Taigi, ką atrankų specialistas gali pamatyti kandidato aprašyme „tarp eilučių“?

1. Įsipareigojimas

Kiekvienas darbdavys nori įsipareigojusių darbuotojų – tokių, kurie pasiryžę darbus atlikti tinkamai, įgyvendinti darbdavio iškeltus uždavinius (tai kognityvinis įsipareigojimas) bei įsipareigojusių įmonei emociškai – prisirišančių prie organizacijos, pritariančių jos tikslams, norinčių susisieti, identifikuotis su organizacija, būti jai lojaliu. Ir kognityviniu, ir emociniu įsipareigojimu pasižymintis darbuotojas – įmonės svajonė.

Jei darbuotojas dažnai keičia darbus (kasmet ar dažniau), vadinasi, tikrai yra bėdų dėl jo įsipareigojimo. Jei įmonės jį atleidžia, vadinasi, jis netinkamai atlieka darbus. Jei darbuotojas išeina pats, vadinasi, jis yra nelojalus – neįsipareigoja emociškai.

Tikimybė, kad darbus kaip kojines keičiantis darbuotojas staiga vienoje įmonėje dirbs ilgai, – menka. Profesionalus atrankų specialistas tokia viltimi nesikliaus.

2. Nuoseklumas

Gyvenimo aprašyme atsispindi žmogaus nuoseklumas. Jei darbuotojas šokinėja nuo vienos srities prie kitos, pvz., čia apskaitininkas, čia žmogiškųjų išteklių specialistas, jau migruoja į rinkodarą, o darbo pokalbyje sakosi norįs save išbandyti projektų valdyme, vadinasi, vis dar savęs ieško. Savęs ieškoti nedraudžiama, tačiau atrankų specialisto pareiga atrinkti geriausią darbuotoją, o tarp darbo barų besiblaškantis darbuotojas atrodo prasčiau.

Apie žmogų atrankoje sprendžiama iš praeities faktų, ne iš ateities pažadų, tad tikėtis, kad naujoje srityje darbuotojas užsibus ilgiau – nepagrįsta.

3. Teisingi arba klaidingi karjeros sprendimai

Kartais tenka matyti, kad darbuotojas vieną kartą po kito rinkosi darbus problemiškose įmonėse (atrankų srityje dirbantys specialistai ilgainiui surenka žinias apie tokius darbdavius) ir, natūralu, jose neužsibūdavo. Kyla įtarimas, kad darbuotojas skubotai priima sprendimus dėl įsidarbinimo. Pokalbio metu paaiškėja, kad kandidatas iš tiesų, vadovaudamasis emocija, vis „ne ten pataiko“: „darbdavys pokalbyje atrodė geriau nei iš tikrųjų“ (tačiau kandidatas nesusirinko informacijos apie darbdavį prieš priimdamas sprendimą), „patikėjau vadovu, bet jis mane apgavo“, „įmonė nevykdė pažadų“ ar pan. Ko gero, visiems bent kartą gyvenime yra tekę priimti klaidingą karjeros sprendimą, tačiau jų virtinė rodo kandidato skubotumą, kliovimąsi emocija ir veikiausiai prastą analitinį mąstymą.

4. Kryptis

Gyvenimo aprašyme matosi darbuotojo karjeros kryptis: ar darbuotojo karjeros kreivė leidžiasi žemyn (pvz., direktorius pretenduoja į vadybininko pareigas), ar kyla aukštyn – kandidatas žingsnis po žingsnio pereina į vis aukštesnes ar geresnes pareigas. Kryptis pati savaime gali ir nieko nesakyti apie kandidato vertingumą, tačiau besileidžianti kreivė mažina darbuotojo derybines galias.

5. Meilė komfortui

Jei darbuotojas po kiekvienos darbovietės daro ilgą poilsio pertrauką, ilsisi keletą mėnesių ir ilgiau – jis arba nekonkurencingas darbo rinkoje, arba komforto, už kurį kažkas (gyvenimo partneris, tėvai ar pan.) sumoka, mėgėjas.

6. Kruopštumas

Gyvenimo aprašyme atsispindi darbuotojo kruopštumas: kaip sumaketuotas dokumentas, kaip aprašyta darbo patirtis, ar nėra rašybos bei skyrybos klaidų, ar tinkamai įkelta nuotrauka. „Sumestas“ gyvenimo aprašymas liūdina ir yra prasta vizitinė kortelė. Net viena rašybos klaida šioje asmeninėje kortelėje yra daug.

7. Adekvatumas ir analitinis mąstymas

Adekvatumas – dar viena svarbi kandidato savybė. Tenka matyti ir dviprasmiškų nuotraukų („į kokias pareigas jis / ji pretenduoja?“), ir gyvenimo aprašymų-rašinėlių, apimančių 5–6 puslapius („ar jis / ji mano, kad kas nors visa tai skaitys?“), nelogiškai gretinamų kompetencijų ir nesuvokimo, kas darbdaviui yra svarbiausia. Darbdaviui svarbiausia – vertę kurianti konkreti kompetencija.

8. Desperacija

Jei darbuotojas prie gyvenimo aprašymo prikabina kelias rekomendacijas ir „Power Point“ pristatymą apie pasiekimus buvusiame darbe, patirtis rodo – jis jau yra apimtas desperacijos. Tai signalizuoja apie problemas, žemą konkurencingumą. Todėl geriau tiesiog solidžiai parengtas gyvenimo aprašymas.

***

Šios įžvalgos kyla iš darbo personalo paieškos-atrankos srityje Baltijos šalių rinkoje ir Lenkijoje. Darbuotojų gyvenimo aprašymai ir atrankos standartai gali skirtis, priklausomai nuo skirtingų regionų kultūrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją