Nustebino įrašyta suma

Įmonė „Paslaugos būstui“ prieš ketverius metus pastatytą namą pradėjo administruoti nuo gegužės.

Gyventojai pasakojo, kad iš pradžių norėjo kurti bendriją, bet to padaryti nepavyko.

Todėl surinkus daugumos parašus, namo administratore pasirinkta bendrovė „Paslaugos būstui“. Dabar gyventojai vėl grįžta prie minties kurti bendriją.

Klaipėdiečiai pasakojo, kad anksčiau namo kiemas buvo apsodintas skoningai ir praktiškai. Jį puošė lankstašakio kaulenio krūmai.

Tačiau namą pradėjusi administruoti įmonė šiuos augalus išrovė.

Vietoje krūmų buvo pasodintos pigios, vieną vasarą težydinčios gėlės: šalavijai, žydrūniai, serenčiai.

Dar labiau žmones nustebino sąskaita už šiuos darbus. Joje įrašyta suma siekė 23 tūkst. litų.

„Nesame nusistatę prieš administratorių, bet taip elgtis negalima. Kodėl niekas mūsų nepaklausė, ar reikia tų darbų? Darbininkų klausėme, ką daro, bet jie tylėjo. Vėliau buvo pakabintas lapelis, kad už apželdinimo darbus reikės sumokėti apie 25 tūkst. litų“, – pasakojo gyventojai.

Savivalė sukėlė pyktį

Nors klaipėdiečiams atlikti darbai kelia įtarimų, įmonės „Paslaugos būstui“ direktorė Regina Uznienė tvirtino, kad krūmus išrauti reikėjo, nes šie buvo nušalę, o apravėti jų buvę neįmanoma.

Tačiau gyventojams tokie argumentai kelia abejonių. Jie įsitikinę, kad po žiemos buvo nušalusios tik viršutinės kaulenių šakelės. Arčiau žemės jie jau leido naujas.

„Kaulenius reikėjo apgenėti, paliekant žalias šakeles, ir išravėti piktžoles, o ne išrauti ir pasodinti menkavertes gėles. Prasideda negražūs dalykai“, – piktinosi klaipėdiečiai.

Gyventojams nesuprantama, kaip buvo galima be jų žinios savivaliauti kieme.

„Negi ateisi į svetimą kiemą, išrausi medžius, vietoje jų pasodinsi gėles ir pateiksi savininkui sąskaitą? Tai gal vieną dieną į galvą namų valdai šaus, kad trinkelės nebetinka. Pakeis jas auksinėmis nieko neatsiklausę ir pateiks sąskaitą? Žmonės supranta, kad šiais laikais niekas nieko veltui nedaro. Reikia tik tartis“, – kalbėjo žmonės.

Vietoj paaiškinimų – poezija

Apsvarstyti gėlynų ir kitas problemas Birutės gatvės 22-ojo namo gyventojus iniciatyvinė grupė pakvietė į susirinkimą. Jame dalyvavo apie 70 žmonių.

Buvo pakviesta ir „Paslaugos būstui“ vadovė.

Susirinkimą organizavusi gyventojų grupė, kurioje yra 4 ar 5 žmonės, akivaizdžiai pasisakė už administratorių. Jos nariai dėkojo įmonei „Paslaugos būstui“, o šios vadovė – iniciatyvinei grupei, o ypač vienam jos iniciatorių.

Dauguma susirinkusių gyventojų dar labiau pasipiktino, kai apie gėlynų problemą poetiškai prakalbo viena grupės narių.

„Įsivaizduokite, kaip viskas po šešių savaičių sužydės. Juk norint, kad išaugtų gėlė, pirmiausia reikia daigelio. Keikitės, peškitės, o gėlės žydės. Kodėl jums tik pinigai galvoje, kodėl pamiršote žmogų? Jums trūksta sąmoningumo“, – kalbėjo literatūros gerbėja.

Kai kuriuos susirinkusius gyventojus ypač papiktino jos pasisakymas. „Ne atsakymai, o poezija“, – rėžė žmonės.

Kilo aibė klausimų

„Kas prašė jūsų imtis tokių darbų? Juk kalbama ne apie tūkstantį, o beveik 25 tūkst. litų? Kodėl mūsų neklausėte? Ar kitąmet vėl sodinsite gėles už tokią sumą? Kokia jų kaina? Kam mums tos gėlės? Kas būtų, jei ateitume į jūsų kiemą ir savivaliautumėme? Dabar kiemas primena burokų lauką. Kodėl turime mokėti už juodžemį, kurio dalį išvogė?“ – „Paslaugos būstui“ vadovei klausimus žėrė gyventojai.

R.Uznienė aiškino, kad pradėjus administruoti namą norėjosi ką nors padaryti savo rankomis. Anot jos, krūmai buvo nušalę. Tai patvirtino ir specialistai – yra apžiūros aktas. Jų nebuvo įmanoma ir išravėti.

„Kauleniai buvo susodinti pagal betoninę tvorą. Žemės nebuvo daug. Jie beveik visi įšalo. Tik kur ne kur buvo galima palikti krūmą su viena šakele. Siuntėme vadybininkę su penkiais žmonėmis ravėti. Žmonės dirbo savaitę, net nepajudėjo iš vietos“, – tikino direktorė.

Kaltas susiskaldymas?

Susirinkimo metu R.Uznienė pripažino, kad gal ir paskubėjo vykdydama darbus, bet nebuvo laiko. Priešingu atveju nebebūtų suspėta pasodinti gėlių.

„Esminis dalykas, kad gyventojai labai susiskaldę. Į susirinkimus nesirenka, vieni ant kitų pyksta. Vieni reikalauja, kad vykdytume darbus, kiti jų nenori. Sunkiai vyksta ir balsavimai raštu. Iš 360 atgavome 100 biuletenių. Reikia organizuoti iš naujo. Gal tie žmonės susitaikys? Partinių mokyklų, kurios mokytų, kaip elgtis, nebėra“, – ironizavo direktorė.

Pasak jos, už 23 tūkst. litų iškasti ir išvežti krūmai, atvežta žemės, kai kuriose vietose atsodinta veja.

„Yra pašalusios ir kai kurios pušelės. Gyventojai turės patys nuspręsti, ar norės naujų medžių. Kitąmet taip pat tarsimės, ar nori gėlių. Žmonės nusipirko brangius butus, aš džiaugčiausi tokiais gražiais gėlynais“, – pabrėžė direktorė.

„Bandžiau aiškintis su administratoriumi, bet nepavyko. Nesuprantu, kodėl turime mokėti už liftą, laiptines ir duris,kuriomis nesinaudojame“, – tvirtino
vienų patalpų savininkė.

Komentarai

Egidijus Ramanauskas, Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vyriausiasis specialistas

Aplinkos ministro įsakymu yra patvirtintas daugiabučių namų techninės priežiūros darbų sąrašas. Jame numatyta, kokius darbus administratoriai gali atlikti be gyventojų sutikimo. Dažniausia tai yra smulkūs remonto darbai. Tarp jų gėlių sodinimo nenumatyta. Darbams, kuriems reikia daugiau lėšų, būtinas gyventojų daugumos sutikimas. Gėlių sodinimui taip pat turėtų būti gautas gyventojų sutikimas. Net ne daugumos, o visų. Jei gyventojas nesutinka, kad būtų vykdomi tokie darbai, iš jo neturėtų būti imamas mokestis. Jei yra asmenų, kurie nori tokių darbų, tai jie gali apmokėti sąskaitą. Reikalavimai ir įstatymai – vienodi tiek naujiems, tiek seniems namams.

Gediminas Valašinas, įmonės „Klaipėdos želdiniai“ direktorius

Kauleniai būna įvairių rūšių. Vienas tokių kuo puikiausiai auga Taikos prospekte esančioje skiriamojoje juostoje. Šiuos augalus prižiūrime ir privačiose teritorijose. Po žiemos šių augalų įšalusių taip pat nebuvo. Jie pakankamai atsparūs šalčiui. Būna, kad nušąla kaulenių šakelės, bet iš apačios jie pradeda leisti naujas. Žinoma, gali būti visokių situacijų. Jei kaulenis buvo pasodintas šalia takelio ir žiemą gaudavo druskos, galėjo numirti. Šalavijas, žydrūnis ir šerenčius yra vienos pigiausių ir populiariausių gėlių. Tačiau paties gėlyno įrengimas gali brangiai atsieiti, jei reikia atvežti žemių.

Gėlių kainos (vnt.), aukštos kokybės, išaugintos specialistų:

Šalavijas – nuo 1,5 iki 10 Lt.

Žydrūnis – apie 5 Lt.

Šerenčius – apie 2 Lt.

Turguje šių gėlių galima nusipirkti ir už keliasdešimt centų.