1. Nereikėtų stebėtis, kad pirmąjį 2021 m. ketvirtį JAV BVP stipriai augo. Šalia teigiamų struktūrinių momentų, įtakos sparčiam JAV BVP atsigavimui turėjo ir grynai statistiniai dėsniai, t.y. žema 2020 m. pirmojo ketvirčio bazė. Pirmąjį 2020 m. ketvirtį JAV įsigaliojo karantino režimas, dėl ko 2020 m. pirmą ketvirtį JAV BVP susitraukė 5 proc. Taigi, pirmojo 2021 m. ketvirčio rezultatus lyginame su prastais 2020 m. pirmo ketvirčio rezultatais.

2. Itin pozityviai atrodo JAV namų ūkių vartojimo rezultatas: palyginti su 2020 m. pirmu ketvirčiu, namų ūkių vartojimo apimtys JAV išaugo 10,7 proc. tai – antras sparčiausias vartojimo augimo tempas nuo pat 1960-ųjų m. Įtakos tokiam sparčiam vartojimo augimui turėjo spartus vakcinavimo procesas, atsigaunantys vartotojų lūkesčiai, o taip pat – JAV vartotojų noras leisti Covid krizės metu sutaupytus pinigus bei pinigus, gautus ekonomikos skatinimo priemonių pavidalu. Šiuo metu stebime euforijos vartojimą JAV – gyventojai, išsiilgę kavinių, restoranų ir kitų paslaugų suskubo leisti pinigus švelnėjant karantino režimui.

3. Prie JAV BVP augimo teigiamai prisidėjo ir valstybės išlaidų komponentas – palyginti su 2020 m. pirmu ketvirčiu, valstybės vartojimo išlaidos išaugo 6,3 proc. Tikėtina, įtakos valstybės išlaidų augimui turėjo JAV valdžios patvirtintos ir įgyvendinamos ekonomikos skatinimo priemonės.

4. JAV užsienio prekybos statistika – itin iškalbinga. Palyginti su 2020 m. pirmu ketvirčiu, importo apimtys išaugo 5,7 proc. Greita vakcinacija leido JAV valstijoms greitai pradėti švelninti karantino režimus, kas paskatino vartojimo atsigavimą. Atsigaunantis JAV vartojimas atitinkamai kilstelėjo į viršų ir JAV importą. Labai tikėtina, kad didelę dalį šio importo augimo sudarė prekių iš ES eksportas į JAV – šiuo metu euro zonoje kaip tik fiksuojamas rekordinis pramonės aktyvumo lygis, kam esminės įtakos turėjo atsigaunanti paklausa už ES ribų (pavyzdžiui, JAV).

5. Tuo pat metu JAV eksporto apimtys 2021 K1 / 2020 m. K1 sumažėjo 1,1 proc. Esminės įtakos šiam nuosmukiui turėjo besitęsianti Covid krizė už ES ribų, ypač Europoje, kur iki šiol galioja gana griežtas karantino režimas.

6. Investicijų apimtys JAV 2021 K1 / 2020 m. K1 sumažėjo 5 proc. – bet neskubėčiau neigiamai vertinti šio rezultato. Iš visų investicijų komponentų sumažėjo tik investicijos į pastatus (-4,8 proc.). Tačiau kiti svarbūs investicijų komponentai per metus pademonstravo augimą. Pavyzdžiui, investicijos į įrengimus išaugo 16,7 proc. – kas rodo, kad JAV verslas aktyviai investuoja į plėtrą ir ruošiasi sparčiam ekonomikos atsigavimui. Per metus augimą pademonstravo ir daugelis kitų JAV investicijų komponentų.

7. Ir svarbiausia – pirmąjį 2021 m. ketvirtį JAV realaus BVP dydis buvo tik 0,86 proc. mažesnis nei 2019 m. pirmą ketvirtį, t.y. prieš Covid pandemiją. Tai reiškia, kad labai tikėtina, jog JAV BVP aplenks prieškrizinį, t.y. prieškovidinį, lygį, dar šiemet.

lentelė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)