Rajono savivaldybės tarybos komitetai siūlo įpareigoti projektuotoją pasiūlyti tris variantus – brangiausią, pigiausią ir optimaliausią. Rajono administracijos direktorius įsitikinęs, kad tualetui būtinas geoterminis šildymas, atsipirksiantis.

Radviliškyje nuo pernai stovintis viešasis tualetas – kainavo apie 230 tūkstančių litų. Šiaulių rajono valdžia suplanavo bene dvigubai brangesnį. Kai visuomenėje pasklido kalbos, kad viešojo tualeto kaina Kuršėnuose būtų apie 450 tūkstančių, politikai atsibudo. Kontrolės komitete ietis sukryžiavusių politinių partijų atstovai sako, kad tokio tualeto Kuršėnuose nereikia.

„Tikrai galvojome, kad juokauja – bažnyčios bokštą gali įrengti už 350 tūkst. litų geromis medžiagomis, ir tai – sakralinė vertybė. O Šiaulių rajono valdžios prioritetas – tualetas. Ir dar čia iš skolintų pinigų – buvom šokiruoti“, – stebisi Šiaulių raj. savivaldybės tarybos Kontrolės pirmininkas Vidmantas Šulčius. 

„Galbūt reikės naują projektuotoją rinktis, bet šiandien yra toks užtikrinimas, kad visgi bus suformuota projektuotojui nauja užduotis ir pasiūlyti keli variantai: pigus, vidutinis brangesnis ir tada rinksimės, galbūt ir tarybos nariai padėsim tą dalyką padaryt“, – sako Šiaulių raj. savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto narys Arūnas Grubliauskis.

Per­nai Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės įmo­nė Kur­šė­nų ko­mu­na­li­nis ūkis už­sa­kė pa­reng­ti Kur­šė­nuo­se vie­šo­ tua­le­to projektą. Kai konkurse dalyvavusios trys įmonės pasiūlė per dideles kainas, pirkimas nutrauktas.

„Bent vienas tualetas turi būti Kuršėnuose. Komiteto sprendimas buvo, kad projektuotojas turi pasakyti optimalesnį variantą ir kainos atžvilgiu, ir techninių sprendimų“, – teigia Šiaulių raj. savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Alfredas Budrys.

Dabar šiauliečiai projektuotojai siūlo Kuršėnams prabangų tualetą už 430 tūkstančių litų. Su pakabinamomis lubomis, pertvaromis, specializuotomis plautuvėmis, rūsiu ir geoterminiu šildymu. Atsipeikėję politikai svarsto ar viso to reikia.

„Bus atsisakoma rūsio, pakabinamų lubų, tam tikrų supaprastinimų“, – sprendžia Šiaulių raj. savivaldybės ad­mi­nist­ra­ci­jos direktorius Kęstutis Lukšas.

Administracijos direktorius dievagojasi, kad geoterminis šildymas tualetui – reikalingas. Nors ir brangus dalykas, tačiau atsipirktų per 3-5 metus.

„Nori ponas Šulčius pripaišyti, kad esu autorius, bet esu statybininkas, o jis mokytojas, taip kad kaip aklas su kurčiu galėtume kalbėti. Aš galvoju apie eksploataciją“, – teigia K. Luk­šas.

Viešojo tualeto sargo ir prižiūrėtojo paslaugų kol kas atsisakyti neketinama. Šiaulių rajono taryba tualetui Kuršėnuose pastatyti pernai yra skyrusi 200 tūkstančių litų. Jei kaina bus didesnė, reikės skolintis.