Nori matyti pilį

"Vaizdas į Gedimino pilį vis dar labai populiarus. Žmonėms patinka tokiu vaizdu pasigirti, pro langą matomą pilį parodyti draugams. Už tai mokami dideli pinigai“, - DELFI teigė bendrovės „Domus Optima“ nekilnojamojo turto brokeris Laurynas Saprika.

"Ober-Haus“ gyvenamojo departamento vadovas Remigijus Pleteras prisiminė, kaip buvo pardavinėjami butai name Mindaugo g. 14 - viršutiniuose aukštuose esantys apartamentai, pro kurių langus atsiveria vaizdas į sostinės senamiestį, kainavo iki 20 proc. daugiau, nei butai žemesniuose aukštuose.

“Lietuvoje, kaip ir visur pasaulyje, butų kainos kyla priklausomai nuo aukštų - kuo aukščiau gyveni, tuo daugiau kainuoja butas. Paprastai buto vertė gali išaugti iki 10 proc., o išskirtiniais atvejais, jeigu už lango atsiveria ypatingai gražus vaizdas - dar daugiau”, - teigė R. Pleteras.

Už lango gyvena geniai

Daugiau mokėti teks ne tik už vaizdą į Gedimino pilį: buto vertę padidins ir už lango augantis pušynas ar tiesiog vidinis namo kiemas.

Vilniaus Baltupių rajoje stovi namai, kurių dauguma butų langų žiūri į gatvę ar automobilių stovėjimo aikšteles. Tačiau dalis šių namų gyventojų per didelius svetainės langus mato pušyną - medžius beveik įmanoma pasiekti ranka.

„Pušyse gyvena geniai - ne tik girdime jų kalenimą, bet ir galime stebėti paukščius“, - džiaugiasi vieno tokio buto šeimininkai.

L. Saprika įsitikinęs, kad vien tik už tokį vaizdą pro langą pardavėjas gali prašyti nuo 5 iki 10 tūkst. litų. „Tai priklauso nuo visos buto kainos. Jeigu du vienodo dydžio butai tame pačiame name kainuoja 600 tūkst. litų, tačiau pro vieno iš jų langus matosi pušynas, o pro kito - gatve zujantys automobiliai, pirmasis butas tikrai kaunuos daugiau“, - sako „Domus Optima“ brokeris.

Grožis suprantamas nevienodai

Pro buto langą matomas vaizdas ne visiems gali pasirodyti vienodai gražus. „Buvo atvejis, kai į butą įžengęs pirkėjas iš karto sušuko: „o, koks vaizdas!“, o pardavėjas tik stebėjosi, ką tokio ypatingo žmogus pamatė“, - prisiminė L. Saprika. Jo teigimu, dar dažniau pasitaiko atvejų, kai pardavėjas ragina atkreipti dėmesį į vaizdą per langą, o pirkėjas nieko ypatingo nemato.

„Kitam pirkėjui net ir Gedimino pilis gali atrodyti banaliai, kur kas gražiau - bažnyčių bokštai“, - antrino R. Pleteras

Ekspertų teigimu, pirmas įspūdis išvydus vaizdą per langą neturėtų apsukti galvos būsto pirkėjui, jis turėtų įvertinti visas perkamo turto savybes.

Vieta svarbiau už vaizdą

Nekilnonamojo turto ekspertai sutinka, kad už išskirtinį vaizdą per langą sumokėti pinigai dažniausiai pateisina lūkesčius, tačiau pabrėžia, kad net ir paties gražiausio vaizdo per langą neatstoja pati vieta, kurioje pastatytas namas.

„Butas gali būti kur nors Šnipiškėse, o vaizdas - į senamiestį, ir atvirkščiai - butas senamiestyje, o vaizdas į kaimyno langą. Tačiau vis tiek toks pats butas senamiestyje bus brangesnis“, - teigia L. Saprika.

DELFI neseniai rašė apie pačiame Konstitucijos prospekte gyvenančius žmones, kurie skundėsi kaimynystėje dirbančiais statybininkais: brangiai už butus pačiame miesto centre sumokėję gyventojai, kai baigsis statybos, pro savo langus matys kitą daugiabutį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją