Regis, ir vienai, ir kitai pusei, t.y. ir įmonėms, ir privatiems asmenims, atsivers papildomos galimybės, kai bus priimtas Sutelktinio finansavimo įstatymas.

Šiuo metu įstatymo projektas yra svarstomas, tačiau tikėtina, jeigu nebus daug pataisų, jis bus priimtas dar pavasario Seimo sesijos metu. Lietuva gali tapti viena iš pirmųjų valstybių pasaulyje, kurioje sutelktinis investavimas bus reguliuojamas atskiru įstatymu.

Užsienyje dažnai leidžiama veikti sutelktinio finansavimo įmonėms be atskiro reguliavimo, tačiau prižiūrint vietinėms institucijoms. Taip pat lygiagrečiai ieškoma kelių, kaip minėtas įmones reguliuoti.

Ką Sutelktinio finansavimo įstatymas suteiks privatiems ir juridiniams asmenims Lietuvoje?

Uždarosios akcinės bendrovės, individualios įmonės, mažosios bendrijos, asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimus, verslo tikslais galės skolintis tiesiogiai iš fizinių ir kitų juridinių asmenų. Smulkus ir vidutinis verslas šiandien sunkiai gauna paskolas iš bankų, kadangi jie neturi tinkamos kredito istorijos ar tinkamo užstato.

Šiems verslams bus lengviau gauti finansavimą.

Paskolos išdavimo procesas bus lankstesnis ir greitesnis nei banke ar kredito unijoje. Be to, tai taps rinkodaros įrankiu. Investuotojai galės susipažinti su besiskolinančia įmone, jos pardavinėjamais produktais, paslaugomis, vystomais projektais bei galės įvertinti įmonės skaidrumą.

Vien Savy.lt šiuo metu užsiregistravusių yra daugiau nei 8000 investuotojų, ir šis skaičius vis auga, reiškinys tampa masiniu. Įmonės klientai ir gerbėjai galės padėti auginti įmonę kartu.

Skolinti įmonėms galės kiekvienas privatus asmuo – tiek lietuviai, tiek užsieniečiai. Pastarieji galės skolinti lietuviškam verslui, taip skatindami Lietuvos ekonomiką. Verslai galės skolintis iš sutelktinio finansavimo platformų iki 100 tūkst. Eur be jokių pačios įmonės investicijų. Siekiant paskolos nuo 100 tūkst. iki 500 tūkst. Eur, juridiniam asmeniui reikės prie projekto prisidėti bent 10 proc. nuosavų lėšų.

Tikėtina, kad įmonės platformose galės skolintis už vidutiniškai 10 proc. metinių palūkanų. Tai, veikiausiai, bus didesnės palūkanos nei banke, tačiau čia yra kiti aspektai. Šiandien daugeliui smulkaus ir vidutinio verslo įmonių bankinis finansavimas atrodo per sudėtingas ir daug pastangų reikalaujantis kelias. O sutelktinis finansavimas paskolos gavėją priartina prie investuotojo.

Įsigaliojus Sutelktinio finansavimo įstatymui, įmonėms atsivers galimybės iš fizinių asmenų pasiskolinti įmonės plėtrai, įvairiems verslo projektams, verslo pradžiai.

Prognozuojama, kad daug dėmesio bus skirta nekilnojamojo turto projektų, kurių tikslas įsigyti, statyti, suremontuoti komercinį nekilnojamąjį turtą ir jį parduoti ar išnuomoti, vystymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)