Prognozės ir statistika turėtų būti prioritetu

Vienas iš pagrindinių dalykų, kuriuo visada reikia pasirūpinti sezoniniams verslams, yra duomenys. Kai kuriais atvejais tai gali būti paprasčiausios orų prognozės, leidžiančios numatyti, kokie gali būti klientų srautai ir atitinkamai reikalingas darbuotojų kiekis. Tačiau daug svarbiau yra pažvelgti į makroekonomines analizes, leidžiančias nustatyti potencialų pinigų srautą ilguoju laikotarpiu.

Visada galima analizuoti ir praėjusių sezonų pardavimus bei veiksnius, turinčius įtaką pardavimams. Sezoniniai verslai turi nuolat galvoti, kada jie turi daugiausiai klientų ir kokiais atvejais keičiasi jų užsakymų kiekiai. Pagal tai smulkūs-vidutiniai verslai privalo numatyti ir savo išlaidas. Nors kontroliuoti savo klientų neįmanoma, tačiau nuspėti jų srautus ir poreikius turint tinkamus duomenis galima net ir kelis mėnesius prieš prasidedant sezonui.

Ne sezono metu, kai prekės ar paslaugos tampa neaktualiomis, sezoniniai verslai dažniausiai bando išgyventi iš vidinių resursų: paprastai tai yra sezono metu sukaupti pinigai, taip pat bandoma sumažinti sąnaudas arba pasirenkamos trumpalaikės paskolos. Tačiau įmonėms, negalinčioms susitarti su kreditoriais ir neplanuojančioms savo resursų iš anksto, tai gali būti labai sudėtingas laikotarpis.

Kodėl sezonui būtina pasiruošti iš anksto?

Kai kurių sezoninių verslų teikiamų prekių ar paslaugų paklausa gali augti ypač greitai, tačiau tam tikrų produktų tiekimas kartais užstringa arba būna lėtas. Tokiais atvejais prarandama daug klientų, tad būtina turėti patikimus partnerius (tiekėjus) arba, esant galimybei, dar prieš sezoną pasiruošti tokį žaliavų kiekį, kurį pagal optimistinį scenarijų verslas galėtų parduoti per pirmąją sezono dalį.

Net jeigu vėliau paaiškėja, kad sezonas nėra toks sėkmingas, perteklius gali būti panaudotas antrojoje sezono pusėje. Žinoma, visus pirkimus reikia planuoti pagal savo biudžetą, tačiau klientų praradimas dėl išankstinio nepasiruošimo gali būti itin skaudus.

Sezoniniams verslams visada privaloma turėti pinigų sąskaitoje

Dažnu atveju tiekėjams sumokėti pinigus reikia gerokai prieš prasidedant sezonui ir dėl to kai kurių įmonių biudžetuose atsiranda net kelių mėnesių apyvartos dydžio skylės. Tai yra itin dažnas atvejis neseniai įsikūrusių verslų atveju, kai prie sezoniškumo dar neprisitaikyta ir biudžeto planuoti neišmokta.

Sezoniniam verslui pritrūkus pinigų sąskaitoje, paprastai greičiausia išeitimi tampa pagalba iš finansuotojų. Kai kalba pasisuka sezoninių verslų link, daugelis pagalvoja apie ledaines, kavines kurortuose ar vandens dviračių nuomotojus, tačiau tokios įmonės ne sezono metu paprasčiausiai nedirba, todėl dažnai turi pinigų, leidžiančių pasiruošti naujam sezonui. Dažniausiai finansavimo paslaugomis linkę naudotis verslai, užsiimantys augalininkyste, didmenine prekyba žemės ūkio produktais, statybų bendrovės ir įmonės, priklausomos nuo didžiųjų metų švenčių.

Verta pažymėti, kad dalis sezoninių verslų savininkų nesikreipia dėl finansavimo todėl, kad galvoja, jog sezoniniams verslams finansavimo paslaugos kainuoja brangiau. Visgi viskas priklauso nuo įmonės rizikos lygio ir daugeliui tokio tipo verslų rinktis finansavimo paslaugas verta dėl likvidumo rezervo.

Jeigu tarp sezonų įvyksta kas nors neplanuoto, į kreditorius kreiptis gali būti per vėlu. Tad turint likvidumo rezervą, krizes atlaikyti yra žymiai lengviau. O kaip tą rezervą pasiekti – kiekvienas renkasi savaip: vieni moka tobulai suplanuoti biudžetus ir sukaupti lėšų patys, kiti nesivargina ir renkasi finansavimo partnerius.

Valdyti sezoninį verslą kai kurias atvejais gali būti net sudėtingiau nei įprastai veikiančią įmonę. Būtent todėl sezoninėms bendrovėms svarbiausia pasiruošti iš anksto ir turėti strategiškai sudėliotą veiklos planą, likvidumo rezervą ir įrankius, galinčius padėti ištikus sudėtingoms problemoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)