Aktyvesnei saulės energetikos išmanizacijai iki šiol trukdė du dalykai: brangūs elektros energijos saugojimo akumuliatoriai (kitaip – baterijos) ir ribotos programinės įrangos galimybės. Per paskutinius keletą metų baterijos reikšmingai atpigo ir jau netrukus, su ateinančia nauja ES parama jų įsirengimui, bus visiškai įperkamos ir Lietuvos buitiniam vartotojui.

Paskutiniu metu stipriai patobulėjo ir decentralizuotiems energijos resursams skirta programinė įranga. Šiandien pasaulyje daugybė startuolių ir patyrusių technologijų kompanijų vysto sprendimus, atveriančius saulės energetikai visiškai naujas galimybes.

Hyper-išmanūs namai

Ar norėtumėte gyventi namuose, kuriuose visi elektros įrenginiai būtų sujungti į vieną integruotą sistemą, kurią prižiūri, atnaujina ir besikeičiantiems jūsų poreikiams pritaiko dirbtinio intelekto valdomas centrinis kompiuteris? Sujungtas su tūkstančiais tokių pat kompiuterių kituose namų ūkiuose jis iš savo „brolių“ tinkle mokysis tapti dar naudingesniu šeimininkui.

Tokie namai 100 procentų apsirūpintų elektros energija patys, galėtų ilgai ir nepriklausomai veikti off-grid režimu ir, svarbiausia, padėtų jums sumaniai planuoti savo namų energijos sistemos investicijas, iš kurių dar ir uždirbtumėte.

Pagrindinės energetiškai nepriklausomų, integruotų hyper-išmaniųjų namų sistemos galimybės:

● optimizuotų jūsų saulės elektrinės veiklą, iš anksto nuspėtų jos gedimus ir pasiūlytų sprendimus, kurie užtikrintų spartesnį elektros generavimą;

● jungtų jūsų saulės elektrinę su integruotais buitiniais akumuliatoriais bei jūsų elektromobilių baterijomis, nustatytų palankiausius krovimo režimus ir tobulintų baterijų programinę įrangą;

● bendrautų su nacionaliniu elektros tinklu, nustatytų, kada yra didžiausias elektros stygius ir tinklui parduotų jūsų namie sukauptą elektrą tuomet, kai ji brangiausia, taip užtikrindama jums nuolatines papildomas pajamas;

● integruotų visus daiktų interneto prieigą turinčius jūsų namų įrenginius – šildymo ir vėdinimo sistemas, šaldytuvus, siurblius, kitą buitinę elektroniką, apšvietimo, garso, vaizdo sistemas;

● nuolat teiktų jums pasiūlymus, kaip galima optimizuoti jūsų elektros suvartojimą, automatiškai atnaujintų visų jūsų įrenginių ir turimų EV automobilių, paspirtukų ir dviračių programinę įrangą;

● analizuotų kitus jūsų kasdienius poreikius, teiktų ataskaitas ir patarimus, kaip galėtumėte dar pagerinti savo buitį;

● užsakytų trūkstamus maisto produktus į namus, pagal jūsų kasdienius įpročius organizuotų automatinį namų valymą ir kitus ruošos darbus;

● padėtų vaikams atlikti namų darbus, teiktų namiškiams informacines paslaugas ir t.t.

Elektra taps nauja valiuta

Decentralizuotos, smulkiosios saulės energetikos ir dirbtinio intelekto tandemas atneš permainų ir išmaniųjų miestų lygmenyje – transformuos viešąjį transportą, architektūrą, laisvalaikį. Į fasadus integruotos saulės elektrinės pasaulio megapoliuose jau tapo neatsiejama naujų, tvarių pastatų dalimi.

Šiandien architektai kuria tvarius, gamtos aplinkoje integruotus ir save išlaikančius architektūros šedevrus, kuriuose jungiamos visos itin išmanių valdymo sistemų galimybės, aprašytos aukščiau.

Iki šiol mums labai trūko švaraus ir pasyvaus būdo decentralizuotai pasigaminti elektrą. Per 10 metų saulės elektrinės žymiai patobulėjo. Jos tapo efektyvesnės, pigesnės ir ilgaamžiškesnės. Būtent saulės technologijų sritis paskatino pokyčius baterijų gamybos ir dirbtinio intelekto sistemų srityse.

Be pigių akumuliatorių ir sumanios programinės įrangos, kuri juos jungtų su saulės elektrinėmis, paprasta saulės elektrinė tėra pasyvus, nesavarankiškas elektros generavimo šaltinis. Džiaugiuosi, kad šių ribotų saulės elektrinių metas praeina ir mes gyvename laikais, kai elektra po truputį tampa naująja globalia valiuta.

Naujas valstybės požiūris

Visi šie gražūs ir tvarūs mūsų ateities planai bus sunkiai įgyvendinami be aktyvaus valstybių ir tinklų operatorių įsitraukimo. 2020 m. gale JAV Federalinė energetikos reguliavimo komisija išleido įsakymą regioniniams tinklų operatoriams parengti taisyklių ir tarifų paketą, kuris leis gyventojams ir verslams lengviau integruoti į tinklus savo turimas saulės elektrines ir namų elektros saugojimo sistemas.

Pagrindinė JAV vyriausybės užduotis yra sudaryti palankias sąlygas valstijų gyventojams dalyvauti didmeninėje elektros prekybos sistemoje. Šalia daugybės kitų priemonių, tai bus be galo svarbus žingsnis decentralizuojant galingiausios pasaulio ekonomikos nacionalinę elektros gamybos ir perdavimo sistemą.

Įsigaliojus naujam reguliavimui, namų ūkiai ir jų bendrijos įgis realią techninę ir teisinę bazę uždirbti už elektrą, kurią teiks tinklams piko metu, kai energijos reikia labiausiai. Tai vadinama elektros tinklo balansavimu ir aktualu kiekvienai valstybei, kurios elektros tinklai buvo statomi XX a. viduryje ir pritaikyti tų laikų poreikiams.

Lietuvos atsinaujinančios energetikos įstatyminė bazė yra pažangi netgi Europos mastu. Jau šiandien esame pastebėti dėl progresyvaus nutolusio elektros gamintojo įstatymo. Kodėl gi mums netapus ir pirmąja Europos valstybe, kurioje kiekvienas namų ūkis elektrą gamintų ne tik sau, bet ir valstybės poreikiams? Lietuvos starto pozicija tam tikrai tinkama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)