Leidimą statyti viešbutį Karoliniškėse bendrovei „Karolinos turas“ Vilniaus miesto savivaldybė išdavė pernai balandį. Septynių aukštų pastate nemažai butų jau parduota. Kai kur net gyvena žmonės, tačiau Teritorijų planavimo ir statybų inspekcija nustatė, kad šis septynių aukštų daugiabutis – dviem aukštais didesnis nei leidžia šios teritorijos detalusis planas ir kreipėsi į teimą dėl statybos leidimo panaikinimo.

„Nustatėme, kad leidimas yra išduotas su pažeidimais ir kreipėmės į teismą dėl jo panaikinimo. Buvo du etapai: pirmas leidimas išduotas penkiems aukštams, tai viskas vyko normaliai, tvarkingai. Paskui buvo projekto korektūra, išduota septyniems ir tada jau buvo mūsų patikrinta ir nustatyta tie pažeidimai“, – kalbėjo Teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Aurelijus Kuisys.

Atsakovai byloje – ne tik „Karolinos turas“, bet ir leidimus išdavęs Miesto plėtros departamentas. Jeigu teismas nuspręs, kad leidimas išduotas neteisėtai, jis gali įpareigoti statytoją namą perstatyti ar dalį jo nugriauti.

Statytojai tikina viską darę teisėtai.

„Viskas teisėta. Čia burbulą pučia. Turime leidimą septynių aukštų (pastatą – red.) statyti. Mes nenukrypome nė kiek nuo projekto“, – komentavo UAB „Karolinos turas“ direktorius Vilmantas Mičiūnas. Pasak statytojo, jeigu tektų griauti pastatą ar jo dalį, esą nuostolius turėtų kompensuoti savivaldybė ar valstybė.

Dabartinis Vilniaus meras teigia, kad jam nesuprantama, kodėl ankstesnė miesto valdžia paskutinėmis darbo dienomis išdavė tokius leidimus.

„Kodėl Vilniaus savivaldybėje praeitoje kadencijoje paskutinėmis dienomis buvo pasirašytas toks leidimas, kurį galima vertinti kaip klaidą arba kaip sąmoningą veikimą? Jeigu tai yra klaida, tai reiškia, kad yra nepastebėjimas, jog tas namas yra apsimestinis viešbutis. Šiuo atveju tai yra klausimas tų verslininkų, kurie taip statė, žinodami, kad daro neteisėtus sprendimus ir tų tarnautojų, kurie leido tai padaryti“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Reikia skaityti teisės aktus, kaip ten parašyta. Jeigu parašyta, kad neteisėtai pastatytas, turi būti nugriautas, tai arba turi būti nugriautas, arba turi būti pakeistas teisės aktas. Dabar savivaldybės labai neatsakingai išduoda leidimus ir iš vienbučio, dvibučio pavirsta daugiabučiais, iš visuomeninės paskirties patalpų, kitu atveju kažkas su viešbučiu yra susiję, paverčia gyvenamosiomis patalpomis. Taip tiesiog neturėtų būti ir tie verslininkai turėtų atsakyti už tokius veiksmus, bet jeigu jie randa spragas įstatymuose, tai reikia keisti įstatymus“, – sakė Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Prieš kelerius metus nugriovus restoraną Juodkrantėje iš Neringos savivaldybės, išdavusios leidimus jo statybai, prisiteistos milijoninės kompensacijos.

Jeigu tektų griauti septynių aukštų daugiabutį Karoliniškėse, nuostoliai būtų daug kartų didesni.