Šiuo metu veiklos rezultatus jau yra paskelbusios maždaug 70 proc. Europos „STOXX 600“ indekso kompanijų. Iš jų du trečdaliai pranešė apie analitikų prognozes viršijantį pelną, kai įprastai šias prognozes sugeba viršyti tik kas antra bendrovė.

Didžioji dalis JAV pagrindinio indekso „S&P 500“ įmonių, paskelbusių rezultatus, taip pat viršijo vienai akcijai tenkančio pelno rodiklį. Bendrai šie rezultatai buvo 76 proc. geresni nei pastarųjų penkerių metų vidurkis.

Įdomu tai, kad per įmonių rezultatų pristatymus žodžių junginys „tiekimo grandinė“ (angl. supply chain) skamba beveik taip pat dažnai kaip ir vienas pagrindinių žodžių „pajamos“ (angl. revenue).

JAV bankams – dar vienas solidus ketvirtis

Tradiciškai rezultatų sezono startą žymi bankų skelbiami finansiniai rodikliai. Didžiausi šio sektoriaus žaidėjai džiaugiasi dar vienu solidžiu ketvirčiu. Atsigaunanti ekonomika skolintojams leido įdarbinti daugiau pinigų, kuriuos jie buvo atidėję pandemijos nuostoliams padengti, o pelningumą padidino ir augusios finansavimo apimtys bei prekyba finansų rinkose.

Amerikiečių banko „J. P. Morgan“ trečiojo ketvirčio pelnas buvo 24 proc. didesnis nei per tą patį laikotarpį pernai, o banko paskolų ir indėlių vidurkis, taip pat kredito kortelių išlaidos padidėjo, todėl banko skolinimo pajamos, palyginti su antruoju metų ketvirčiu, išaugo 2,5 proc.

Bankui „Bank of America“ pavyko atstatyti klientų skaičiaus augimo tempą, kuris buvo stebimas prieš pandemiją. Šis bankas taip pat pranešė apie rekordinį per ketvirtį užfiksuotą susijungimų ir įsigijimų sandorių skaičių.

Lūkesčius viršijo ir „Morgan Stanley“, kurio investicinės bankininkystės padalinys pasiekė geriausią visų laikų rezultatą – jo pajamos padidėjo 67 proc. iki 2,85 mlrd. JAV dolerių.

Europos bankai ruošiasi pradžiuginti akcininkus

Tuo metu vokiečių „Deutsche Bank“ pranešė apie sumažėjusias savo investicinės bankininkystės padalinio pajamas, tačiau vis tiek sugebėjo pranokti lūkesčius ir uždirbo pelno penktą ketvirtį iš eilės. Bankas pranešė apie 194 mln. eurų siekusias grynąsias pajamas, o vertindamas ateities perspektyvas „Deutsche Bank“ tikisi, kad banko verslui teigiamos įtakos turės kitokia palūkanų normų aplinka, procesų skaitmenizavimas ir kiti veiksniai.

Didžiausias Prancūzijos skolintojas „BNP Paribas“ taip pat uždirbo geresnį nei tikėtasi trečiojo ketvirčio pelną. Jį lėmė mažesni atidėjiniai su pandemija susijusiems paskolų nuostoliams padengti ir staigus prekybos akcijomis padidėjimas, kurie kompensavo pajamų iš draudimo sumažėjimą.

Šis bankas planuoja pradėti 900 mln. eurų akcijų supirkimo programą, taip ketindamas panaudoti dalį už 2019 m. neišmokėtų dividendų. „BNP Paribas“ grynosios pajamos, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 32,2 proc. iki 2,5 mlrd. eurų.

„Alphabet“ ir „Microsoft“ išnaudojo augimo galimybes

Nepaisant susirūpinimo dėl infliacijos, tiekimo grandinės suvaržymų ir „Apple“ vykdomų privatumo pakeitimų, kurie riboja reklamą, technologijų milžinės toliau viršija augimo lūkesčius ir išlieka atsparios ekonomikos svyravimams.

Kompanija „Alphabet“, valdanti „Google“ prekės ženklą, gerokai viršijo lūkesčius – trečiojo metų ketvirčio rezultatai parodė didžiausią ketvirčio pajamų augimą per 14 metų. Jos pajamos išaugo daugiau kaip 40 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ir sudarė daugiau kaip 65 mlrd. JAV dolerių.

„Alphabet“ rezultatams didžiausios įtakos padarė didesnės nei tikėtasi reklamos pajamos. Panašu, kad paieškos milžinei sekasi didinti internetinės paieškos srautą, o kartu su juo ir reklamos apimtis, ypač susijusias su kelionėmis ir mažmenine prekyba.

Tuo metu „Microsoft“ perėjimas prie debesijos technologijomis pagrįstos programinės įrangos ir paslaugų toliau augina pajamas. Bendrovės debesijos paslaugų padalinys „Azure“ išaugo 36 proc., o jo pardavimai pasiekė 20,7 mlrd. JAV dolerių. Bendros įmonės pajamos per pastaruosius metus išaugo beveik 22 proc.

„Apple“ ir „Amazon“ nukentėjo nuo nepalankių tendencijų

Investuotojų šį kartą nepradžiugino kompanija „Apple“, kurios akcijų vertė po rezultatų pranešimo slystelėjo žemyn. Telefono „iPhone“ gamintoja nesugebėjo patenkinti produktų paklausos dėl tiekimo problemų visame pasaulyje ir lustų trūkumo. Be to, generalinis direktorius Timas Cookas negalėjo nurodyti, kada lustų trūkumo problema bus išspręsta, tai esą priklauso nuo bendrų ekonomikos plėtros perspektyvų 2022 m.

Apskritai, „Apple“ pajamos per metus išaugo 29 proc., taip pat padidėjo pardavimai visose produktų kategorijose, o pelnas, tenkantis vienai akcijai, pasiekė 1,24 JAV dolerio bei atitiko lūkesčius. Tačiau gauta 83,4 mlrd. JAV dolerių pajamų suma buvo 1,6 mlrd. mažesnė nei laukta.

Pastarojo ketvirčio rezultatais nenudžiugino ir „Amazon“ – tiek bendrovės pelnas, tiek pajamos neatitiko analitikų prognozių. „Amazon“ vadovas Andy Jassy komentavo, kad mažmeninės prekybos milžinė ir ketvirtąjį šių metų ketvirtį tikisi patirti „kelis milijardus dolerių“ papildomų išlaidų dėl darbuotojų trūkumo, didesnių darbo jėgos sąnaudų, pasaulinės tiekimo grandinės sutrikimų ir padidėjusių krovinių gabenimo bei siuntimo išlaidų.

„Facebook“ skaido savo veiklas

„Facebook“ ketvirčio rezultatai nukreipė investuotojų dėmesį nuo buvusios įmonės darbuotojos paviešintų dokumentų ir pranešimų apie tai, jog „Facebook“ žino apie žalą, kurią daro jos paslaugos, tačiau nesiima to spręsti.

„Facebook“ kontroliuojantysis akcininkas ir vadovas Markas Zuckerbergas konferencinį skambutį apie rezultatus pradėjo gindamas savo įmonę nuo šių kaltinimų ir akcininkams pristatė ateities bendrovės modelį, kuris turėtų būti pagrįstas ne vien pajamomis iš reklamos.

„Facebook“ pelnas, tenkantis vienai akcijai sudarė 3,22 JAV dolerius ir viršijo analitikų prognozes, tačiau jų neatitiko pajamų rodiklis – „Facebook“ gavo 29,01 mlrd. JAV dolerių pajamų, nors buvo tikėtasi 29,57 mlrd. JAV dolerių.

Bendrovė paskelbė planuojanti atskirti savo virtualios realybės padalinį „Facebook Reality Labs“ ir jo rezultatus nuo kito ketvirčio pradėti skelbti atskirai nuo visos grupės, kurią sudaro „Facebook“, „Instagram“, „Messenger“, „WhatsApp“ platformos ir kitos paslaugos.

Energetikos sektoriuje tęsiasi atsigavimas

Teigiamais rezultatais pradžiugino energetikos sektoriaus įmonės, kurios bene labiausiai prisidėjo prie indeksų augimo nuo trečiojo metų ketvirčio pabaigos.

Chevron“ veiklą skatino augančios žaliavų kainos ir mažesnės veiklos sąnaudos. Naftos milžinas viršijo analitikų prognozes ir uždirbo 2,96 JAV dolerių pelną, tenkantį vienai akcijai. Šios bendrovės pajamos per metus šoktelėjo daugiau nei 80 proc.

„Exxon“ įgyvendino didelės apimties sąnaudų sumažinimą ir pranešė, kad jos trečiojo ketvirčio pelnas buvo didžiausias per pastaruosius metus dėl išaugusios paklausos, aukštesnių žaliavų kainų ir supaprastintos įmonės veiklos.

Apibendrinant, nors didžioji dalis įmonių pristatydamos rezultatus minėjo tiekimo sutrikimus ir didesnes išlaidas, panašu, kad investuotojai pajuto tam tikrą palengvėjimą, jog apskritai ketvirčio rezultatai yra geresni nei tikėtasi.

Vis dėlto pasaulio ekonomika, kuri priklauso nuo užsienyje pagamintų prekių ir sklandaus jų nugabenimo į įvairias šalis, vis dar yra pažeidžiama viruso, kuris kelia įtampą svarbiuose gamybos ir tiekimo centruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)