Apie tai per „Lietuvos NT brokerių forumą“ kalbėjo „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

Vilniuje prabangus NT yra pigiausias Baltijos šalyse, o tai reiškia, kad susidomėjimas juo - kur kas mažesnis nei Rygoje ir Taline. Dėl to jį ne tik sudėtingiau parduoti už gerą kainą, bet apskritai sudėtingiau parduoti.

Bendrovės atliktos analizės duomenys rodo, kad Rygoje yra didžiausias atotrūkis tarp pigiausio ir brangiausio būsto kainų.

Prestižinio būsto kv. m kainuoja daugiau nei 5,1 tūkst. eurų, tai yra daugiausiai Baltijos šalyse. Rygoje vidutiniškai kv. m dviejų kambarių bute, blokiniame name, kainuoja 600-950 eurų.

Vilniuje ši atskirtis mažiausia: brangiausio segmento butų kv. m kainuoja kiek daugiau nei 4,2 tūkst. eurų, o dviejų kambarių bute, blokiniame name, kv. m kainuoja 900-1250 eurų.

Saulius Vagonis
„Vilniuje yra gerokai mažiau užsieniečių, kuriems patrauklus NT Lietuvos sostinėje, kaip Rygoje yra rusų, ar Taline – suomių, - DELFI komentavo S. Vagonis. - Pastarieji miestai pritraukia ne tik vietinius pirkėjus kaip Vilnius, kur užsieniečių, niekaip nesusijusių su Lietuva yra apie 1 proc.”

Paklaustas, kodėl Rygoje būstai blokiniuose namuose kainuoja palyginti mažiausiai Baltijos šalyse, S. Vagonis primena, kad po pasaulinės finansų krizės Rygoje NT nuvertėjo daugiausiai – daugiau nei 60 proc., kai Vilniuje – apie 40 proc.

„Nors dabar Rygoje kainų kilimas yra spartesnis, smūgis, suduotas po krizės iš principo dar yra jaučiamas“, - kainų skirtumus pigiausio segmento būstų srityje paaiškina S. Vagonis.

Jis įvardija ir gerą naujieną Vilniaus NT rinkai: dabartinės tendencijos rodo, kad Lietuvos sostinėje, priešingai nei Taline ar Rygoje, jaučiamas gyventojų prieaugis, o tai išlaiko NT rinkos sveikatą.

„Ilgalaikėje perspektyvoje svarbūs ir migracijos srautai, Vilnius yra vienintelis Baltijos šalių miestas, kur matomas gyventojų prieaugis, kitur žmonių po truputį mažėja ir Ryga – ne išimtis, o tai nepadeda Rygai auginti NT kainų“, - mano S. Vagonis.

Talinas išsiskiria tuo, kad dviejų kambarių bute, blokiniame name, kv. m kainuoja 1,1-1,45 tūkst. eurų, kai prestižinės klasės būsto kv. m kaina nesiekia 4,8 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)