„Kam statyti būstą Perkūnkiemyje, kai čia galima padaryti daug kokybiškiau. Ir pačiam miestui daug geriau būtų, kad miesto gyventojai čia būtų“, – projekto pristatyme kalbėjo „Vilniaus planas” vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Mindaugas Pakalnis
Jis pasakojo, kad teritorija bus skaidoma į tam tikras dalis, bus labai aiškiai identifikuojamos erdvės: gatvės, aikštės, gamtos. Teritorijos viduje turėtų atsirasti vieša erdvė, kuri būtų tos teritorijos svorio centru, taip pat mokytojų namų kiemelio tipo erdvė – uždaresnė, naudojama renginiams, o Aukštaičių gatvės trasoje būtų rekreacinė erdvė: gamta ir tekanti Vilnelės upė kurtų gyventojų ramią aplinką. Jo teigimu, projekte taip pat numatyta sukurti socialinę infrastruktūrą, pvz., įkurti vaikų dienos centrą.

„Būtų ir įvairių funkcijų koncentracija: bandelių parduotuvė, nedidelė maisto prekių parduotuvėlė, kelionių biuras, kirpykla – gyventojams kasdienines paslaugas teikianti. <...> Nėra tikslo pritraukti triukšmingas funkcijas prie Vilnelės <...> labai suformuotume srautus į save traukiančią struktūrą ir tada vėlgi gyvenimo kokybė šiame kvartale sumažėtų“, – teigė architektas.

Įgyvendintas projektas turėtų sukurti olandiško-daniško būsto modelį, patrauklų šeimoms, kurios dabar keliasi į individualų namą priemiestyje. „Kiekvienas butas galėtų turėti savo atskirą įėjimą, nedidelį kiemelį kelioms šeimoms: visi vienas kitą pažįsta, saugo vienas kito turtą, pasaugo vienas kito vaiką. <...> Suformuojamos nedidelės bendruomenės, toks olandiškas-daniškas būstas“, – kalbėjo M. Pakalnis.

Pašnekovo teigimu, tokiu atveju užstatymas link Vilnelės upės laipsniškai žemėtų – būtų tik 2-3 aukštai tam tikrose zonose. Tai galbūt išspręstų dabartinių gyventojų keliamą problemą dėl galimo aukštingumo. „Keli antstatai pasiekė tą aukštį, kadangi tie tūriai yra pakankamai dideli ir mes įsidėję į panoramą neigiamo poveikio panoramai nematėme. <..> Vėlgi esami pastatai yra panašaus aukščio“, – sakė jis.

Suplanuotas pėsčiųjų ir dviračių takas

Svarbi dalis yra susisiekimas. Projekte numatyta, kad palei Vilnelę bus pėsčiųjų ir dviračių takas, kuris tęsis ir iki pat Belmonto. „Tokiu būdu mes išspręstume problemą <..> kitoje Vilnelės pusėje esanti gatvė yra pakankamai siaura ir dviratininkams pavojinga. Tad tam tikrą taką per gamtines teritorijas galima pratęsti“, – komentavo architektas.

Tos apylinkės gyventojams nerimą kelia nesutvarkytas transportas. M. Pakalnis pripažįsta, kad šiuo metu teritorija pasiekiama Aukštaičių gatve nuo Maironio gatvės. Bet ateityje teritorija galėtų būti pasiekiama iš abiejų pusių: pirmame etape įvažiavimas būtų per Maironio gatvę į Zarasų gatvę, o vėliau būtų galimybė kitoje pusėje esančia Zarasų gatve padaryti pravažiavimą po tiltu.

Gyventojai žiūri atsargiai

Tačiau projekto planą apimančios teritorijos gyventojai kol kas į tai žiūri atsargiai. „Bendras įspūdis – visas projektas yra neišbaigtas. <...> Daug Užupio, Paupio gyventojų išsakė pagrindinius nuogąstavimus: nesutvarkytas transportas, judėjimo kryptis, apkrovimai šiam nedideliam rajonėliui: Aukštaičių ir Paupio gatvėms <...> Aukšingumas planuojamas, mano nuomone, taip pat peržengiantis ribas, nors nenurodoma konkrečių aukštingumų, bet vis tiek čia yra senamiesčio zona, reikia laikytis tam tikrų siluetų“, – DELFI sakė Paupio gatvės gyventoja Daina Narbutienė. Tačiau ji pripažino, kad šiuo metu yra tik projekto pradžia ir tikisi, kad ateityje bus atsižvelgta į gyventojų išsakytas pastabas.

Audrius Globys
Projekto pristatyme dalyvavęs „PST investicijų” direktoriaus pavaduotojas Audrius Globys sakė, kad naująjį kvartalą planuojama integruoti tiek į jau susiformavusią, tiek į atnaujinamą infrastruktūrą.

„Manome, kad ateities pagrindinių privalumų yra būtent saugumas, privatumas, ekologiškumas, kuriuos mes galvojame sukurti. Aišku, tai yra didžiulis iššūkis, kadangi tai yra buvusi pramoninė teritorija ir, deja, gyvename buvusioje Tarybų Sąjungoje, kur pramonė buvo valdoma ir vystoma ne taip, kaip buvo Vakarų Europoje“, – kalbėjo A. Globys.

Pasirinkta teritorija apima 5 ha plotą Vilniaus miesto senamiesčio zonoje, Užupio kaimynystėje tarp Vilnelės ir Paupio gatvės.

Šiuo metu vyksta detalaus plano etapas. Pranešime skelbiama, kad 2012-2013 metais planuojama išvalyti teritoriją nuo buvusios pramoninės taršos: bus griaunami ir utilizuojami pramoninės taršos pažeisti pastatai, nukasamas ir išvežamas utilizuoti užterštas gruntas. Tuo metu taip pat vyks pirmojo etapo pastatų projektavimo darbai, o 2013-2018 metais etapais turėtų vykti statyba. Planuojamas bendras pastatų plotas – 65 tūkst. kvadratinių metrų, gyvenamoji paskirtis turėtų užimti apie 70 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją