Padidėjo nekilnojamojo turto mokestinė vertė

Pagal Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą gyventojas, jei jo turimo nekilnojamojo turto (buto, namo, sodo namo, garažo) kaina viršija 150 tūkst. eurų sumą – atsiranda prievolė deklaruoti ir mokėti. Tiesa, jei nekilnojamą turtą yra įsigiję sutuoktiniai – suma, nuo kada reikia deklaruoti, yra 300 tūkst. eurų.

VĮ „Registrų centro“ pateikta informacija nurodo, kokia yra nekilnojamojo turto mokestinė vertė ir šiais metais ji yra kitokia. Viso nekilnojamojo turto mokestinė vertė padidėjo, o tuo pačiu šiais metais ženkliai daugiau gyventojų privalo deklaruoti ir sumokėti šį mokestį.

Daugumai gyventojų nežinomas mokestis

Norint pateikti deklaraciją, reikia užpildyti deklaracijos formą KIT715 ir pervesti mokestį į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sąskaitą. Visgi, didžioji problema yra ta, jog dauguma gyventojų nežino nei apie šį mokestį, nei kaip jį reikia deklaruoti.

Kaip ir kiekvienais metais, VMI darbuotojai turės išties daug darbo, ieškodami gyventojų, kurie nepateiks deklaracijų. Jau kitų metų sausio mėnesį jie privalės visus informuoti apie nesumokėtus mokesčius per „Mano VMI“ sistemą, o kitų metų vasario mėnesį ne ginčo tvarka išskaičiuoti iš asmeninės sąskaitos nesumokėtą mokestį. Taip pat papildomai yra skaičiuojami delspinigiai už laiku nesumokėtą mokestį.

Šio mokesčio problemos

Šiuo metu pats gyventojas turi susirinkti informaciją, kokio dydžio mokestį privalo sumokėti. Žinoma, visi mano, kad būtų kur kas paprasčiau, jei šis mokestis būtu apskaičiuotas taip, kaip žemės mokestis – VMI suformuotų deklaraciją, o gyventojas turėtų tik sumokėti. Deja – tai utopinė mintis. Supaprastinti sistemos matyt neįmanoma, nes kuo sudėtingesnė mokestinė sistema, tuo daugiau gali būti klaidų.

Finansų ministerija kalba apie visuotiną nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą. Tai reiškia, jog beveik visi gyventojai, turintys nekilnojamąjį turtą, greičiausiai jau nuo 2023 metų sausio pirmosios mokės nekilnojamojo turto mokestį. Jei dabartinė tvarka nesikeis, tai valstybei turėtų kainuoti daugiau, nei paties mokesčio surinkimas.

Greičiausiai nedaugelis žino, kad gyventojas, turėdamas savo nuosavybėje rūsį, palėpę ar sandėliuką, privalo visada mokėti nekilnojamojo turto mokestį, o 150 tūkst. eurų ribos nelieka – jau nuo 1 euro privalu mokėti mokestį, o turtą reikia deklaruoti iki kitų metų vasario 15 dienos, teikiant deklaracijos formą KIT711.

Ką būtina žinoti

Dalis gyventojų jau gavo pranešimus iš VMI, kad jiems privalu deklaruoti ir sumokėti Nekilnojamojo turto mokestį. Tačiau ar visais atvejais privaloma tai daryti? Keli pastebėjimai:

- Ne visais atvejais yra paskirstomas nekilnojamasis turtas tarp sutuoktinių. Šiuo atveju patys gyventojai turi susitvarkyti nuosavybės dokumentus VĮ „Registrų centre“;

- Jei gyventojas įsigijo butą, kotedžą ar namą, kuris dar nėra visiškai priduotas – pagal įstatymo 4 straipsnio 1 punktą nėra prievolės mokėti šio mokesčio. Tačiau VMI ne visada mato šią informaciją, todėl teks pačiam gyventojui pateikti įrodymus apie baigtumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)