Ir nors būstą beįperka retas, pardavėjai mažinti pardavimo kainų nelinkę.

„Norintiesiems įsigyti butą Klaipėdoje šių metų pradžioje didžiausią nerimą kėlė stipriai išaugusios būstų kainos, kurios yra labai panašios, kaip ir Vilniuje“, – teigė bendrovės „ŽIA valda real estate“ Klaipėdos filialo vadovas Paulius Jonavičius.

Anot pašnekovo, kaip ir kituose šalies didmiesčiuose, brangiausiai parduodami butai yra miesto centre, kur vidutiniškai vieno kvadratinio metro kaina svyruoja nuo 8 iki 11 tūkst. litų.

Senos statybos namuose butų kainos taip pat skiriasi – modernizuotuose kaina siekia nuo 6,5 iki 10 tūkst. litų, o neatnaujintuose nuo 5,1 iki 7,2 tūkst. litų už kvadratinį metrą.

Specialisto duomenimis, per 2007 m. naujos statybos butų pardavimo vidutinės kainos didėjo 15–20 proc., o senos dar daugiau – 17-28 proc.

Pasak P.Jonavičiaus, butų, esančių Alksnynės, Bandužių, Gedminų, Debreceno, Žardininkų ir Miško kvartalo mikrorajonuose, kainos apie 35 proc. mažesnės nei prestižiniuose miesto rajonuose.

Sklypai – paklausūs

Dauguma nekilnojamojo turto ekspertų pripažįsta, kad šiemet domėjimasis butais yra gerokai sumažėjęs, tačiau sklypai išlieka vis dar populiarūs.

„Šiuo metu žmonės aktyviai domisi laisvais sklypais, esančiais mieste. Pastebėjau, kad jų pasiūla didesnė, todėl natūralu, kad žmonės domisi, tačiau kad sparčiai pirktų, taip nėra“, – pažymėjo kitos nekilnojamojo turto agentūros „Termionas“ vadovė Indrė Valionienė.

Anot pašnekovės, populiariausi ir paklausiausi tie žemės sklypai, kurių rinkoje arba iš viso nėra, arba yra labai mažai, – centre, Melnragėje, Giruliuose, gyvenamųjų namų kvartale šalia dviračių treko.

„ŽIA valda real estate“ duomenimis, brangiausiai žemės sklypai Klaipėdoje parduodami Melnragėje ir senamiestyje. Melnragėje už gyvenamosios paskirties sklypą tenka mokėti 90–120 tūkst. litų už arą.

Miesto centre ir senamiestyje analogiško sklypo kaina siekia vidutiniškai 80–180 tūkst. litų už arą.

Brangiausiai kainuoja komercinės paskirties žemė – apie 260 tūkst. litų už arą. Kituose uostamiesčio mikrorajonuose kainos gerokai mažesnės – gyvenamosios paskirties žemės sklypai kainuoja 40–80 tūkst., komercinės paskirties – 50–90 tūkst., o žemės ūkio paskirties – 1–20 tūkst. litų už arą.

Keičia planus

I.Valionienė pastebėjo, kad sulėtėjusi nekilnojamojo turto rinka verslininkus skatina keisti suplanuotų statybų paskirtį.

„Vyrauja tendencija, kad dauguma įmonių, pernai savo sklypuose planavusių statyti gyvenamosios paskirties pastatus, šiemet koreguoja detaliuosius planus. Kadangi Klaipėdoje itin paklausūs biurai ir jų nuolat trūksta, dauguma verslininkų ruošiasi vietoje daugiabučių statyti komercinės paskirties pastatus. Kai kurie planus keičia tik iš dalies ir stato mišraus pobūdžio statinius, kuriuose būtų įrengiami ir butai, ir biurai“, – sakė I.Valionienė.

Nors ir pastebimas didžiulis biurų trūkumas, jų nuomos kaina nekyla ir išlieka žemesnė nei kituose šalies didmiesčiuose.

„Klaipėdoje biurų nuoma išlieka pigesnė nei Vilniuje ir Kaune. Palyginus su sostine, vieno kvadratinio metro kaina yra mažesnė maždaug penkiolika litų, už Kauno nuomos kainas ji pigesnė šiek tiek mažiau – penkiais litais“, – patvirtino P.Jonavičius.

Anot jo, Klaipėdoje A klasės biurų mėnesio nuomos vidutinė kaina siekia 40–60 litų už kvadratinį metrą.

Naujos statybos B klasės biurų nuoma vidutiniškai atsieina 30–45 litus už kvadratinį metrą, o senos statybos – 25–40 litų už kvadratinį metrą.

Kituose mikrorajonuose, pasak specialisto, siūloma nuomotis B klasės biurus dar pigiau – mėnesio nuomos kaina naujos statybos pastatuose svyruoja nuo 28 iki 45, senos statybos – nuo 20 iki 30 litų už kvadratinį metrą.

P.Jonavičius teigė, kad Klaipėdos naujų verslo centrų rodiklis, palyginti su 2005 ir 2006 m., liko beveik nepasikeitęs. Beveik visi mieste esantys verslo centrai yra užimti. Neužimta yra tik apie 7 proc. B klasės biuro patalpų.