Saulės elektrinės sparčiai populiarėja, atsiranda vis daugiau norinčių jas įsirengti. Žinoma, kad kiekvienas – ar tai būtų privatus asmuo, ar įmonė – ieško geriausios kainos. Konkurencija rinkoje šias kainas ir mažina, tačiau maža kaina gali slėpti pinkles, iš kurių išsivaduoti gali būti skausminga. Panagrinėkime vieną situaciją, susijusią su taisyklingu, gamintojo garantiją užtikrinančiu fotovoltinių modulių montavimu.

Ilgą laiką gaminamų fotovoltinių modulių ilgoji kraštinė nesiekė 2 metrų. Pagal gamintojų rekomendacijas, prie paviršiaus jie tvirtinami keturiuose taškuose, ar sakant kitaip ir inžinierių žargonu – ant dviejų kojų, laikančių trumpąsias kraštines. To visiškai pakanka, kad moduliai saugiai atlaikytų didesnes apkrovas, pavyzdžiui, kai prisninga ypatingai daug, kaip šią žiemą.

Gana neseniai rinkoje pasirodė didesnių išmatavimų moduliai, kurių ilgoji kraštinė siekia 2 ir daugiau metrų. Šie moduliai gali turėti daugiau nei 144 celes, o jų galia – daugiau nei 500 W.

Kodėl tokie moduliai buvo pasiūlyti? Pirma, technologijos tobulėja, antra – siekiant sumažinti saulės elektrinių, statomų ant žemės, kaštus. Didelius fotovoltinius modulius verta montuoti tada, kai įrengiamos didesnės antžeminės saulės elektrinės.

Be abejo, tokie 2 metrų ir didesni moduliai gali būti statomi ir ant pastatų stogų. Ar jų įrengimas tokioje vietoje gali būti pigesnis, nei modulių iki 2 metrų?

Taip, tačiau taip netenkama gamintojo suteikiamos garantijos.

Kaip minėjau, gamintojai moduliams iki 2 metrų rekomenduoja 4 tvirtinimo prie paviršiaus taškus. Moduliams virš 2 metrų gamintojai rekomenduoja 6 tvirtinimo taškus. Žmonių kalba tai reiškia, kad didesni nei 2 metrų moduliai turi būti tvirtinami ne tik iš kraštų, bet papildomai ir per vidurį.

Taigi, didesni nei 2 metrų ilgio moduliai tvirtinami šešiuose taškuose trimis kojomis, o mažesni – keturiuose taškuose dvejomis kojomis.

Darius Vaicenavičius

Jeigu rengiate saulės elektrinės projektą ir gautuose pasiūlymuose matote didesnius nei 2 metrų modulių išmatavimus, būtinai atkreipkite dėmesį į projekte numatytą tvirtinimą. Ant keturių tvirtinimo taškų, arba dviejų kojų pritvirtintas modulis gali neatlaikyti intensyvių kritulių ar stipraus vėjo, ir dalis celių ar net visas modulis gali paprasčiausiai sulūžti.

Pamenate, kiek medžių sulūžo šią žiemą? Meteorologai sako, kad ypatingai intensyvus snygis pasitaiko kartą ar kitą per 10 metų. Tai reiškia, kad jis gali būti ir kitąmet, ir po 15 metų. Kaip bebūtų, gamintojo garantija jūsų moduliui dar tebegalios. Bet jūs tiesiog negalėsite ja pasinaudoti, nes nė vienas gamintojas netaikys garantijos, jeigu modulis buvo sumontuotas ne pagal reikalavimus.

Kodėl rangovai siūlo didelius modulius tvirtinti ant dviejų kojų, o ne trijų kojų? Nes taip net iki 30 procentų sumažėja konstrukcijų kaina. Būkite atidūs ir nepatekite į šiuos spąstus – už momentinį sutaupymą galite būti priversti sumokėti daug didesnę kainą ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją