Gyventojai, kurie, kaip teigia, galimai patyrė bendrovės „Eika“ „nebaudžiamumą vykdant statybas mieste“, pasirašė bendrą viešą kreipimąsi, kuriame atskleidžia, kokiais metodais veikia statytojas, kaip valdžios įstaigos esą sutartinai palaiko bendrovę ir visiškai negina gyventojų interesų.

Raštą pasirašė Daugiabučių namų Gedimino 46 ir 48 bendrijos valdybos narys Artūras Saladžius, Reformatų skvero iniciatyvinės grupės atstovė Eglė Mikalajūnė, daugiabučio namo savininkų bendrijos Šaltinių 7A pirmininkas Kęstutis Jauniškis, Žvėryno bendruomenė (atstovė Loreta Lučinskienė).

Jie teigia, kad „Eikos“ atveju matosi oligarchinio darinio požymių - esą galimas valstybės ar viešosios politikos, pavienių valstybės institucijų užvaldymas, kuris apima neteisėtą įtaką politikos formavimui, viešosios politikos sprendimus priimant ne visuomenės, o tam tikros interesų grupės ar asmens naudai.

„Mes manome, kad įtakinga verslo organizacija, valdoma jos įkūrėjo su jaunaisiais šeimos nariais, sukūrė galimai neproporcingai didelę įtaką valdžios institucijoms, kurios pareigūnai ir tarnautojai ėmė labiau tarnauti ne piliečiams, o šiai galingai verslo grupei“, - bendrame rašte teigė susivieniję gyventojai.

Kaip skelbiama pranešime, valstybės institucijų, į kurias buvo kreiptasi, atsakingi valstybės pareigūnai į gyventojų keliamus klausimus dėl statybų daromos žalos nereaguoja ir suteikia galimybes bendrovei toliau vykdyti statybas galimai pažeidžiant teisės aktus ir piliečių interesus.

Anot vieno Vilniaus daugiabučių bendrijos valdybos nario A. Saladžiaus, susidūrę su bendrovės „Eika“ statybomis, gyventojai tapo jokių teisių neturinčiais piliečiais, nes visos atsakingos institucijos tapo abejingos jų problemoms.

„Eikos“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Jorūnė Juodžbalytė Eltai perduotame komentare teigia, kad kiekvienos statybos miesto centre kelia daugybę aistrų ir diskusijų su kaimyninėmis bendruomenėmis.

„Visiškai suprantamas kaimynų nepasitenkinimas dėl besikeičiančio vaizdo pro langus ar keliamų nepatogumų, kol vyksta statybos. Tačiau ši situacija, kuri neva vertina visų su „Eika“ susijusių valdomų projektų vystymą, jau remiasi manipuliacijomis ir balansuoja ties šmeižto riba. Labai paprasta savo asmeninį interesą paversti visuotiniu, ir jei toks interesas laimi, mes, visi Vilniaus gyventojai ir svečiai, dar ilgai negalėsime džiaugtis atnaujintomis centrinėmis miesto erdvėmis.

Jau ne kartą esame pabrėžę, kad visi vykdomi darbai ir vystomi projektai vyksta pagal su institucijų suderintus leidimus ir statybos reglamentus, be to, visi projektai praėjo visas privalomas ir net papildomas viešinimo procedūras“, - komentare rašo J. Juodžbalytė.

Jos teigimu, su visomis kaimyninėmis bendruomenėmis yra bendraujama konstruktyvia kalba ir visada randamas susitarimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)