dolerio vertė euro atžvilgiu silpnėjo, tačiau jam atsistatyti padėjo didėjantis obligacijų pajamingumas. „Swedbank“ analitikų vertinimu, per artimiausius kelis mėnesius EUR/USD valiutų pora gali priartėti prie 1,19 lygio. Tam įtakos gali turėti, tikėtina, prastesni JAV makroekonominiai rodikliai.

Nors vasario pradžioje akcijų rinkos šturmavo naujas aukštumas, pastarosiomis savaitėmis investuotojų nuotaikos subjuro ir indeksas „S&P 500“ užfiksavo ilgiausiai besitęsusį nuosmukį per pastaruosius metus. Baiminamasi, kad atsigaunanti ekonomika paskatins didesnę infliaciją ir tai lems greitą pinigų politikos pokytį.

Bene skaudžiausią smūgį patyrė informacinių technologijų bei nebūtino vartojimo prekių sektoriai. Rinkas nuraminti bandė FED vadovas Jerome Powellas, pareiškęs, kad centrinis bankas kol kas negalvoja apie paramos ekonomikai mažinimą. Nuo vasario vidurio iki pabaigos indekso „S&P 500“ vertė buvo sumažėjusi apie 3,3 proc., tačiau prasidėjus pavasariui nerimas kiek išsisklaidė, ir didieji indeksai vėl šoktelėjo aukštyn.

Ar ekonomikos atsigavimas įskaičiuotas į akcijų kainas?

Panašu, jog akcijų rinkose pradėjo augti susirūpinimas, kad ekonomikos atsigavimas, paskatintas vakcinavimo, jau įskaičiuotas į akcijų kainas. Tai indikuoja tarp investuotojų kritęs technologijų ir kitų bendrovių akcijų populiarumas, kurių pajamos ir pelnas dėl pandemijos buvo smarkiai išaugęs.

Kelionių, laisvalaikio bei kiti sektoriai, kurių veikla priklauso nuo to, kada bus panaikinti apribojimai, laukia savo laiko sužibėti. Įvertinus tai, kad beveik ketvirtadalį „S&P 500“ indekso sudaro technologijų įmonės, indeksas šių permainų gali ir neatspindėti.

Europoje verslo aktyvumo rodikliai toliau mažėja

Naujausi Europos gamybos ir paslaugų užsakymų rodikliai (angl. Purchasing Manager Index) parodė, kad vasaris tapo ketvirtu mėnesiu iš eilės, kai verslo aktyvumas euro zonoje traukėsi. Tiesa, jo traukimosi tempas mažėjo dėl didesnio, nei tikėtasi, gamybos sektoriaus augimo.

Euro zonos gamybos sektoriaus PMI vasarį pakilo iki 57,9 reikšmės, paskatintas stiprių Vokietijos rodiklių. Tuo metu paslaugų sektoriaus rodiklis nukrito iki 44,7. Tačiau verslo lūkesčiai ateinantiems metams pakilo iki aukščiausio lygio nuo 2018 m., tikintis spartesnės vakcinacijos Europos šalyse.

Teigiama reakcija į optimistines prognozes dėl kelionių

Akcijų rinkos Europoje pastarosiomis savaitėmis taip pat krito kartu su baimėmis dėl infliacijos bei lėtesnio Europos ekonomikos atsigavimo. Rinkas neramino tai, kad centriniai bankai gali netrukus pradėti griežtinti pinigų politiką.

Kai kurios paskutinio ketvirčio rezultatus skelbusios įmonės vasario pabaigoje palaikė indeksą – Prancūzijos klientų patirties valdymo pasaulinės lyderės „Teleperformance“ akcijų kaina šoktelėjo apie 7 proc., įmonei paskelbus geresnius, nei tikėtasi, rezultatus.

Paskutinėmis savaitėmis atsigavimą rodė ir kelionių sektoriaus atstovės. Pavyzdžiui, „British Airways“ antrinės įmonės „IAG“ (+26 proc.) akcijos sulaukė palaikymo, įmonei paskelbus optimistines prognozes dėl kelionių atsigavimo jau vasarą. „EasyJet“ (+26 proc.) bilietų pardavimas šoktelėjo daugiau nei keturis kartus po to, kai Britanijos vyriausybė pareiškė, kad tarptautinės kelionės gali būti atnaujintos gegužę.

Kelionių organizatorius „TUI“ (+34 proc.) teigė, kad rezervacijos kelionėms Ispanijoje, Turkijoje ir Graikijoje vos per naktį išaugo šešis kartus, o „Ryanair“ (+8,5 proc.) Italiją nurodė kaip dar vieną populiarią kelionių kryptį.

Jungtinėje Karalystėje – atlaisvinami suvaržymai dėl pandemijos

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pranešė apie laipsnišką apribojimų palengvinimą ir tikisi, kad pandemijos pabaiga jau ne už kalnų.

Kovo 8 d. šalyje turėtų būti atidarytos mokyklos, o nuo balandžio vidurio – daugelis lauko veiklų bei maitinimo įstaigų. Šios naujienos padarė įtaką šoktelėjusioms Jungtinės Karalystės laisvalaikio ir turizmo sektoriaus akcijų kainoms.

Vasario viduryje svaro vertė euro atžvilgiu ir toliau didėjo laukiant, kol šalies ekonomika vėl atsivers dėl greito vakcinavimo proceso. Silpni naujausi ekonominiai duomenys ir komentarai iš Anglijos centrinio banko apie monetarinį skatinimą, panašu, liko nepastebėti ir svaro vertei įtakos nepadarė.

Kinijoje laukiama spartesnio vartojimo atsigavimo

Kinijai sušvelninus apribojimus ir atsiveriant galimybėms keliauti, tikimasi didėjančio su tuo susijusio vartojimo. Pavyzdžiui, neseniai atlikta azartinių lošimų centro Pietų Kinijoje lankytojų apklausa parodė, kad daugiau nei 90 proc. respondentų planavo grįžti per artimiausius 12 mėn., o 49 proc. – tą padaryti bent du kartus. Manoma, kad praėjusiais metais dėl pandemijos smarkiai smukusios vartojimo apimtys gerokai padidins vartotojų išlaidas 2021 m.

Kinijos akcijų rinkos krito kartu su pasauliniu išpardavimu. „Shanghai Composite“ indekso vertė krito apie 6 proc., o „CSI 300“ indeksas, kuris seka didžiausias bei likvidžiausias įmones (angl. Blue Chip) Šanchajaus bei Šendženo biržose, nusirito apie 10 proc.

Investuotojai aktyviai išpardavinėjo tų įmonių akcijas, kurios susijusių su puslaidininkiais, elektrinėmis transporto priemonėmis ir automobilių gamyba, taip pat neseniai rinkoje per IPO pasirodžiusias įmones. Tačiau oro linijų, lošimų kompanijų akcijų kainos augo, investuotojams tikintis paklausos atsigavimo dėl švelninamų apribojimų.

Padidintas mokestis paskatino išpardavimus Honkongo biržoje

Honkongas pirmą kartą nuo 1993 m. padidino žyminį mokestį akcijų prekybai, dėl kurio 7,6 trln. JAV dol. rinkoje prasidėjo didžiausi išpardavimai per pastaruosius 5 metus.

Prekybos mokestis buvo padidintas nuo 0,1 iki 0,13 proc. Tai viena iš daugybės naujų priemonių Honkongo biudžeto pajamoms surinkti.

Biudžeto išlaidų planas padidintas atsižvelgiant į gyventojams teikiamą pagalbą dėl pandemijos. Honkongo akcijų rinką sekantis indeksas „Hang Seng“ nuo vasario vidurio nukrito 5,2 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)