Su tokiu prašymu darbuotojas gali sutikti dėl įvairiausių priežasčių: noro būti pastebėtam, išsiskirti iš kolegų kaip patikimam ir atsidavusiam darbuotojui, noro įsiteikti darbdaviui, siekio gauti premiją ar būti paaukštintam ateityje, baimės netekti darbo ar paprasčiausio žmogiškumo.

Tačiau neretai darbdavys gali vis dažniau paprašyti šiandien padirbėti ilgiau, prisidengdamas kalnais nepabaigto darbo, besibaigiančiais terminais, klientų reikalavimais ar kolegų ligomis.

Tokiu atveju, laikui bėgant, viršvalandžiai darbuotojui gali tapti normaliu, kasdieniu reiškiniu, kuriam nebus teikiamas ypatingas dėmesys, kurių nebus prašoma atitinkamai apmokėti.

Siekiant išvengti galimai augančio nepasitenkinimo darbu, kiekvienas darbuotojas turi žinoti, kad už iš jo atimtą laisvą, viršvalandžiams skiriamą, laiką, kurį jis galėtų paskirti sau, šeimai ar draugams, turi būti sąžiningai atlyginta.

Ne paslaptis, kad maksimali darbo trukmė yra ribojama keturiasdešimčia valandų per savaitę. Daugumai darbuotojų tai reikštų penkias aštuonių valandų trukmės darbo dienas. Taigi, visos valandos, viršijančios keturiasdešimties valandų per savaitę ribą yra viršvalandžiai, kurie, be kita ko, taip pat yra atitinkamai ribojami.

Maksimalus darbo laikas, įskaitant viršvalandžius per savaitę neturi viršyti keturiasdešimt aštuonių valandų. Tai reiškia, kad yra leidžiama dirbti ne daugiau aštuonių papildomų valandų per savaitę, be to, ne daugiau keturių valandų per dvi iš eilės einančias darbo dienas.
Aik Kančinian

Vadinasi, darbuotojui, dirbančiam penkias aštuonių valandų trukmės darbo dienas per savaitę, per dvi iš eilės einančias darbo dienas išdirbus ne po aštuonias, bet po dešimt valandų, trečią darbo dieną dirbti viršvalandžius draudžia įstatymas.

Paskirti arba paprašyti darbuotojo dirbti viršvalandžius darbdavys taip pat gali ne visuomet, o tik tam tikrais, išimtiniais atvejais.

Dirbant visuomenei būtiną darbą, nesant galimybių darbą užbaigti darbo valandomis, o jį nutraukus atsiradus medžiagų ar įrenginių sugedimo rizikai, remontuojant tam tikrus įrenginius ar mechanizmus, jei dėl tokių įrenginių ar mechanizmų gedimo didelis darbuotojų skaičius turėtų nutraukti darbą, į darbą neatvykus kitos pamainos darbuotojui, dėl kurio neatvykimo gali sutrikti darbe vykstantys gamybos ar kitokie procesai, atliekant pakrovimo arba iškrovimo veiksmus ir su jais susijusius transporto darbus, kai yra būtina pakrauti arba iškrauti krovininius automobilius tam, kad kroviniai nesusikauptų ar būtų išvengta krovininių automobilių prastovų, o taip pat kitais atvejais, numatytais kolektyvinėje darbo sutartyje viršvalandžių paskyrimas darbuotojui yra leistinas.

Visais kitais atvejais, turėtų būti paisoma darbuotojo interesų ir gautas jo sutikimas.

Be aukščiau išvardintų apribojimų, darbdaviui draudžiama paskirti dirbti viršvalandžius jaunesniems nei aštuoniolikos metų darbuotojams, darbuotojams, kurie mokosi bendrojo ugdymo ir profesinėse mokyklose nenutraukdami darbo, jei tai yra mokymosi diena, arba darbo aplinkos veiksniams viršijant leistinus dydžius.

Tam tikroms darbuotojų grupėms, pavyzdžiui, nėščioms, nesenai pagimdžiusioms, krūtimi maitinančioms vaiką moterims, darbuotojams, auginantiems vaiką iki trejų metų, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų ir neįgaliesiems – viršvalandžiai gali būti paskirti tik jų sutikimu.

Už darbdavio paskirtus dirbti viršvalandžius darbuotojui visais atvejais turi būti mokama ne mažiau kaip pusantro darbo užmokesčio, kuris apima pagrindinį darbuotojo gaunamą darbo užmokestį ir visus papildomus uždarbius, darbuotojo tiesiogiai gaunamus iš darbdavio už atliktą darbą.
Aik Kančinian

Taip pat, ne rečiau kaip kartą per mėnesį darbdavys privalo raštu ar elektroniniu būdu informuoti savo darbuotoją apie pastarajam išmokėtas ar išskaitytas sumas ir išdirbtas valandas, atskirai nurodydamas darbuotojo išdirbtus viršvalandžius.

Kiekvienas darbdavys privalo darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose vesti tikslią darbuotojo dirbtų viršvalandžių apskaitą.

Viršvalandžiai savaime nėra blogas reiškinys darbovietėje, neretai viršvalandžiai suteikia darbuotojams galimybę tobulėti ir tapti geresniais savo srities specialistais. Dažnai, tam tikrose darbovietėse, pasižyminčiose itin dideliais viršvalandžių kiekiais, dirbę darbuotojai tampa paklausesni rinkoje, juos noriai priima kitos darbovietės, kadangi žino buvusioje darbovietėje jiems keltus itin aukštus reikalavimus ir didelį darbo krūvį.

Vis dėlto darbuotojai, manantys, kad dėl nesibaigiančių viršvalandžių smarkiai kenčia bendra jų gyvenimo kokybė turi žinoti, ko gali atsisakyti, prašyti ar net reikalauti iš darbdavių, paskiriančių jiems dirbti viršvalandžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)