Dabar jie mato, kad ir banko sąskaitos gali būti nemokamos ir netgi saugesnės.

Pavyzdžiui, jei bankrutavęs „Snoras“ būtų ne tradicinis bankas, o šiuolaikinė elektroninių pinigų įstaiga, jo klientai būtų atgavę visus savo pinigus. Taip, supratote teisingai - elektroninių pinigų įstaigoje atidaryta sąskaita suteikia daugiau garantijų nei tradiciniame banke.

Saugumo garantijos įtvirtintos Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų įstatyme bei Civiliniame kodekse. Be to, Lietuvos bankas kelia tuos pačius reikalavimus paslaugų saugumui bankams ir elektroninių pinigų įstaigoms, tarp jų ir „Mistertango“. Tad atidarote tokioje įstaigoje banko sąskaitą ir galite laisvai naudotis įprastomis paslaugomis - mokėjimais, pavedimais, atsiskaitymais kortele ir pinigų gryninimu.

Kodėl tai saugu? Kai atidarote sąskaitą elektroninių pinigų įstaigoje, jūsų lėšos yra griežtai atskiriamos nuo tokios įstaigos pinigų. Be to, jūsų pinigai iškart patenka į specialią sąskaitą centriniame arba komerciniame banke. Priešingai nei įprastoje sąskaitoje, bankas negali naudotis šiais pinigais - skolinti juos ar investuoti. Savo ruožtu elektroninių pinigų įstaiga irgi yra apribota ir laukia jūsų nurodymo, ką daryti su jūsų pinigais - kam juos pervesti, už ką sumokėti arba kiek išgryninti.

Jei bankrutuoja bankas, specialioje sąskaitoje esantys pinigai priklauso tik jums ir joks banko kreditorius į juos negali pretenduoti. Jei bankrutuoja elektroninių pinigų įstaiga, bankroto administratorius grąžina visus pinigus jums. Tai galioja visais atvejais - ir kai pinigus saugojo gyventojas, ir kai įmonė.

Susidūrusieji su „Snoro“ ar Ūkio banko bankrotais žino, kad tokiais atvejais gali atgauti ne daugiau nei 100 000 Eur.

Tad su bankais konkuruoti pradėjusios elektroninės pinigų įstaigos be pigesnių paslaugų suteikia ir daugiau garantijų saugumui.

Esu įsitikinęs, kad bankai turi uždirbti iš pagrindinių bankinių paslaugų - skolinimo, investavimo, o ne mokėjimo paslaugų. Savo ruožtu šias paslaugas žymiai geriau išvystytų specializuoti verslai. Pavyzdžiui, bendrovei „Mistertango“ jau pavyko stumtelėti bankus ir keliskart atpiginti paslaugas elektroninėms parduotuvėms. Dabar gyventojams pasiūlėme nemokamas būtiniausias banko sąskaitos paslaugas.

Matome, jog dalis bankinių paslaugų atpigo ne dėl bankų sprendimų. Tai lėmė finansų technologijų įmonės. Jos dar gali daug kuo nudžiuginti vartotojus. Savo ruožtu bankai gyventojus, verslą ir ekonomiką nudžiugintų daugiau skirdami dėmesio skolinimui ir investavimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)