Šiuo metu statybos darbai gali būti vykdomos tik gretimame žemės sklype Subačiaus g. 20, kuriame jie atliekami pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotas leidimą, dėl kurio panaikinimo į teismą šią savaitę kreipėsi Generalinė prokuratūra.

Inspekcijos duomenimis, nesustabdžius statybos darbų gretimame sklype, savavališkos statybos, kurių metu įrengti papildomi gruntiniai inkarai, ir toliau galėjo būti tęsiamos, todėl VTPSI pateiktu privalomuoju nurodymu užkirstas kelias galimiems tolesniems neteisėtiems veiksmams.

VTPSI esminius pažeidimus nustatė gegužę vykdyto planinio šio objekto patikrinimo metu – statytojas savavališkai pastatė ypatingojo statinio dalį – įrengė gruntinius inkarus gretimame sklype Subačiaus g. 26, Vilniuje, neturėdamas leidimo tai daryti.

Siekdama sustabdyti tolimesnius savavališkus statybos darbus gretimame sklype, VTPSI ėmėsi eilės veiksmų: 2017-06-09 buvo surašytas savavališkos statybos aktas, po jo surašymo statytojui įteiktas privalomasis nurodymas sustabdyti bet kokius statybos darbus gretimame sklype, išskyrus statybos darbus, kurie yra reikalingi pašalinti savavališkos statybos padarinius, taip pat 2017-06-19 surašytas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Artimiausiu metu dėl nustatytos savavališkos statybos bus surašytas administracinio nusižengimo protokolas, kuris bus perduotas nagrinėti teismui.

Gretimas sklypas, kuriame be leidimo pastatyta statinio dalis, yra nacionalinės reikšmės kultūros paveldo objekto Vilniaus misionierių vienuolyno statinių ansamblio teritorija. Statyba šiame sklype ribojama siekiant apsaugoti kultūros paveldo objekto vertingąsias savybes.

Šiuo metu statytojas VTPSI yra pateikęs pakoreguotą projekto techninę dokumentaciją, kurioje nurodyta, kad projekto konstrukciniai sprendimai, kuriuos įgyvendinant ir buvo vykdoma savavališka statyba, yra keičiami.

VTPSI yra sulaukusi ir tikrina daugiau kreipimųsi dėl gręžtinių inkarų, kaip nuolatinės statinio laikančiosios konstrukcijos įrengimo gretimuose sklypuose, neturint tai leidžiančio statybos leidimo bei gretimų sklypų valdytojų sutikimo. Nuolatinės statinio laikančiosios konstrukcijos pažeidimas gali sukelti statinio griūtį.

Siekiant įvertinti, ar atliekant statybos darbus Subačiaus g. 26 sklype nebuvo sužalotos nekilnojamosios kultūros vertybės ir ar nebuvo padaryta žala nekilnojamosios kultūros vertybei, atsižvelgiant į tai, kad viena iš Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos funkcijų yra nustatyti sužalotų nekilnojamųjų kultūros vertybių nuostolių dydį ir atkūrimo būdą, VTPSI kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos.

VTPSI pateiktus duomenis ir prašymą pareikšti teismui ieškinį viešajam interesui ginti bei pripažinti negaliojančiais Misionierių vienuolyno statinių ansamblio Vilniuje nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialųjį planą ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotą statybos leidimą išnagrinėjusi Generalinė prokuratūra antradienį kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, prašydama panaikinti specialųjį planą, statybą leidžiantį dokumentą bei pašalinti padarinius.

Į Generalinę prokuratūrą 2017-05-25 kreiptasi remiantis Valstybinės kultūros paveldo komisijos, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos laikinosios komisijos išvadomis bei kitais Inspekcijos surinktais duomenimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)