Šventinis laikotarpis gali tapti gera finansų planavimo pamoka, mat daugelis šiuo metu turime nusimatyti išlaidas dovanoms bei pramogoms. Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, paskutinysis metų ketvirtis išsiskiria didesnėmis nei įprastai mokėjimo kortelių apyvartos rodikliais bei išlaidomis pirkiniams: nuo 2015 m. paskutiniojo metų ketvirčio atsiskaitymų už pirkinius apyvarta kasmet auga beveik penktadaliu (vidutiniškai 17 proc.), kortelių apyvarta – dešimtadaliu (vidutiniškai 8 proc.).

Ekspertai ir per šventes primena klasiką: finansinė laisvė nemaža dalimi priklauso nuo gebėjimo planuoti išlaidas ir to plano laikytis. Vis dėlto šiemet mūsų asociacijos atliktas gyventojų finansinio raštingumo indekso tyrimas parodė, kad net 40 proc. Lietuvos gyventojų bent kartą per 12 mėn. susidūrė su situacija, kai jų mėnesio išlaidos viršijo pajamas. Dažnai taip nutinka būtent šventiniu laikotarpiu. Kad šitaip nenutiktų, svarbiausia, manyčiau, būtų vengti skubėjimo: nemaža dalis klaidų, taip pat ir finansinių, atsitinka būtent dėl jo.

Sukčių jaukas, apibarstytas konfeti

Skuboti sprendimai paprastai yra brangesni, tad, vengiant paskutinės minutės dovanų pirkimo karštligės, geriausia būtų sudaryti aiškų planą, ką ir kam ketinate dovanoti. Apgalvokite, kokią pinigų sumą skirsite kiekvienai dovanai, įvardinkite, kas tai galėtų būti. Beje, didesnes vertingas dovanas galite dovanoti ir kartu su draugais ar kitais šeimos nariais.

Remdamiesi šiuo planu, atlikite namų darbus – peržvelkite skirtingų prekių tiekėjų internetines parduotuves, palyginkite kainas. Prekes užsakydami internetu, įsitikinkite, kad jos bus pristatytos iki reikiamos dienos. Kritiškai vertinkite ir šventinių nuolaidų pasiūlymus – dvi prekės už vienos kainą yra geras pasirinkimas tik tuomet, kai jos abi jums tikrai reikalingos.

Tokia analizė palankiai atsiliepia tiek išlaidų planavimui, tiek lėšų saugumui. Šventinis metas – ir sukčių aktyvumo laikas. Šiuo laikotarpiu internete paprastai padaugėja spalvingų skelbimų, šaukte šaukiančių apie nuolaidas įvairių prekės ženklų gaminiams, įspūdingus išpardavimus ir panašias akcijas, kurios atrodo lyg specialiai paruoštos ieškantiesiems dėmesio vertų pasiūlymų. Labai svarbu visoje šioje informacijos lavinoje išlikti budriems ir rūpestingai atsijoti grūdus nuo pelų, kitaip tariant, tikras patikimų prekybininkų reklamas – nuo apgavikų manipuliacijų.

Rinkdamiesi dovanas sau ar artimiesiems, būkite atidūs ir realistiški. Jeigu prekės kaina atrodo neadekvačiai patraukli, pirmiausia pasitikrinkite prekeivio duomenis, paieškokite atsiliepimų apie jo veiklą interneto forumuose, pasiteiraukite pažįstamų. Jeigu už prekę prašoma atsiskaityti pavedimu – pasitikslinkite, kokių garantijų, kad gausite užsakytą prekę, siūlo pardavėjas, pasidomėkite, tai įmonė ar privatus asmuo. Stebuklų nuojauta – puiku, tačiau vargu, ar turėtume jų dairytis elektroninėse parduotuvėse, siūlančiose neva tikrus prabangos gaminius pusvelčiui.

Tvarumas – paprastuose sprendimuose

Pasiryžę šiemet kaip reikiant suvaldyti savo švenčių biudžetą, nepamirškite, kad kalėdinės eglės žaisliukai ir kitos namų dekoracijos kasmet neprivalo būti naujos. Senesni daiktai turi savo istoriją, tad, kūrybiškai juos panaudoję, prie šventinio stalo galėsite pasidalinti prisiminimais, kaip jie atkeliavo į jūsų namus ir ką reiškia jūsų šeimai.

Pasitelkite fantaziją ir pabandykite namus papuošti tuo, ką jau turite ar galite nesunkiai pasigaminti patys. Idėjų, kaip susikurti jaukią atmosferą neišleidžiant daug pinigų, galite pasisemti internetinėse svetainėse ar leidiniuose apie namų interjerą.

Atsisakius naujų dekoracijų, jums padėkos ne tik piniginė, bet ir planeta, kurios resursus tokiu sprendimu tausosite. Tvarumui skirkite dėmesio net ir pakuodami dovanas – juk dovanų popierių ir maišelius galima panaudoti kelis kartus.

Be to, svarbiausias šventinio laikotarpio tikslas – buvimas kartu su artimaisiais. Nesudėkite visų jėgų ir laiko į dovanų planavimą ir vaišių ruošimą. Skirkite dėmesio apgalvoti, ką šie žmonės reiškia jūsų gyvenime ir padėkokite jiems už tai. Juk dažnai po švenčių net neprisimename, iš kieno rankų gavome konkretų daiktą, o švenčių atmosfera, pokalbiai su draugais ir šeima atmintyje išlieka ilgai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją